«Θύμα» της κλιματικής αλλαγής και η Αιτωλοακαρνανία

Δέσμη προτάσεων και μέτρων ετοιμάζει η Περιφέρεια

Σύντομα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα παρουσιάσει δέσμη προτάσεων και μέτρων για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων, που θα επηρεαστούν από την κλιματική αλλαγή καθώς επίσης προτάσεις για την απορρόφηση των αντίστοιχων χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

Η κλιματική αλλαγή «έφτασε»  ήδη στην «πόρτα» μας και σιγά – σιγά αναμένεται να γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας επηρεάζοντας τόσο την Δυτική Ελλάδα, όσο και την Αιτωλοακαρνανία! Ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Λάμπρος Δημητρογιάννης μιλώντας σε εκδήλωση της Σχολής Τοπικής Ιστορίας & Πολιτισμού «Αθανάσιος Παλιούρας» με θέμα: «Τα υδατικά οικοσυστήματα των περιοχών Natura 2000 του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και η επίδραση της κλιματικής αλλαγής» σχολίασε τα επιστημονικά σενάρια, που αναφέρονται στο πόσο θα επηρεαστεί η ποιότητα των υδάτινων αποθεμάτων, τόσο των υπόγειων, όσο και των επιφανειακών. «Σύμφωνα με τα επιστημονικά σενάρια, θα επηρεαστεί η ποιότητα των υδάτινων αποθεμάτων, κάτι που σημαίνει πως στην Αιτωλοακαρνανία θα επηρεαστούν οι λίμνες, η λιμνοθάλασσα και οι παράκτιες περιοχές. Στο πλαίσιο των αλλαγών αυτών θα παρατηρήσουμε να αλλάζουν τα πράγματα και να επηρεάζονται η γεωργία, οι υποδομές, οι υδατοκαλλιέργειες, ενώ θα υπάρξει και θέμα στην δημόσια υγεία, λόγω της διατάραξης του περιβαλλοντικού ισοζυγίου» τόνισε σε πρώτη φάση ο Λ. Δημητρογιάννης, και πρόσθεσε  πως: «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήδη επιτάχυνε την διαδικασία για την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδίου για την κλιματική αλλαγή και σε λίγο καιρό θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε επίσημα μια δέσμη προτάσεων και μέτρων για τις προτεραιότητες που θα προκύψουν και θα σχετίζονται με κοινωνικές και κλιματικές παραμέτρους, που θα επηρεαστούν από την κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, η δέσμη μέτρων και προτάσεων που θα παρουσιαστεί θα αφορά την απορρόφηση πόρων, που πρόκειται να έρθουν στη χώρα λόγω της κλιματικής αλλαγής όπως λ.χ. από το ΕΣΠΑ». Ο κ. Δημητρογιάννης υπογράμμισε πως οι υδάτινοι πόροι στην Αιτωλοακαρνανία πρέπει να προστατευτούν με τον καλύτερο τρόπο, διότι το «δυναμικό των υδάτινων πόρων είναι το οπλοστάσιό μας» είπε χαρακτηριστικά.

Εκτός από τον κ. Δημητρογιάννη στην ίδια εκδήλωση μίλησε και ο Συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων Γιάννης Σελιμάς, ο οποίος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τόσο στο Εθνικό Πάρκο της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού, όσο και στην λίμνη της Τριχωνίδα. Η κατάκλιση εκτάσεων, τόσο στην παραλίμνια ζώνη της Τριχωνίδας, όσο και στην παράκτια ζώνη της λιμνοθάλασσας, λόγω ανόδου της στάθμης της θάλασσας τα επόμενα χρόνια είναι ένα γεγονός που θα προκαλέσει ζημιές, τόσο στο οικοσύστημα, όσο και στον πρωτογενή τομέα. Η άμεση χάραξη πολιτικής για την πρόληψη τέτοιου είδους καταστροφών θα πρέπει να είναι υψηλή στην προτεραιότητα των υπουργείων όσο και των ΟΤΑ. Ο Φορέας Διαχείρισης έχει ήδη εκπονήσει μελέτες και έχει κάνει ημερίδες, τόσο για την ενημέρωση του κόσμου, όσο και τον εντοπισμό των πιθανών επιπτώσεων. Πρέπει να σκεφτούμε πλανητικά και να δράσουμε τοπικά, ώστε να προστατεύσουμε την βιοποικιλότητα των υδάτινων οικοσυστημάτων, αλλά και το περιβαλλοντικό μας απόθεμα γενικότερα, κατέληξε στην εισήγηση του ο Συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης κύριος Σελιμάς.

Κων/νος Χονδρός

Κοροναϊός: Ύποπτο κρούσμα στον Ευαγγελισμό