ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτικα ΝεαΘύμιος Σώκος: «Η έκπληξη θα έρθει από την Αχαΐα»

Θύμιος Σώκος: «Η έκπληξη θα έρθει από την Αχαΐα»

Έτοιμος να ανακοινώσει σε λίγες μέρες τους αντιπεριφερειάρχες – Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον Δυτικά FM

Κύριε Σώκο, είναι μια περίοδος που πραγματοποιείτε επαφές σε όλη την Δυτική Ελλάδα, σας βλέπουμε τη μια μέρα σε Αιγιαλεία, σε Πάτρα, σε Πύργο, ξανά στην Αιτωλοακαρνανία, περιοδείες που προφανώς έχουν να κάνουν με επαφές για την συγκρότηση του ψηφοδελτίου σας, αλλά παράλληλα και την καταγραφή κάποιων ζητημάτων που έχουν να κάνουν ευρύτερα με την Περιφέρεια. Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται ως τώρα το προεκλογικό τοπίο κ. Σώκο;
Ακριβώς, βρίσκομαι σε μια διαδικασία επαφών, πρέπει να συγκροτήσουμε την ομάδα μας και να είναι αξιόμαχη, (εννοώ το ψηφοδέλτιο) και στην Αχαΐα και στην Ηλεία αλλά και στην Αιτωλοακαρνανία, πρέπει να έρθω σε επαφές με φορείς και κοινωνικούς ετέρους, για να μπορέσουμε να έχουμε μια εικόνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας σε κάθε περίπτωση. Είμαστε στην «καρδιά» μιας βαθιάς κρίσης που διαρκεί έξι χρόνια και δεν υπάρχει διέξοδος. Οι εκλογές αυτές νομίζω ότι πρέπει να αποτελέσουν την αρχή για το ξεπέρασμα της κρίσης, στο βαθμό που θα μπορέσουμε να έχουμε την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και να έχουμε εκείνο το αποτέλεσμα που πραγματικά θα δώσει μια ελπίδα στην κοινωνία, στους ανθρώπους για να μπορέσουμε να ενεργοποιηθούν οι δυνάμεις εκείνες της παραγωγής και της ανάπτυξης. Έχω υποχρέωση να πω τα πράγματα με το όνομά τους και βεβαίως να βάλουμε τον θεσμό στα πόδια του. Η Περιφέρεια και τα όργανά της πρέπει να λειτουργήσουν. Και πρέπει να λειτουργήσουν, για τον σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκαν. Να συμβάλλουν στην ανάπτυξη.

Υπάρχουν κάποια δομικά προβλήματα που με την εμπειρία σας τόσα χρόνια ως αυτοδιοικητικός έχετε εντοπίσει στον θεσμό, είτε σε περιφερειακό επίπεδο ή σε κεντρικό επίπεδο νομοθέτη;
Εκείνο που υπάρχει είναι μια αδράνεια που ξεκινά από τις επιλογές του κεντρικού κράτους και της κυβέρνησης και φτάνει μέχρι την τελευταία βαθμίδα της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης. Κι αυτή την αδράνεια θα πρέπει να την ανατρέψουμε, θα πρέπει να επέμβουμε, θα πρέπει να λειτουργήσουν οι θεσμοί. Έχουμε πρόβλημα δομικό στην λειτουργία του συστήματος. Το πρόβλημα της χώρας είναι πρωτίστως πολιτικό και αφού έχουμε πολιτικό πρόβλημα έχουμε κατά συνέπεια και οικονομικό πρόβλημα και βεβαίως μια μεγάλη κοινωνική κρίση σε όλα τα επίπεδα.
Θεωρούσατε ανέκαθεν ότι λύση τα προβλήματα μπορεί να δώσει η αυτοδιοίκηση. Επιμένετε να είστε αυτής της άποψης;
Επιμένω πάντα και θα επιμένω ότι η λύση σε μια ισχυρή αυτοδιοίκηση θα δοθεί μέσα από την αποκέντρωση και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής και κάθε τόπου και η αποκέντρωση αυτή θα πρέπει να είναι με αυτοδιοίκηση, με ισχυρή αυτοδιοίκηση, για να έχουμε και λειτουργία της δημοκρατίας. Βλέπετε τι γίνεται τις τελευταίες ημέρες. Αυτό είναι βαθιά κρίση και λειτουργία μιας πολιτείας με τριτοκοσμικές δομές. Δεν μπορεί ένας γενικός γραμματέας κυβέρνησης να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο. Αξίζουμε καλύτερα και περισσότερα σ’ αυτή την πατρίδα, απ’ το να συναλλάσσεται ο στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού μ’ αυτούς που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν αποβράσματα της κοινωνίας. Είναι μεγάλη ντροπή. Η χώρα έχει βαθιά δομική πολιτική κρίση. Και η κρίση αυτή χτυπά την Ελλάδα στο σύνολό της. Αδυνατίζει τον κορμό των Ελλήνων.

Μέσα σ’ αυτό το τοπίο αναφύονται αυτές οι δυνάμεις οι οποίες κατά την γνώμη σας μπορεί να είναι ελπιδοφόρες κ. Σώκο; Δηλαδή, το «Ποτάμι» είναι μια διέξοδος; Είναι κάτι καινούριο; Η «Ελιά», οι τέτοιου είδους συνασπισμοί, ειδικότερα στο χώρο της κεντροαριστεράς στην οποία ανήκετε;
Όλα αυτά δεν μπορούν να συγκροτήσουν κινήματα. Είναι εκφράσεις, είναι παρεμβάσεις μερικών ομάδων ή μερικών αντιλήψεων οι οποίες διαμορφώνουν στην πορεία μια άλλη κατάσταση σε ότι έχει να κάνει με τα δρώμενα στην πολιτική μας ζωή. Θα σας θυμίσω ότι το κίνημα των «Πρασίνων» της δεκαετίας του ’70 δημιούργησε μια άλλη κατάσταση και σε όλη την Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο, σε ότι έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος. Σιγά – σιγά ενσωματώθηκε στο σύστημα, τα προτάγματα που θεωρούνταν ακραία της δεκαετίας του ’70 και του ’80 σήμερα γίνανε θέσεις των κομμάτων και των κυβερνήσεων. Αν λοιπόν το «Ποτάμι» ή οποιαδήποτε άλλα κινήματα έχουν να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την διέξοδο της χώρας από την κρίση, αυτό πραγματικά θα γίνει ένα σύστημα, θα μπει μέσα στο σύστημα, για να λειτουργήσει καλύτερα η δημοκρατία και να πλατύνει η δημοκρατία. Τα κόμματα και οι θεσμοί είναι αυτά που θεμελιώνουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Κι αυτοί οι θεσμοί δεν μπορεί να είναι περιστασιακοί. Πρέπει να είναι καλά εδραιωμένοι στην δημοκρατία μας και στην κοινωνία μας. Να έχουν την αποδοχή μιας διαρκούς παρουσίας. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι η αμφισβήτηση, γιατί το σύστημα αυτό δεν λειτουργούσε.

Το θέμα είναι από εδώ και πέρα τι γίνεται;
Από εδώ και πέρα, αυτό που καταθέτω για πάρα πολλά χρόνια είναι ότι θα πρέπει να ενισχυθούν ακόμα περαιτέρω οι θεσμοί της αποκέντρωσης. Ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός. Και να πάρουν οι πολίτες την τύχη στα χέρια τους, με τους δικούς τους ανθρώπους, για να μπορούν και να τους ελέγχουν και να απαιτήσουν, αλλά να μπορούν μέσα από συνεργασίες και συνέργειες να πετύχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε όλες τις δράσεις της ζωής μας. Και κυρίως στον παραγωγικό μας τομέα. Μέρες ολόκληρες μιλάγαμε για τις μέρες που πρέπει να είναι παστεριωμένο το γάλα. Γίνανε όλοι παστεριολόγοι. Όλα αυτά τα αστεία, και θα έλεγα γελοία που αποπροσανατολίζουν και δεν διασκεδάζουν, θλίβουν τον ελληνικό λαό, δυστυχώς. Αντί να μιλάμε για την ουσία του πράγματος που είναι η Ελλάδα δεν έχει κτηνοτροφία. Η κρίση στον πρωτογενή, είναι μοναδική, είναι ανεπανάληπτη. Ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα η γεωργία μας και η κτηνοτροφία μας είναι τόσο ελλειμματική που σχεδόν το 30% των προϊόντων που καταναλώνουμε, τα εισάγουμε. Αντί λοιπόν οι κυβερνώντες και όλοι οι άλλοι να μιλήσουν γι’ αυτό και να δώσουν κατεύθυνση και πολιτικές για το πώς θα αποκτήσουμε βιώσιμη γεωργία και βιώσιμη κτηνοτροφία, συζητούσαμε για τις μέρες παστερίωσης του γάλακτος.
Ήταν ένα ζήτημα όμως, ως προς την παστερίωση, που είχε να κάνει με το κατά πόσο θα μπορούσε το εισαγόμενο γάλα, η ξένη βιομηχανία να μπει σε προνομιακά ράφια στα σούπερ μάρκετ και πώς αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πρόβλημα στην ελληνική αγελαδοτροφία ή στην ελληνική γαλακτοβιομηχανία. Δεν ξέρω κατά πόσο, με τα τελικά μέτρα που ψηφίστηκαν αυτό αποφεύγεται.
Ακριβώς εκεί είναι το πρόβλημα. Έπρεπε η Ελλάδα να εισάγει γάλα ή έπρεπε να εξάγει; Αυτή τη δομή λοιπόν πρέπει να ανατρέψουμε και να καταστρέψουμε. Και αντί να είμαστε χώρα εισαγωγέας αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, να είμαστε χώρα που θα εξάγουμε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Θα συμφωνήσετε όμως μαζί μου, ότι κάποιοι στο όνομα της υγιούς κατανάλωσης ή των πιο φθηνών προϊόντων, νομίζω ότι «φέρνουν απ’ το παράθυρο» κάποια ως προαπαιτούμενα κάποια ζητήματα, τα οποία ούτε καν προαπαιτούμενα στο διάλογο αυτών με την τρόικα δεν ήταν και μάλλον σε όφελος κάποιων μεγάλων ολιγοπωλείων ή αλυσίδων ή οποιονδήποτε άλλων. Αυτό κατάλαβα εγώ από αυτή την λεγόμενη «εργαλειοθήκη» του ΟΣΑ σε αρκετά ζητήματα. Δεν ξέρω αν συμφωνείτε.
Συμφωνώ απολύτως και αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τα πάντα. Η ελληνική οικονομία είναι σε αδράνεια, παραγωγικές δραστηριότητες δεν υπάρχουν, πρωτογενής δεν υπάρχει, δευτερογενής τομέας μεταποίησης δεν υπάρχει και μιλάμε μόνο για το πόσα εκατομμύρια τουρίστες θέλουμε στην Ελλάδα. Και λοιπόν; Έρχονται λοιπόν τα 17, 18 εκατομμύρια τουρίστες. Το ζήτημα είναι τι αφήνουν αυτοί οι τουρίστες εδώ, όταν τα τρόφιμά τους είναι εισαγόμενα σε πολύ μεγάλο βαθμό, τα ποτά είναι και αυτά εισαγόμενα σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Όταν οι εξοπλισμοί των ξενοδοχείων είναι και αυτοί εισαγόμενοι, η ελληνική μεταποιητική βιομηχανία δεν υπάρχει. Όταν τα αεροπορικά εισιτήρια είναι και αυτά ξένων εταιρειών, όταν τα έργα υποδομής γίνονται με μηχανήματα και άλλους εξοπλισμούς (όπως οι βιολογικοί καθαρισμοί) που είναι και αυτά εισαγόμενα, τελικά τι μένει στη χώρα; Άρα, η ελληνική οικονομία πρέπει να αποκτήσει μια βάση οικονομική, σταθερή και σίγουρη. Να ξέρουμε τι παράγουμε, πώς το παράγουμε, με το φθηνότερο κόστος, να πάμε παραπέρα τις εξαγωγές μας και βεβαίως αυτά που είναι να εισάγουμε, γιατί δεν έχουμε τις πρώτες ύλες να τα παράγουμε, να τα εισάγουμε, αλλά να κερδίζουμε από τις εξαγωγές μας.  Αυτά είναι απλά πράγματα, φτάνει να υπάρχει μια συγκεκριμένη οργάνωση. Και οι Έλληνες έχουν αποδείξει πάρα πολλές φορές, ότι όταν υπάρχει μια συγκεκριμένη, συγκροτημένη πολιτική, ο κόσμος ακολουθεί. Ακολουθεί με σημαντικές επιτυχίες, στους τομείς που τα πράγματα είναι πολιτικά επεξεργασμένα σωστά και υπάρχει και μια προοπτική σε σχέση με την παραγωγή και την προώθηση των προϊόντων.

Κύριε Σώκο, πιστεύετε ότι αυτή η κρίση και η απαξίωση που υπάρχει πλέον στον πολιτικό κόσμο έχει απελευθερώσει δυνάμεις, ούτως ώστε πλέον να το βλέπουμε αυτό πρωτοφανές, δεν το ξέραμε πριν από λίγα χρόνια, ο κόσμος να μην κινείται με βάση τις επιλογές ή τις στηρίξεις των κομμάτων;
Ένα 60% απ’ ότι βλέπω στις δημοσκοπήσεις, δεν θέλει και δεν συμφωνεί με υποψηφίους που έχουν στηρίξεις ή χρίσματα από κόμματα. Αυτό είναι καλό, έστω και αν είναι αποτέλεσμα της κρίσης.
Αυτό επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Μπορεί να είναι καλό στο βαθμό που δημιουργούνται καινούρια μοντέλα και καινούρια σχήματα, τα οποία θα κάνουν και την υπέρβαση στο πολιτικό μας πρόβλημα. Αν λοιπόν τα μοντέλα και τα σχήματα αυτά είναι πέρα από το σύστημα και μας οδηγούν σε καινούριες καταστάσεις που θα φέρουν το καλύτερο, τότε δεν μπορεί να διαφωνήσει κανένας, παρά να συμφωνήσει και να επιχειρήσει να συμβάλει με τις δυνάμεις που διαθέτει προς την κατεύθυνση αυτή. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες, με προτάσεις για να διεμβολίσουμε το σύστημα της αδράνειας. Χρειαζόμαστε συντονισμένες δράσεις, ενεργοποίηση των φορέων, συνέργειες μεταξύ των πολιτών και των φορέων που εκπροσωπούν τους πολίτες. Θα πρέπει να μπούμε σε μια διαδικασία παραγωγικής ανασυγκρότησης. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την περιουσία μας, είτε αυτή είναι περιουσία των οικογενειών μας, είτε είναι περιουσία του κράτους. Και βλέπετε ότι η χώρα έχει ένα σωρό πράγματα που να μπορεί να τα αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο και να τα εξάγει κι αντί γι’ αυτό, τα αφήνουμε έτσι, να βρίσκονται εκεί και να μην τα αγγίζει κανένας. Χτίζουμε έργα και φτιάχνουμε υποδομές τεράστιας αξίας και σημασίας και τα αφήνουμε σε μια αδράνεια και μια απραξία. Δείτε τι γίνεται στην περιοχή μας με τα μεγάλα έργα, όπως είναι η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου. Έχουμε φτιάξει ένα έργο μοναδικό, από τα λίγα στον κόσμο, με γνώση, με χρήματα, με επιστημονική κατάρτιση, ένα μεγαλειώδες έργο και 10 χρόνια τώρα δεν μπορούμε να έχουμε ένα ξεκίνημα να αξιοποιηθούν οι εργοταξιακοί χώροι της γέφυρας. 240 στρέμματα, ένα μοναδικό οικόπεδο. Δεν μπορούν, αυτοί που έπρεπε, να φτιάξουν το πολεοδομικό σχέδιο της περιοχής του Ρίου και του Αντιρρίου. Να γίνει αυτό το μαγικό έργο, σ’ ένα μοναδικό μαγικό περιβάλλον. Να δώσει θέσεις εργασίας, να δώσει ανάπτυξη, να είναι τόπος προορισμού. Δείτε επίσης τι γίνεται με το Πλατυγιάλι, 25-26 χρόνια τώρα, δείτε τι γίνεται με την υποθαλάσσια ζεύξη Ακτίου – Πρέβεζας, δείτε τι γίνεται με τα μεγάλα αεροδρόμια που έχει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Δεν θα πείτε όμως σε καμία περίπτωση ότι τα έκανα όλα καλά;
Βεβαίως δεν θα πω ότι τα έκανα όλα καλά. Έχω κι εγώ τις ευθύνες μου. Εγώ κρινόμουν. Με εκλογές. Κέρδισα τέσσερις εκλογές, μία μετά την άλλη. Και με ποσοστά που κάθε φορά υπερέβαιναν το προηγούμενο ποσοστό. Αυτό δεν είναι κάτι που πραγματικά θα πρέπει να αξιολογηθεί;

Από τον κόσμο σαφώς, γι’ αυτό άλλωστε τίθεστε για άλλη μια φορά στην κρίση του. Το 2010 αυτό δεν συνέβη. Είχαμε μια διαδικασία εσωκομματική στο ΠΑΣΟΚ την οποία στηλιτεύετε σε κάθε περίπτωση με κάποιες παρεμβάσεις σας. Δεν μπαίνετε όμως πιο αναλυτικά στην ιστορία αυτή. Τι ακριβώς συνέβη το 2010 κ. Σώκο; Υπήρξε κάποιο παρασκήνιο σε βάρος σας;
Το 2010 συνέβη το εξής: ενώ αποφασίστηκε από τους αρμοδίους που κρίνουν αυτά τα πράγματα και έγινε δεκτή η υποψηφιότητά μου, να είμαι εγώ ο υποψήφιος περιφερειάρχης και αυτό ανακοινώθηκε επισήμως το βράδυ του Σαββάτου, μέσα στη νύχτα και μέσα από ένα άθλιο παρασκήνιο,  την άλλη μέρα το πρωί και χωρίς να με ενημερώσει κανείς, ανακοινώθηκαν όλοι οι υπόλοιποι περιφερειάρχες, εκτός από εμένα. Αντί εμού, ανακοινώθηκε ο κ. Κατσιφάρας. Αυτό ήταν ένα στίγμα. Έχει να κάνει με το πώς λειτουργεί το σύστημα των κομμάτων, και του δικού μου τότε κόμματος και βεβαίως ήταν μια άθλια, μια ανήθικη πολιτική συμπεριφορά απέναντι σε έναν άνθρωπο, ο οποίος υπηρέτησε τους θεσμούς της αποκέντρωσης με συνέπεια όλα τα χρόνια.

Τι συνέβη σε αυτό το μεσοδιάστημα μέχρι σήμερα και τι σας έκανε να πάρετε την απόφαση να είστε πάλι υποψήφιος σε έναν νέο θεσμό, όπως είπατε, στον θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης;
Είχα μια περίοδο που έπρεπε να κάνω και την περισυλλογή μου και την αυτοσυγκέντρωσή μου και να βάλω τα πράγματα σε μια τάξη. Είχα 20 διαρκή χρόνια τα οποία δεν είχα πάρει ούτε δυο μέρες άδεια. Έπρεπε να βάλω μια τάξη στα πράγματα. Δεν μπορώ πλέον όμως να είμαι σιωπηλός. Δεν μπορεί π.χ. να είμαι σιωπηλός στο θέμα ότι ο ορυκτός πλούτος της χώρας να μην αξιοποιείται. Γιατί κάποια συμφέροντα εμποδίζουν την αξιοποίησή τους. Στο Αντίρριο έχουμε γεωθερμικό πεδίο. Υπάρχει μελέτη, είναι γνωστό το οποίο κρατιέται επτασφράγιστο μυστικό. Αντί το γεωθερμικό πεδίο αυτό να προκηρυχθεί να γίνουν έρευνες, να δούμε σε τι βάθος είναι, το κρατάμε κρυφό.

Πού εστιάζετε την κριτική σας στην σημερινή περιφερειακή αρχή; Πού έκανε τα περισσότερα λάθη; Αδράνησε σε κάποια ζητήματα;
Εγώ μίλησα σε ανύποπτο χρόνο, παρακολουθώντας τα πράγματα, ότι πραγματικά δεν αξιοποιήθηκε τίποτα στην ώρα του από αυτά που ήταν να γίνουν. Το έργο Κουβαρά – Φυτείες είναι δυνατόν να ξεκινά μετά τρία χρόνια αφού ήταν δημοπρατημένο; Γιατί ο δρόμος που συνδέει τον Δυτικό Άξονα με το Πλατυγιάλι, να καθυστερεί δύο χρόνια, έχοντας έτοιμα τα πάντα; Αυτά δείχνουν επιχειρησιακή ανεπάρκεια και ανικανότητα.

Σε ποια φάση βρίσκεται η συγκρότηση του προγράμματος και του ψηφοδελτίου;
Το ψηφοδέλτιό μου βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Σε λίγες μέρες θα ανακοινώσω τους αντιπεριφερειάρχες και είμαστε ομαλά σε μια προεκλογική περίοδο που ελπίζω να μην έχουμε κι άλλη κρίση.

Θα υπάρχει και ένας κορμός νομαρχιακών συμβούλων;
Την προσπάθειά μου αυτή έχω συνεργούς και βοηθούς, αρκετούς από τους συνεργάτες μου μέχρι το 2010. Άλλοι θα είναι, άλλοι όχι. Η ομάδα των συνεργατών μου παραμένει σε πολύ καλά επίπεδα συνεργασίας.

Είστε ένας υποψήφιος, που αν εκλεγεί, θα είναι κάτι πρωτόγνωρο αυτό, δεν θα συμφωνείτε με την διοικητική δομή της Περιφέρειας, της οποίας θα προΐσταστε. Ενδεχομένως να κάνετε κάποιες ενέργειες ούτως ώστε να συμβεί αυτό, να δημιουργηθεί δηλαδή μια περιφέρεια Πελοποννήσου σε έναν ενδεχόμενο επόμενο Καλλικράτη και η Αιτ/νία να αποσπαστεί σε μια άλλη περιφέρεια;
Δεν ανοίγει τέτοιο ζήτημα και δεν είμαι διατεθειμένος να το ανοίξω. Αν ανοίξει τέτοιο ζήτημα θα πρέπει να ανοίξει συνολικά για το πώς θα πρέπει να είναι μια καλύτερη διοικητική δομή της χώρας σε πάρα πολλά επίπεδα. Ο τόπος χρειάζεται ενεργή συμμετοχή, με προτάσεις, με θέσεις, με συγκρούσεις και με παρέμβαση τέτοια που σε μια εποχή κρίσης να πάει μπροστά με λύση των προβλημάτων. Αν λοιπόν κάποιοι μιλούν για την κατάργηση του Καλλικράτη θα πρέπει να μας πουν πώς θα γίνει.

Ειπώθηκε από κάποιους ότι η υποψηφιότητά σας έχει κάποια τοπικιστικά χαρακτηριστικά. Τι απαντάτε σε αυτό;
Η έκπληξη θα προέλθει από την περιοχή της Αχαΐας. Καθόλου ανόητος δεν είμαι να αμαυρώσω μια πολιτική διαδρομή 20 χρόνων με τέτοιες τοπικιστές συμπεριφορές. Με ενδιαφέρει η ανάπτυξη της χώρας, η ανάπτυξη του τόπου μου, μιλάω για έργα και επενδύσεις που πρέπει να μεγιστοποιούν το αποτέλεσμα, να έχουμε παρεμβάσεις που να φέρνουν πλούτο στον τόπο μας, να αξιοποιούμε την περιουσία μας. Πρέπει ο τόπος αυτός να ξεφύγει από την υπανάπτυξη και την μιζέρια, με το ανθρώπινο δυναμικό, με την γνώση που διαθέτουν οι νέοι άνθρωποι, να εναρμονίσουμε πολιτικές. Η Δυτική Ελλάδα, η Αχαΐα, η Ηλεία και η Αιτ/νία έχουν τις περισσότερες ελιές και το περισσότερο λάδι ποιότητας σε όλη την Ελλάδα και δεν έχουμε μια ενιαία πολιτική γι’ αυτό. Η Ηλεία έχει τα περισσότερα κηπευτικά σε όλη τη χώρα και δεν υπάρχει μια καλή πολιτική για την αξιοποίηση αυτού του πλούτου που υπάρχει εκεί, να μεγιστοποιήσουμε το αποτέλεσμα.

Τι μηνύματα λαμβάνετε τώρα που είστε υποψήφιος και πώς θα πορευτούμε μέχρι τις εκλογές και αν είστε αισιόδοξος;
Ασφαλώς είμαι αισιόδοξος και ασφαλώς πιστεύω ότι θα κερδίσουμε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Γιατί δεν κατέρχομαι στις εκλογές για να καταγράψω ένα ποσοστό. Έρχομαι με τους συνεργάτες μου για να κερδίσουμε τις εκλογές γιατί πιστεύουμε και μπορούμε να κάνουμε τον θεσμό αυτό να «περπατήσει», να φέρουμε την πολιτική στο προσκήνιο, να δώσουμε διέξοδο μέσα από το θεσμό του δεύτερου βαθμού της αυτοδιοίκησης στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας και το βασικό μας πρόβλημα είναι η παραγωγική μας ανασυγκρότηση. Θα πρέπει να αποκτήσουμε βάση παραγωγική στην Ελλάδα, με το λιγότερο κόστος και το μεγαλύτερο όφελος. Κι αυτό θέλει στοχευμένες πολιτικές.

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr