ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΘέρμο: Με επιτυχία η πρώτη δράση της πρωτοβουλίας για τη Λίμνη Τριχωνίδα

Θέρμο: Με επιτυχία η πρώτη δράση της πρωτοβουλίας για τη Λίμνη Τριχωνίδα

Θέρμο: Με επιτυχία η πρώτη δράση της πρωτοβουλίας για τη Λίμνη Τριχωνίδα

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη δράση της πρωτοβουλίας «Δίκτυο Παρατριχώνιων Φορέων για τη Φύση και το Πολιτισμό» που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund.

Το Σάββατο 28 Μαΐου 2022 το πρωί πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Θέρμου η πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων των φορέων που συμμετέχουν στην υλοποίηση του προγράμματος δημιουργίας “Δικτύου Παρατριχωνιων Φορέων για τη Φύση και τον Πολιτισμό”.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση, ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπύρος Κωνσταντάρας καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, ευχαρίστησε τους 40 εκπροσώπους των 17 οργανώσεων του δικτύου και δήλωσε τη αμέριστη στήριξη του Δήμου σε αυτή την πρωτοβουλία. Στις εργασίες της ημερίδας τον Δήμο Θέρμου εκπροσώπησαν ο Αντιδήμαρχος κ. Αθανάσιος Παπαπάνος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου κ. Νίκος Κωστακόπουλος καθώς και ο εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας Θέρμου κ. Φώτης Αγγελόπουλος.

Η ημερίδα ξεκίνησε με ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο Θέρμου, με ειδική μνεία στο “Κοινό των Αιτωλών”, από τον αρχαιολόγο κ. Γιώργο Σταμάτη και συνεχίστηκε με εργαστήριο ενδυνάμωσης ομάδας με την ψυχολόγο Μαγδαληνή Αγραφιώτη. Ακολούθησε παρουσίαση του προγράμματος από την πρόεδρο του ΙΔΕΑΠΘ κυρία Σοφία Υφαντή και ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση των μελών του Δικτύου την οποία συντόνισε η κυρία Φρόσω Δημητρακοπούλου, συντονίστρια του έργου, με στόχο την καταγραφή ιδεών για την οργάνωση του Δικτύου και την κατάρτιση σχεδίου δράσης.

Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην ανάγκη δημιουργίας ενός δικτύου καθώς και στην αναγκαιότητα να χτιστούν συνέργειες μεταξύ των φορέων της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες για την προστασία και την ανάδειξη του Παρατριχώνιου φυσικού και πολιτιστικού πλούτου. Στη συνέχεια έγινε ενημέρωση εκπροσώπων του τύπου και ακολούθησε μπουφές με τοπικά εδέσματα.

Την Κυριακή 29 Μαΐου πραγματοποιήθηκε εθελοντική Δράση καθαρισμού της λίμνης, μεγάλης έκτασης, με τη συμμετοχή φορέων και κατοίκων στην περιοχή Λουτρά Μυρτιάς. Στη Δράση συμμετείχαν 50 άτομα όλων των ηλικιών από την περιοχή και συλλέχθηκαν πάνω από 200 σακούλες απορριμμάτων αλλά και ογκώδη απορρίμματα όπως καναπέδες, χαλιά, δίχτυα, σαμπρέλες κ.ά . Ο Δήμος Θέρμου διέθεσε ένα φορτηγό με γερανό ώστε να βοηθήσει το έργο των εθελοντών. Η δράση ολοκληρώθηκε στην παραλία Φωτμού όπου στήθηκε ένα μικρό γλέντι για τους εθελοντές.

Τα μέλη του υπό σύσταση δικτύου που συμμετείχαν στην πρώτη δράση είναι:

1. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΡΜΟΥ (Ι.Δ.Ε.Α.Π.Θ.)
2. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΤΡΟΧΩΡΙΤΩΝ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ
3. IΣTOPIKH KAI APXAIOΛOΓIKΗ ETAIPEIA ΔYTIKHΣ ΣTEPEAΣ EΛΛAΔAΣ
4. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΟΝΙΣΚΑΣ
5. ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΡΜΟΥ
6. ΛΕΣΧΗ ΜΕΙΚΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΘΕΡΜΟΥ(ΛΕ.ΜΑ.Θ.)
7. ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
8. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΧΩΝΙΟΥ Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
9. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΡΑΛΟΣ
10. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΔΡΥΜΩΝΑ
11. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΩΝ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ «ΑΡΤΕΜΙΣ ΗΓΕΜΟΝΗ»
12. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΜΥΡΤΙΑΣ «ΓΟΥΡΙΤΣΑ»
13. ΔΡΩ-ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
14. ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΡΜΟΥ ‘’ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ’’
15. Κοιν.Σ.Επ. Ορεινή 16. Youth Active minds –ΑΜΚΕ
17. HYPER PARK-Αργύρης Χρήστος
18. ΕΟΘ(ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΘΕΡΜΟΥ)
19. Act-now ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΡΑ

Το έργο «Δίκτυο Παρατριχώνιων Φορέων για τη Φύση και το Πολιτισμό» (Δημιουργία Παρατριχώνιου Δικτύου Οργανώσεων για την προστασία και ανάδειξη φυσικού και πολιτιστικού Περιβάλλοντος της Λίμνης Τριχωνίδας) υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Ινστιτούτο Δημιουργικότητας Έρευνας, Ανάπτυξης Περιφέρειας Θέρμου (Ι.Δ.Ε.Α.Π.Θ.).

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr

Εάν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε στο δίκτυο παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Ινστιτούτο Δημιουργικότητας Έρευνας, Ανάπτυξης Περιφέρειας Θέρμου (Ι.Δ.Ε.Α.Π.Θ.) στο FaceBook ή στέλνοντας μήνυμα στο 6944541242

ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 Πάτρας: Γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας στο πλευρό των σπουδαστών του

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ