ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΘερμοΘέρμο: Αρνείται η 6η ΥΠΕ τα περί υποβάθμισης του Δήμου για το Κέντρο Υγείας

Θέρμο: Αρνείται η 6η ΥΠΕ τα περί υποβάθμισης του Δήμου για το Κέντρο Υγείας

Θέρμο: Αρνείται η 6η ΥΠΕ τα περί υποβάθμισης του Δήμου για το Κέντρο Υγείας
  • Γ. Καρβέλης: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί του Δήμου
  • Σπ. Κωνσταντάρας: Ο Υπουργός Υγείας να προχωρήσει στη στελέχωση  του Κέντρου Υγείας Θέρμου με οδηγούς και πλήρωμα ασθενοφόρου

Aναβρασμός επικρατεί στο δήμο Θέρμου, με δήμαρχο Σπύρο Κωνσταντάρα να μιλά υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας. Ο δήμαρχος Σπύρος Κωνσταντάρας προτίθεται όπως πληροφορείται η «Σ» να συγκαλέσει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα και καλεί τον Υπουργό Υγείας άμεσα να προχωρήσει στην στελέχωση με προσωπικό του Κέντρου Υγείας Θέρμου με οδηγούς και πλήρωμα ασθενοφόρου.

Ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο δήμαρχος Θέρμου σε ανακοίνωσή του μιλά για «διαγκωνισμό πολιτικών παραγόντων του Νομού, οι οποίοι με νοοτροπία «πολιτευτών δεκαετίας του 1960» και αναβίωση του «κατόπιν ενεργειών μου» ερήμην των πολιτών, της δημοτικής αρχής και της διεύθυνσης του Κέντρου Υγείας Θέρμου, επιχειρούν στο παρασκήνιο να αφαιρέσουν το ασθενοφόρο όχημα και να το «δωρίσουν» σε άλλο Κέντρο Υγείας του Νομού, αφήνοντας τον πληθυσμό της περιοχής μας χωρίς ελπίδα φροντίδας σε περίπτωση ανάγκης».

Τις καταγγελίες του Σπ. Κωνσταντάρα αρνείται από τη μεριά της η διοίκησης της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και ο διοικητής Γιάννης Καρβέλης που σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι «σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν τα όσα υποστηρίζονται περί υποβάθμισης της συγκεκριμένης υγειονομικής μονάδας, πολλώ δε μάλλον όταν η επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται προσκρούει στα πραγματικά περιστατικά». Μάλιστα ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, υπογραμμίζει ότι δύο θέσεις οδηγών ασθενοφόρου και δύο θέσεις πληρώματος ασθενοφόρου για το Κέντρο Υγείας Θέρμου επαναπροκηρύχθηκαν καθώς αρχικά ο διαγωνισμός για την κάλυψη των παραπάνω θέσεων κηρύχτηκε άγονος, εξαιτίας των λανθασμένων αιτήσεων που υποβλήθηκαν από τους ενδιαφερόμενους.

Η ανακοίνωση του δημάρχου Θέρμου Σπύρου Κωνσταντάρα

Η δημοτική αρχή Θέρμου  στηρίζει  με κάθε μέσο  την λειτουργία  των δομών υγείας  και κυρίως  του Κέντρου Υγείας Θέρμου , που αποτελεί την πλέον οργανωμένη υγειονομική μονάδα στην ορεινή Τριχωνίδα. Επανειλημμένα  ο δήμος προέβη  σε συντήρηση  του κτηρίου  και των εγκαταστάσεων, αλλά συνέβαλε  και με προμήθεια υλικών  στην καλύτερη λειτουργία του. Επίσης,  με υπομνήματα, αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και προσωπικές επισκέψεις του δημάρχου  αιτηθήκαμε  την στελέχωση  σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, προκειμένου οι πολίτες να απολαμβάνουν το ύψιστο αγαθό της υγείας.

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται ένας διαγκωνισμός πολιτικών παραγόντων του Νομού, οι οποίοι  με νοοτροπία «πολιτευτών δεκαετίας του 1960»  και αναβίωση  του «κατόπιν ενεργειών μου» ερήμην  των πολιτών , της δημοτικής αρχής  και της διεύθυνσης του Κέντρου Υγείας Θέρμου, επιχειρούν στο παρασκήνιο  να αφαιρέσουν  το ασθενοφόρο όχημα  και να το «δωρίσουν»  σε άλλο Κέντρο Υγείας του Νομού, αφήνοντας τον πληθυσμό της περιοχής μας  χωρίς  ελπίδα φροντίδας σε περίπτωση ανάγκης.

Προφανώς οι ίδιοι φρόντισαν νωρίτερα να ανακαλέσουν  τον Νοσηλευτή που είχε επαγγελματικό δίπλωμα και ασκούσε καθήκοντα οδηγού και να ματαιώσουν την πρόσληψη δυο επικουρικών οδηγών  και δυο  ατόμων πληρώματος,  προκειμένου να παρουσιάσουν το ασθενοφόρο όχημα ως  ανενεργό για να το  διαθέσουν  ως «κομματικό λάφυρο» .

Ως εδώ όμως !

Καλούμε τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλειο Κικίλια άμεσα να προχωρήσει στην στελέχωση  με προσωπικό του Κέντρου Υγείας Θέρμου  με  οδηγούς και πλήρωμα ασθενοφόρου.

Συγκαλούμε  εκτάκτως το δημοτικό  συμβούλιο   για να χαραχθεί ενιαία στάση   απέναντι στην επικίνδυνη τακτική  υποβάθμισης του Κέντρου Υγείας Θέρμου.

Τέλος, προειδοποιούμε ως δημοτική αρχή, ότι μαζί με τους πολίτες  θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα  όλων  για πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας,  χωρίς καμία έκπτωση  του ανεξάρτητου  αυτοδιοικητικού μας   ρόλου.

Η απάντηση της 6ης ΥΠΕ στο δήμο Θέρμου

Σχετικά με ανακοίνωση του Δήμου Θέρμου  που είδε το φως της δημοσιότητας και αφορά στην λειτουργία και την υποτιθέμενη υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας της περιοχής, η 6η Υγειονομική Περιφέρεια ανακοινώνει τα εξής:

Σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν τα όσα υποστηρίζονται περί υποβάθμισης της συγκεκριμένης υγειονομικής μονάδας, πολλώ δε μάλλον όταν η επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται προσκρούει στα πραγματικά περιστατικά.

Πιο συγκεκριμένα διέλαθε της προσοχής των συντακτών της ανακοίνωσης το γεγονός ότι με πρωτοβουλίες που ανέλαβε προσωπικά ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Γιάννης Καρβέλης, προκηρύχθηκαν για την συγκεκριμένη Υγειονομική μονάδα δύο (2) θέσεις οδηγών ασθενοφόρου και δύο (2) θέσεις πληρώματος ασθενοφόρου, για την θωράκιση των υγειονομικών αναγκών της ευρύτερης περιοχής και την αύξηση του βαθμού λειτουργικότητας του συγκεκριμένου Κέντρου Υγείας.

Κατά συνέπεια τεκμαίρεται σαφώς, πως οι ενέργειες της 6ης ΥΠΕ και του Διοικητή της, κινούνταν στην κατεύθυνση της ενίσχυσης και όχι της-όπως υποστηρίζεται «αποψίλωσης» του Κέντρου Υγείας Θέρμου, ή της μετακίνησης του ασθενοφόρου σε άλλη περιοχή.

Οι ισχυρισμοί που προβάλλουν ως δεδομένη την υποβάθμιση, καταρρίπτονται ακόμη πιο εκκωφαντικά, αν συνυπολογίσουμε πως παρά το γεγονός ότι ο διαγωνισμός για την κάλυψη των παραπάνω θέσεων κηρύχτηκε άγονος, εξαιτίας των λανθασμένων αιτήσεων που υποβλήθηκαν από τους ενδιαφερόμενους, αυτός επαναπροκηρύχθηκε προκειμένου να προσέλθουν εκ νέου οι ενδιαφερόμενοι και να υποβάλλουν αιτήσεις.

Μάλιστα η σχετική πλατφόρμα για την εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι ήδη ανοιχτή για κάθε ενδιαφερόμενο, ενώ επίσης περιλαμβάνονται οι θέσεις που κηρύχτηκαν άγονες από τον προηγούμενο διαγωνισμό.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως εάν ίσχυαν έστω και στο ελάχιστο τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, δεν θα είχαν εκδηλωθεί εις διπλούν οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της 6ης ΥΠΕ και προσωπικά του Διοικητή της κ. Καρβέλη.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να θεωρούνται αβάσιμοι οι δημόσια διατυπωθέντες ισχυρισμοί, ενώ η 6η ΥΠΕ επιδιώκει και είναι πάντοτε ανοιχτή σε συνεργασία με κάθε  Δημοτική Αρχή προκειμένου να συνοδεύονται με θετικό πρόσημο οι όποιες πρωτοβουλίες από κοινού αναλαμβάνονται για την θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα «Συνείδηση»

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr