ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΚοσμοςΟι Times… προειδοποιούν για την ενέργεια: «Ο χειρότερος χειμώνας για την Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο»

Οι Times… προειδοποιούν για την ενέργεια: «Ο χειρότερος χειμώνας για την Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο»

Οι Times… προειδοποιούν για την ενέργεια: «Ο χειρότερος χειμώνας για την Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο»

«Η Ευρώπη δεν έχει δει ακόμη τα χειρότερα, έρχεται ο πιο δύσκολος χειμώνας από τον Β’Παγκόσμιο» αναφέρει το ρεπορτάζ των Times.

Ο χειμώνας πλησιάζει, με την Ευρώπη να «απειλείται» από την ενεργειακή κρίση, και οι τελευταίες αποφάσεις της Gazprom να φανερώνουν τις δυσκολίες που θα επικρατήσουν στη συνέχεια.

Την ίδια ώρα, οι κυβερνήσεις της Ευρώπης επιδίδονται σε μαραθώνιες διαβουλεύσεις προσπαθώντας να βάλουν πλαφόν στην κατανάλωση της θέρμανσης στα δημόσια κτίρια.

Η απόφαση της Gazprom και οι διακοπές στη λειτουργία του Nord Stream «ενεργοποίησε» συναγερμό στην Ευρώπη, με τους αξιωματούχους της να στέλνουν το μήνυμα ότι θα υπάρξει πολιτική τιμωρητικών μέτρων εάν το Κρεμλίνο τραβήξει απότομα το σχοινί.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας συγκράτησης των τιμών, οι επτά ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη, οι G7, προωθούν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Αυτή η προοπτική βρίσκει την πλήρη αντίθεση της Μόσχας που στο άκουσμα της είδησης απειλεί με διακοπή των παροχών.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, η Μόσχα θα διατηρήσει την παραγωγή του πετρελαίου της, κάτι που θα φανεί στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του, συμπεριλαμβανόμενης και της Ρωσίας, τη Δευτέρα.

Σε αυτό το τοπίο, δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις του αμερικανικού περιοδικού TIME, που στον τίτλο του γράφει: «Θα βαθύνει η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα ενέργειας Λέβελιν Κινγκ, το τέλος του 2022 για την Ευρώπη είναι πιθανό να είναι «ο χειρότερος χειμώνας της από εκείνον στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, από το 1944 έως το 1945».

«Οι τιμές του φυσικού αερίου ξεπέρασαν τα 3.100 δολάρια ανά 1000 κυβικά μέτρα στα μέσα Αυγούστου, μια αύξηση 610% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, όπως μετρήθηκε από την ολλανδική αγορά TTF. Σε αυτή την τιμή, πολλοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να λειτουργήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο.

«Ως συνέπεια της αύξησης του κόστους των καυσίμων εισροών, οι τιμές αναφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη έχουν εκτιναχθεί σχεδόν 300% το 2022, σπάζοντας ρεκόρ. Συνολικά, οι τιμές της ενέργειας είναι δέκα φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο της πενταετίας» προστίθεται.

«Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα. Η ευρωπαϊκή ήπειρος απέχει πολύ από το να είναι έτοιμη. Με ζεστό καιρό, ο εξοπλισμός ψύξης καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια, η οποία μπορεί να παράγεται από φυσικό αέριο, αιολική ή ηλιακή ενέργεια, άνθρακα, γεωθερμία, βιομάζα ή πυρηνική ενέργεια.

Σε κρύο καιρό – την «περίοδο θέρμανσης» – η ενέργεια αντλείται από ορυκτά καύσιμα, ιδίως φυσικό αέριο και πετρέλαιο, επειδή τα περισσότερα συστήματα θέρμανσης εξακολουθούν να λειτουργούν με πετρέλαιο. Όπως κάθε χρόνο, η ζήτηση για φυσικό αέριο θα αυξηθεί επομένως δραματικά τον ερχόμενο χειμώνα» καταλήγει το άρθρο.

dikaiologitika.gr

Τρικάκια έξω από το σπίτι του Κωστή Χατζηδάκη

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ