Πληθαίνουν οι επιθέσεις λύκων στο Θέρμο - «Οι επιθέσεις στα ζώα γίνονται ακόμη και μέσα στην κοινότητα»!

Σύμφωνα με όσα ανήρτησε η ιστοσελίδα thermonews.gr πριν δύο 24ωρα, οι κτηνοτρόφοι στην περιοχή του Θέρμου είναι σε απόγνωση, από τις συνεχείς επιθέσεις λύκων στα ζώα τους. Οι ντόπιοι καταγγέλλουν ότι τις τελευταίες ημέρες, σημειώθηκαν επιθέσεις με πολλές απώλειες σε κοπάδια αιγοπροβάτων στο χωριά: Ταξιάρχης, Αγία Σοφία, οικισμό Καρβουνάρη και αλλά και πολύ κοντά στο Θέρμο.

epithesi-lukon-thermo_768x500

Σύμφωνα με όσα ανήρτησε η ιστοσελίδα thermonews.gr πριν δύο 24ωρα, οι κτηνοτρόφοι στην περιοχή του Θέρμου είναι σε απόγνωση, από τις συνεχείς επιθέσεις λύκων στα ζώα τους. Οι ντόπιοι καταγγέλλουν ότι τις τελευταίες ημέρες, σημειώθηκαν επιθέσεις με πολλές απώλειες σε κοπάδια αιγοπροβάτων στο χωριά: Ταξιάρχης, Αγία Σοφία, οικισμό Καρβουνάρη και αλλά και πολύ κοντά στο Θέρμο.

Οι συνολικές απώλειες ανέρχονται σε δεκάδες και κάθε μέρα προστίθενται κι άλλα ζώα, ενώ οι κτηνοτρόφοι της περιοχής εκφράζουν αγανάκτηση, φόβο και απελπισία. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως οι επιθέσεις αυτές γίνονται όχι μόνο την νύχτα αλλά και την ημέρα, πράγμα περίεργο για τους λύκους, ενώ γίνονται και πολύ κοντά στην ανθρώπινη απουσία. «Αυτό που μας προβληματίζει όλους είναι πως έχουμε πλέον επιθέσεις σε ζώα ακόμη και μερικά μέτρα από τα σπίτια της κοινότητας του Θέρμου, δίπλα από αυλές», τονίζει, επίσης θορυβημένος ο πρόεδρος της Κοινότητας Αλέξανδρος Σιαδήμας.

Ο κ. Σιαδήμας επισημαίνει ότι δεν πρόκειται για κάτι που πρέπει να ανησυχεί τους επισκέπτες αφού έχει γίνει αγώνας για να αναδειχθεί το Θέρμο ως προορισμός για την αναψυχή, ειδικά από τα αστικά κέντρα. «Όμως είναι κάτι που έχει επίπτωση στους συνδημότες μας, χωρίς την κτηνοτροφία δεν μπορούμε να υπάρξουμε και οι υπεύθυνοι πρέπει να ξεκαθαρίσουν τι συμβαίνει και να πάρουν μέτρα», τονίζει.

Πάντως πρέπει να σημειωθεί πως το Δασαρχείο στην περιοχή έχει την υποχρέωση από τον νόμο να έχει μηχανισμό για να προστατεύσει την βιοποικιλότητα και δεν μπορεί να πλήξει ή να διώξει λύκο διότι υπάρχει νόμος για την προστασία των άγριων ειδών. Υπάρχει ένας ολόκληρος μηχανισμός που τηρούν τα δασαρχεία ώστε να ενημερώνονται οι κτηνοτρόφοι για τρόπους προστασίας αλλά και να μην επιτρέπονται επιθέσεις με όπλα κλπ.

Πού οφείλεται η αύξηση του πληθυσμού των λύκων

Η οικολογική οργάνωση για τη προστασία της άγριας πανίδας  «Αρκτούρος» έχει αποδώσει την αύξηση του αριθμού των λύκων σε μια σειρά από παράγοντες, που σχετίζονται με τη φύση του ζώου. «Ο λύκος είναι προσαρμοστικό και έξυπνο ζώο και κινείται με μεγάλη διασπορά. Μπορεί να μετακινηθεί πολλά χιλιόμετρα και πλέον υπάρχουν πολλοί βιότοποι, για να βρει τροφή. Σε μικρούς αριθμούς συναντάται σε πολλά μέρη της Ελλάδας, όμως, η επάνοδος των μεγάλων σαρκοφάγων δεν αποτελεί μόνο ελληνικό φαινόμενο. Πριν από είκοσι χρόνια δεν υπήρχε λύκος δυτικά της Πολωνίας. Πλέον έχει επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη, εμφανίζεται ακόμα και στα προάστια του Άμστερνταμ. Έχει περάσει από βιοτόπους, που θα λέγαμε ότι είναι αδύνατο να βρεθεί εκεί. Άλλωστε, πριν σχεδόν εξολοθρεύσει το λύκο ο άνθρωπος, ήταν το κυριότερο αρπακτικό στο Βόρειο Ημισφαίριο», έχει δηλώσει πρόσφατα ο διευθυντής του Αρκτούρου κ. Καραμανλίδης.

Σύμφωνα με τους οικολόγους άλλωστε το θέμα ξεκινά από το ότι έχουμε συνηθίσει τα τελευταία 60-70 χρόνια να μη ζούμε με λύκους κοντά σε μεγάλες πόλεις και άρα λείπει η εκπαίδευσή μας για το πώς να τα αντιμετωπίσουμε. Στις περιοχές που ζουν με τους λύκους ξέρουν πώς να τους συμπεριφερθούν, όπως και σε περιοχές της Ευρώπης, όπου τα τελευταία τριάντα χρόνια εμφανίστηκαν λύκοι. Οι κυνηγοί θεωρούν ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει αρμονική συμβίωση αλλά οι οικολόγοι λένε ότι πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα που δεν το είχαμε παλιά και πρέπει να εκπαιδευτούμε αφού ο λύκος θεωρεί δικό του το χώρο που ζει και γι’ αυτό επιτίθεται σε σκυλιά. Το πρόβλημα όμως δεν είναι τι λένε ούτε οι οικολόγοι ούτε οι κυνηγοί αλλά τι λένε οι κάτοικοι και οι κτηνοτρόφοι που χάνουν τα ζώα τους!

Η συζήτηση για τα υβρίδια

Αυτό που θορυβεί τους ανθρώπους που ζουν έτσι κι αλλιώς στη φύση είναι το είδος των επιθέσεων των λύκων τα τελευταία χρόνια. Οι κτηνοτρόφοι πλέον έχουν πολλά σκυλιά που φυλάνε τα πρόβατα για την ασφάλεια της περιουσίας τους και οι κυνηγοί λένε πως ο γνήσιος λύκος εάν δει άνθρωπο ή σκυλιά απομακρύνεται, είναι στην συμπεριφορά του. Οπότε η συζήτηση έχει στραφεί στις διασταυρώσεις λύκων με σκύλους που πολλοί την διαπιστώνουν και από τα αυτιά ορισμένων λύκων που πιάνουν. Οι διασταυρώσεις μπορεί να είναι και με τσακάλια, υπάρχουν τέτοιες αναφορές σε περιοχές της Ελλάδας αλλά οι οικολόγοι αρνούνται ότι αυτό μπορεί να συμβεί. Για το θέμα έχουν γίνει επίσημες αναφορές, για παράδειγμα από τον πρόεδρο της κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόφιλο Μυλόπουλο, ο οποίος ζητά συχνά συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας.

Από την πλευρά τους οι οικολόγοι δεν αρνούνται την ύπαρξη υβριδίων, κάτι που συνέβαινε πριν από 10-15 χρόνια όταν όλες οι οικολογικές οργανώσεις ουσιαστικά «κυνηγούσαν» όποιον έκανε τέτοια αναφορά. Θεωρούν όμως ότι δεν έχει επιστημονική βάση η μεγάλη αύξηση του αριθμού των υβριδίων, δηλαδή ότι υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις και ότι δεν είναι παράλογο ή παράξενο να συμβαίνει μία διασταύρωση σκύλου με λύκο, άλλωστε, ο σκύλος είναι εξευγενισμένος λύκος. «Οι κυνηγοί πρέπει καταλάβουν ότι δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με υβρίδια αλλά με λύκους», κάτι που όμως δεν ανακουφίζει κατοίκους και κτηνοτρόφους που παθαίνουν οικονομική ζημιά.

Γιάννης Συμψηρής Εφημερίδα Συνείδηση

Καινούργιο: Ομαλά και με μεγάλη προσέλευση η εκλογική διαδικασία