ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαΘεσσαλονίκη: Πώς οι γιατροί «έσωσαν» το δάχτυλο της 8χρονης που ακρωτηριάστηκε σε τσουλήθρα

Θεσσαλονίκη: Πώς οι γιατροί «έσωσαν» το δάχτυλο της 8χρονης που ακρωτηριάστηκε σε τσουλήθρα

Θεσσαλονίκη: Πώς οι γιατροί «έσωσαν» το δάχτυλο της 8χρονης που ακρωτηριάστηκε σε τσουλήθρα

Τον εφιάλτη που έζησε η 8χρονη, η οποία το απόγευμα της Πρωτομαγιάς ακρωτηριάστηκε όταν έκανε τσουλήθρα σε παιδική χαρά, περιέγραψαν οι γιατροί του νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη που παρέλαβαν την μικρή και το κομμένο δάχτυλο.

Καίρια ήταν η βοήθεια ενός γιατρού που βρέθηκε στο σημείο και κατάφερε να δέσει με τον καλύτερο τρόπο το χέρι της 8χρονης, ενώ και το κομμένο δάχτυλο μεταφέρθηκε μέσα σε πάγο, όπως έπρεπε, ώστε οι γιατροί του νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης να προσπαθήσουν να το επανασυγκολλήσουν.

Σύμφωνα με το voria.gr και όπως δήλωσε ο πλαστικός χειρουργός – επιμελητής Α’ στην κλινική Πλαστικής Χειρουργικής του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Μανώλης Αντωνίου, περίπου στις 7 το απόγευμα, η 8χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μετά από μια πολύ συντονισμένη και σωστή διαδικασία, ενώ οι γιατροί είχαν ενημερωθεί και περίμεναν το παιδί.

«Η μεταφορά του δαχτύλου έγινε με τον σωστό τρόπο και παρόλο που ήταν μια δύσκολη εφημερία, με πολλά χειρουργεία, κατάφερε το παιδί να μπει στον σωστό χειρουργικό χρόνο και να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε».

Ο κ. Αντωνίου σημείωσε ότι οι γιατροί μπόρεσαν να αξιοποιήσουν το τμήμα του δαχτύλου που είχε κοπεί, καθώς μεταφέρθηκε με τον τρόπο που προβλέπεται, μέσα σε πάγο και η επανασυγκόλληση ξεκίνησε σε λιγότερο από έξι ώρες από τη στιγμή που έγινε το ατύχημα.

Η Ευτέρπη Δεμίρη, καθηγήτρια πλαστικής χειρουργικής και διευθύντρια της κλινικής πλαστικής χειρουργικής του Παπαγεωργίου δήλωσε ότι: «Η επέμβαση έγινε με όλους του κανόνες της επανασυγκόλλησης, όπως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Επειδή, όμως, πρόκειται για μια νεαρή ασθενή και τα αγγεία σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πολύ μικρά, πρώτον, και δεύτερον πάντα ο μηχανισμός της κάκωσης επηρεάζει την έκβαση της επέμβασης.

Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι πολύ καλά και πολύ αισιόδοξα, το δαχτυλάκι έχει επαναγγεωθεί σωστά, έχει επαναφυτευτεί σωστά, είναι ζωντανό, “ματώνει” όπως λέμε στη γλώσσα μας. Εν τούτοις, πρέπει να περιμένουμε τα πρώτα 24ωρα, είναι αρκετά κρίσιμα, για να καταλήξουμε και να πούμε ότι η έκβαση θα είναι τελικά θετική».

«Το αίμα ξεπηδούσε σα συντριβάνι»

Ο πατέρας του μικρού παιδιού, Δημήτρης Χατζηαθανασίου, περιέγραψε πως έγινε το σοκαριστικό ατύχημα. Ο ίδιος είπε ότι έφτασε αμέσως στην παιδική χαρά μόλις έμαθε τι είχε συμβεί και αντίκρυσε το παιδί του να αιμορραγεί ακατάσχετα και να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ.

Όπως είπε η λαμαρίνα της τσουλήθρας έχει ξεκολλήσει από το πλαϊνό τοίχωμα σχηματίζοντας ένα κενό. Όπως κατέβαινε η μικρή στην τσουλήθρα το δάχτυλό της μπήκε στο κενό, έκλεισε η λαμαρίνα και το δάχτυλο πετάχτηκε στον αέρα, «με το αίμα να ξεπηδά σαν συντριβάνι».

Όπως είπε ο κ. Χατζηαθανασίου το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, εισήχθη στο χειρουργείο το οποίο κράτησε από τις 11.45 μέχρι τις 5.30 το πρωί, με τους γιατρούς να προχωρούν σε συγκόλληση του δαχτύλου.

Ο πατέρας είπε ότι το παιδί ήταν σε κατάσταση σοκ και έλεγε συνέχεια «τι εφιάλτη ζω μαμά» και ρωτούσε αν θα είχε το δαχτυλάκι του.

Ο κ. Χατζηαθανασίου επισήμανε ότι επικοινώνησε μαζί του τόσο ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας όσο και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πέτρος Λεκάκης, οι οποίοι εξέφρασαν την συμπαράσταση τους.

Σύντομα οι προκηρύξεις για νοσηλευτές, γιατρούς και υγειονομικούς

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr