ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΘέρμο: Πανηγυρικός Εσπερινός στον ερειπωμένο ναό της Αγίας Σοφίας (εικόνες)

Θέρμο: Πανηγυρικός Εσπερινός στον ερειπωμένο ναό της Αγίας Σοφίας (εικόνες)

Θέρμο: Πανηγυρικός Εσπερινός στον ερειπωμένο ναό της Αγίας Σοφίας (εικόνες)

Με κατάνυξη και θρησκευτική ευλάβεια οι πιστοί παρακολούθησαν χθες τον πανηγυρικό Εσπερινό στον Ι.Ν. Αγίας Σοφίας Θέρμου στην ομώνυμη Τοπική Κοινότητα. Το ιδιαίτερο στοιχείο, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που δημοσίευσε σε ανάρτησή του ο δήμαρχος της περιοχής, είναι ότι ο ναός είναι μισογκρεμισμένος.   

Ο ιερέας τελούσε τον Εσπερινό στον ερειπωμένο ναό και οι πιστοί βρίσκονταν στον περίβολο, σε μια περιοχή φυσικού κάλλους. Η είσοδος του ναού είχε στολιστεί με λουλούδια, όπως άλλωστε και η εικόνα  της Αγίας Σοφίας με τις κόρες της Πίστη, Ελπίδα, Αγάπη, εντείνοντας το εορταστικό κλίμα.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη ιστοσελίδα του Δήμου Θέρμου  στην ανατολική πλευρά της Αγίας Σοφίας, στο κοιμητήριο του χωριού υπάρχει ένα σύμπλεγμα τριών βυζαντινών ναών του 13ου αιώνα. Οι δίδυμοι ναοί Ταξιαρχών και του Αγίου Νικολάου, καθώς και ο ερειπωμένος ναός της Αγίας Σοφίας κτίσθηκαν κατά τη διάρκεια της Ηγεμονίας του Θωμά Νικηφόρου Αγγέλου (1296) από τη μητέρα του Άννα Κατακουζηνή. Τα μνημεία αυτά παρουσιάζουν μέγιστο ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική τους δομή (τρίπλευρη ορθογωνισμένη αψίδα-δίβολα παράθυρα με πλίνθινα ημικυκλικά τόξα), το οικοδομικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε (ογκόλιθοι προερχόμενοι από το Ιερό της «Ηγεμόνης Αρτέμιδος», και τις αρχαίες και βυζαντινές επιγραφές (επιγραφή ρωμαϊκής εποχής 2ου αι. μ.Χ. εντοιχισμένη στο νότιο τοίχο του Αγ. Νικολάου).

 

Πηγή φωτογραφιών: Facebook (Σπύρος Κωνσταντάρας)

Αναδιάρθρωση Πανεπιστημίου Πατρών: Προχωρά το Προεδρικό Διάταγμα

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr