Τι δεν είπε ο Καραμανλής στη Λάρισα

Σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα ήταν ομιλητής ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής. Και από τα λεγόμενά του προκύπτει σαφώς ότι τα έργα της εκτροπής του Αχελώου έχει μπει για τα καλά στην ατζέντα του υπουργείου Υποδομών.

Ωστόσο ο Κ. Καραμανλής είπε και κάτι που μοιάζει με αστερίσκο στις προθέσεις της κυβέρνησης για τη μερική εκτροπή του ποταμού. «Το νέο σχέδιο διαχείρισης των υδάτων της λεκάνης απορροής Αχελώου που εγκρίθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος του 2017, προβλέπει μηδενική μεταφορά υδάτων προς τη Θεσσαλία. Μηδέν… Αυτό που πρέπει να γίνει, συνεπώς, είναι να εξετασθεί και διερευνηθεί η δυνατότητα τροποποίησης του υφιστάμενου σχεδιασμού του φράγματος Συκιάς, λαμβάνοντας υπόψη τις μελέτες για μία ήπια μερική μεταφορά υδάτων από τον Αχελώο».

Ωστόσο στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του Υπουργείο Περιβάλλοντος διαβάζουμε πως «τα Σχέδια Διαχείρισης αναθεωρούνται και ενημερώνονται ανά εξαετία». Αυτό δεν το είπε ο Κ. Καραμανλής μιλώντας στη Λάρισα. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει υποβάλλει στην ΕΕ τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών όλων των Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας για την περίοδο, καθώς και την πρώτη αναθεώρηση – τροποποίησή τους για την περίοδο 2015 – 2021. Προκύπτει λοιπόν σαφώς ότι μέχρι το 2021 τα Σχέδια Διαχείρισης δεν μπορούν να αλλάξουν. Τούτο σημαίνει ότι η Κυβέρνηση άνοιξε τη συζήτηση για την εκτροπή του Αχελώου αρκετά νωρίς. Και πολύ πιθανόν αυτό συμβαίνει για καθαρά λαϊκίστικους και ψηφοθηρικούς λόγους, όπως εξάλλου αντιμετώπισαν το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας οι περισσότερες κυβερνήσεις. Γι’ αυτό και ο Καραμανλής δεν αναφέρεται με λεπτομέρειες στη διαδικασία αναθεώρησης των Σχεδίων Διαχείρισης.

Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Παίζει ρόλο η άποψη των εργαζομένων;