ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτικα ΝεαΟι θέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για ασφαλιστικό και δημόσια διοίκηση

Οι θέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για ασφαλιστικό και δημόσια διοίκηση

Οι θέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για ασφαλιστικό και δημόσια διοίκηση

Τι έλεγαν πριν τις εκλογές

Οι θέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ
για ασφαλιστικό και δημόσια διοίκηση

«Stop» στις απολύσεις του δημοσίου και στις μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις μεταξύ άλλων

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν τελικά ο νικητής των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, χωρίς όμως να εξασφαλίσει τις 151 έδρες που θα του επέτρεπαν μία κυβέρνηση αυτοδυναμίας. Ως αποτέλεσμα, έπειτα από συνάντηση του αρχηγού του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, με τον αρχηγό των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, ήρθαν σε συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας.

Συγκεκριμένα, οι 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφο εμπιστοσύνης των 13 βουλευτών των ΑΝΕΛ, θα αποτελέσουν τη βουλευτική πλειοψηφία της νέας κυβέρνησης που επιτρέπει το σχηματισμό κυβέρνησης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα από αριστερό κόμμα, παραχωρώντας μόνο ένα από τα «μικρά» υπουργία στον κ. Καμμένο.

Ποιες ήταν όμως οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ποιες αυτές των ΑΝΕΛ πριν από τις εκλογές, αναφορικά με δύο πολύ σημαντικά θέματα όπως το ασφαλιστικό και τη δημόσια διοίκηση; Η εφημερίδα «Σ» έψαξε, βρήκε και αναλύει, τους πολιτικούς στόχους βάσει των ανακοινώσεων και των προγραμμάτων των δύο κομμάτων της νέας συγκυβέρνησης, πάνω στα δύο αυτά πολύ σημαντικά θέματα:

Ασφαλιστικό:

ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με όσα είχαν αναφερθεί τα τελευταία χρόνια, τόσο σε ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα, όσο και από επίσημα χείλη εκπροσώπων του κόμματος στα μέσα ενημέρωσης, στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό είναι η ακύρωση της αύξησης των ορίων ηλικίας και το φρένο στη μείωση των συντάξεων. Ανάλογα μάλιστα με την πορεία της οικονομίας, στόχο αποτελεί και η αποκατάσταση των συντάξεων ξεκινώντας από την κατώτατη.

Στα μέτρα περιλαμβάνεται η θέσπιση νέων δημόσιων πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία, η ενίσχυσή τους από την κερδοφορία των δημόσιων επιχειρήσεων, η κατάργηση της διαθεσιμότητας, η αποκατάσταση όσων απολύθηκαν και η επέκταση της υγειονομικής κάλυψης των ανασφάλιστων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί πως δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ στο πλαίσιο του προγράμματος αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης έχει γίνει λόγος για επαναφορά της 13ης σύνταξης σε όσους λαμβάνουν σύνταξη 700 ευρώ ή λιγότερα.

Στελέχη του κόμματος έχουν δεσμευτεί κατά καιρούς πως θα καταργήσουν το νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη, που στην πράξη σημαίνει επαναφορά των ορίων ηλικίας, μη εφαρμογή της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ και της συμπληρωματικής αναλογικής. Επίσης τα ίδια στελέχη έχουν ταχθεί υπέρ της διατήρησης του ΕΚΑΣ και παράλληλα δεσμεύονται πως θα καταργηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία και τα ταμεία εφάπαξ.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Σύμφωνα με τις ομιλίες του Πάνου Καμμένου προεκλογικά, αλλά και από όσα έχουν δηλώσει σε μέσα ενημέρωσης εκπρόσωποι του κόμματος, στόχος των ΑΝΕΛ είναι η επαναφορά των κατώτατων συντάξεων στο όριο των 800 ευρώ και αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αναθέρμανση της οικονομίας.

Επίσης δεσμεύονται να διασφαλίσουν για τους ανθρώπους του «μόχθου και της εργασίας» όπως τους έχουν χαρακτηρίσει, ένα κατώτατο όριο σύνταξης ίσο με το 80% του εκάστοτε βασικού μισθού. Παράλληλα, με τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις σκοπεύουν να αποκαταστήσουν το κύρος των συνταξιούχων, ενώ οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, σύμφωνα πάντα με τις θέσεις τους, θα πρέπει να είναι αυτές που ίσχυαν πριν από την εφαρμογή των μνημονίων.

Δημόσια διοίκηση:

ΣΥΡΙΖΑ

Στελέχη του κόμματος έχουν δεσμευτεί κατά το παρελθόν για ένα μικρό κυβερνητικό σχήμα, την ανάκτηση των σχέσεων των δημοσίων υπαλλήλων και της κεντρικής διοίκησης, το «stop» στις απολύσεις του δημοσίου, όπως και την αποκατάσταση αυτών που απολύθηκαν «αντισυνταγματικά» σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, τις οποίες ουδέποτε αντιμετώπισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως έχει τονίσει παλιότερα ο Αλέξης Τσίπρας.
Επίσης πάντα σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, ένας ακόμη στόχος είναι η μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών στα προβλήματα γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζουν καθημερινά στη σχέση τους με τη δημόσια διοίκηση.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Από την πλευρά τους οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» έχουν δηλώσει πως αντιτάσσονται στη «συστηματική προσπάθεια απαξίωσης της Δημόσιας Διοίκησης», όπως την έχουν χαρακτηρίσει, ενώ προβλέπουν τη σύσταση υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων που θα περιλαμβάνει τα σημερινά υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών. Στόχος αυτής της κίνησης σύμφωνα με τους ίδιους, είναι η αναγκαία μείωση των θέσεων πολιτικού προσωπικού.

Επιπλέον, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες προτείνουν μεταξύ άλλων την καθιέρωση ενός νέου, ενιαίου Μισθολογίου (πλην περιορισμένων ειδικών περιπτώσεων) όπου οι δημόσιοι υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα και τα ίδια καθήκοντα θα αμείβονται το ίδιο.

Επίσης προτείνουν την κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, νέο σύστημα προαγωγών «Fast Track» υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, υποχρεωτική σύνταξη και έγκαιρη κατάθεση προς έγκριση στρατηγικών σχεδίων, για τους συγχωνευόμενους οργανισμούς.

Μπάμπης Τσιρώνης

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr