ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΤη Δευτέρα δημοπρατείται η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων του Αγρινίου

Τη Δευτέρα δημοπρατείται η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων του Αγρινίου

Τη Δευτέρα δημοπρατείται η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων του Αγρινίου

Δημοπράτηση «πακέτο» με τη λειτουργία και προϋπολογισμό άνω των 60 εκατ.

Την ερχόμενη Δευτέρα 23 Αυγούστου η δημοπρατείται η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων του Αγρινίου. Η οικονομική επιτροπή του Δήμου Αγρινίου αποφάσισε να μη δώσει άλλη παράταση στους ενδιαφερόμενους καθώς έκρινε ότι ο χρόνος που έχει ήδη διατεθεί από την έναρξη του διαγωνισμού (16/03/2021) είναι απολύτως επαρκής, ενώ έχουν δοθεί απαντήσεις και διευκρινήσεις σε όλα τα ερωτήματα – αιτήματα διευκρινήσεων τα οποία έχουν θέσει οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς, ο αριθμός των οποίων, υπερβαίνει τους 20!

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του θεσμικού πλαισίου για δημοπράτηση τέτοιων έργων προηγείται διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους και ακολούθως οι συμμετέχοντες μπορούν να υποβάλλουν ερωτήσεις – παρατηρήσεις επί των τευχών δημοπράτησης του έργου.

Όπως ήταν αναμενόμενο και λόγω της ιδιαιτερότητας του έργου και λόγω του μεγέθους του μέχρι στιγμής όπως πληροφορείται η «Σ» έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στο διαγωνισμό και κατάθεσης οικονομικής προσφοράς μεγάλοι «παίκτες» στο εγχώριο κατασκευαστικό κλάδο. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων συγκαταλέγονται η «ΤΕΡΝΑ» του ομίλου Περιστέρη, η «Ηλέκτωρ» της ολλανδικής ReggeborghInvest και των εφοπλιστών Μπάκου – Καϋμενάκη, η «Ιντρακάτ» συμφερόντων Κόκκαλη – Κούτρα, η «Μεσόγειος», που ελέγχεται από τον κ. Διονύση Γεωργόπουλο και στην οποία συμμετέχουν η Eurobank και ο όμιλος Λασκαρίδη, η «Watt» με ιδρυτή τον κ. Θανάση Κατρή και η «Χριστόφορος Κωνσταντινίδης ΑΕ».

Καθυστερήσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη την Ελλάδα πολλά έργα αυτής της κατηγορίας, της διαχείρισης των απορριμμάτων, έχουν αντιμετωπίσει τεράστιες καθυστερήσεις στη διαγωνιστική διαδικασία μετά την αποσφράγιση των προσφορών, καθυστερήσεις που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούσαν τον ένα χρόνο ή ακόμη χειρότερα έφεραν δικαστικές εμπλοκές και την επαναδημοπράτηση του έργου. Και αυτό γιατί, οι διαγωνισμοί αυτοί έχουν προσελκύσει εταιρείες κολοσσούς στο κλάδο λόγω του οικονομικού τους μεγέθους. Σημειωτέον ότι η δημοπράτηση της ΜΕΑ Αγρινίου έχει προϋπολογισμό 63,4 εκατ. ευρώ.

Πρότυπα Τεύχη Δημοπράτησης

Ο Δήμος Αγρινίου, αξίζει να σημειωθεί ότι θέλοντας ακριβώς να αποφύγει αυτές τις μεγάλες καθυστερήσεις, έχει προκηρύξει το διαγωνισμό με βάση τα πρότυπα τεύχη δημοπράτησης που συνέταξε το Υπουργείο Περιβάλλοντος στην κατεύθυνση να ξεκολλήσουν αυτά τα έργα σε όλη την Ελλάδα.

Γι’ αυτό ακριβώς προηγήθηκε διαβούλευση και τροποποιήσεις στα τεύχη δημοπράτησης, έτσι ώστε μετά την αποσφράγιση των προσφορών το έργο να μην «κολλήσει» σε κάποιον κυκεώνα καθυστερήσεων μέσω δικαστικών εμπλοκών. Πράγμα που βέβαια μόνο η εξέλιξη θα δημοπράτησης μπορεί να αποδείξει, αν ο κίνδυνος αυτός μπορεί εκ των προτέρων να αποφευχθεί στο 100%.

Δημοπράτηση «πακέτο» με τη λειτουργία και δικαιώματα προαίρεσης

Πάντως είναι επίσης αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο Δήμος Αγρινίου σε μια προσπάθεια να πετύχει μεγαλύτερο όφελος και μικρότερο κόστος για τη διαχείριση των απορριμμάτων επέλεξε μαζί με τη δημοπράτηση της κατασκευής του εργοστασίου επεξεργασίας των απορριμμάτων να «πακετάρει» εκτός από την εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία του έργου και την κανονική λειτουργία του έργου για έξι χρόνια.

Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο ο προϋπολογισμός του έργου είναι τόσο μεγάλος καθώς περιλαμβάνει τα χρήματα από την επιδότηση του ΥΜΕΠΕΡΑΑ περί τα 20 εκατ. ευρώ, αλλά και χρήματα από μελλοντικά τέλη καθαριότητας για τη λειτουργία της ΜΕΑ Αγρινίου.

Μάλιστα σύμφωνα με τη διακήρυξη του έργου προβλέπεται δικαίωμα του Δήμου Αγρινίου για μονομερή ανανέωση της σύμβασης για άλλα έξι χρόνια (δυνητικά δηλαδή προκηρύσσεται για 12 χρόνια η λειτουργία του έργου), καθώς επίσης και δικαίωμα προαίρεσης που αφορά εργασίες επέκτασης των εγκαταστάσεων ή/και πρόσθετο εξοπλισμό.

Αυτό το τελευταίο μάλιστα έχει ιδιαίτερη αξία καθώς αποσκοπεί είτε στην παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου είτε στην αύξηση της δυναμικότητας των γραμμών επεξεργασίας των βιοαποβλήτων και αντίστοιχα μείωσης των συμμείκτων, είτε την επιλογή άλλης μεθόδου, ανάλογα με τις εφαρμοζόμενες τεχνολογίες, προκειμένου με την μείωση του υπολείμματος για ταφή, την ανακύκλωση και ανάκτηση , η εγκατάσταση να συνεισφέρει στην σταδιακή επίτευξη των στόχων του εθνικού σχεδιασμού για τα απορρίμματα για το 2030.

Φυσικό αντικείμενο του έργου

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, συνολικής δυναμικότητας 23.914 τόνων Αστικών Σύμμεικτων Αποβλήτων (Α.Σ.Α.), ανά έτος. Περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες υποδομές και την προμήθεια κινητού εξοπλισμού. Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει, κατ’ ελάχιστον τις ακόλουθες μονάδες:

α) Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.), αποτελούμενη από μονάδα προδιαλογής (μηχανικού διαχωρισμού) και μονάδα κομποστοποίησης – ωρίμασης και μονάδα ραφιναρίαςκομπόστ των μηχανικά διαχωρισμένων οργανικών υλικών, και θα δέχεται 23.914 τόνους/έτος σύμμεικτα αστικά απόβλητα (απορρίμματα γκρι / πράσινου κάδου), καθώς και υπολείμματα της Μ.Ε.Β. και του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.)

β) Μονάδα Επεξεργασίας Βιοποβλήτων (Μ.Ε.Β.), αποτελούμενη από μονάδα κομποστοποίησης – ωρίμασης και μονάδα ραφιναρίαςκομπόστ των προδιαλεγμένων στην πηγή βιοαποβλήτων, και θα δέχεται 9.482 τόννους/έτος προδιαλεγμένα στην πηγή βιοαπόβλητα (υλικά καφέ κάδου) και 2.375 τόνους/έτος πράσινα απόβλητα.

Η μονάδα ραφιναρίας θα είναι κοινή για τις Μ.Ε.Α. και Μ.Ε.Β.. Η μονάδα κομποστοποίησης Α.Σ.Α. θα δέχεται μηχανικά διαχωρισμένα στη Μ.Ε.Α. οργανικά, κατ’ ελάχιστον 11.820 τόνους/έτος, ενώ η Μ.Ε.Β. θα δέχεται διαχωρισμένα στην πηγή βιοαπόβλητα και μαζί με το διογκωτικό υλικό (πράσινα απόβλητα) θα δέχεται κατ’ ελάχιστον 11.857 τόνους/έτος οργανικό υλικό.

Σε λειτουργία η πλατφόρμα arogi.gov.gr για τους πυρόπληκτους – Έως τις 30/9 οι αιτήσεις για την αποζημίωση

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr