ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΜεσολογγιΤι απαντά ο ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις στο Λεσίνι

Τι απαντά ο ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις στο Λεσίνι

Τι απαντά ο ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις στο Λεσίνι

Τι απαντά ο ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις στο Λεσίνι

Έως 20 εποχικοί γεωτεχνικοί στον ΕΛΓΑ Αγρινίου για τις εκτιμήσεις

Για τις ζημιές που προξενήθηκαν από τη πλημμύρα που σημειώθηκε τον Οκτώβριο 2021 στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε.Αιτωλοακαρνανίας (κάμπος Λεσινίου), κυρίως σε δενδρώδεις καλλιέργειές, (ελαιόδεντρα), σε μηδικές και σε βαμβάκια διενεργήθηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. οι απαραίτητες επισημάνσεις έγιναν 33 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 613 δηλώσεις.

Οι γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. διενέργησαν επισημάνσεις για τις ανωτέρω ζημιές για την τεκμηρίωση των ζημιών σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛ.Γ.Α.

Το έργο των εκτιμήσεων έχει ήδη ξεκινήσει και στη συνέχεια θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς μετά και της επεξεργασίας των στοιχείων από το αρχείο ΟΣΔΕ.

Ζημιές από την πλημμύρα προξενήθηκαν και σε ζωικό κεφάλαιο. Έγιναν 3 αναγγελίες που αφορούν αιγοπρόβατα και μελισοσμήνη το έργο των εκτιμήσεων ολοκληρώθηκε.

Επιπλέον ζημιές προξενήθηκαν σε πάγιο κεφάλαιο (σταβλοϋπόστεγα) και αποθηκευμένα προϊόντα.

Το έργο των καταγραφών διενεργείται από τις γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. Στην συνέχεια εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων θα ενταχθούν σε πρόγραμμα και μετά την έγκριση του προγράμματος από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία (ΥΠΑΑΤ και ΥΠΟΙΚ) θα καταβληθούν οι σχετικές ενισχύσεις μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Όλα τα παραπάνω αξίζει να σημειωθεί ότι αναφέρονται σε έγγραφο του ΕΛΓΑ που διαβιβάστηκε στη Βουλή στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι η καταγραφή των ζημιών στην περιοχή έγινε σταδιακά έως ότου υποχωρήσουν τα νερά από τον κάμπο.

Επίσης είναι αξιοσημείωτο ότι για να μπορέσει ο ΕΛΓΑ να διεκπεραιώσει το δύσκολο έργο της καταγραφής και της εκτίμησης των ζημιών προχώρησε ένα ενίσχυση του δυναμικού του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Αγρινίου.

«Επιδίωξη του ΕΛ.Γ.Α. είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοπιστία των εκτιμήσεων, σε συνδυασμό με την ταχύτητα διενέργειάς τους σε επίκαιρο για κάθε καλλιέργεια χρόνο από έμπειρο γεωτεχνικό προσωπικό .

Έτσι στο Υποκατάστημα ΕΛ.Γ.Α. Αγρινίου το έργο των εκτιμήσεων πλέον των μονίμων γεωτεχνικών θα στελεχωθεί και με εποχικό γεωτεχνικό προσωπικό (έως 20 εποχικοί γεωτεχνικοί) για την έγκαιρη ολοκλήρωση των εκτιμήσεων» αναφέρει ο ΕΛΓΑ στο έγγραφό του και προσθέτει :

«Επισημαίνεται ότι οι εκτιμήσεις, διενεργούνται σύμφωνα με τους Κανόνες της Γεωπονικής Επιστήμης και του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α.

Στους εκτιμητές δίνονται οδηγίες να είναι αντικειμενικοί και δίκαιοι και τα πορίσματα που διατυπώνουν, να εκφράζουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια την απώλεια εισοδήματος των παραγωγών.

Ειδικότερα και όσον αφορά τις αποζημιώσεις μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εκτιμήσεων της συγκομιδής των προϊόντων και της οριστικοποίησής του πορίσματος και της επεξεργασίας των στοιχείων από το αρχείο ΟΣΔΕ 2021, ακολουθεί η καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς που έχουν υποβάλει την ΔΚ/Ε και έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις που απορρέει από τη ΔΚ/Ε.

Πρέπει δεν να τονιστεί ότι πλέον οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται από τον ΕΛ.Γ.Α. ξεκινούν την ίδια χρονιά που προξενήθηκε η ζημιά και ολοκληρώνονται τους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς μετά την ζημιά, όταν σε σύγκριση με το παρελθόν αυτές ολοκληρώνονταν στα τέλη του επόμενου έτους μετά την ζημιά δηλαδή ολοκληρωνόντουσαν στους 15-17 μήνες».

 Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Ορεινός Βάλτος: Μάθημα με – 9 βαθμούς Κελσίου (!)

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr