ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΘέρμο: Αντιδρούν κάτοικοι της Κάτω Χρυσοβίτσας στη δημιουργία μεγάλου φωτοβολταϊκού σταθμού

Θέρμο: Αντιδρούν κάτοικοι της Κάτω Χρυσοβίτσας στη δημιουργία μεγάλου φωτοβολταϊκού σταθμού

Θέρμο: Αντιδρούν κάτοικοι της Κάτω Χρυσοβίτσας στη δημιουργία μεγάλου φωτοβολταϊκού σταθμού

Στη δικαιοσύνη προσέφυγε η πλειοψηφία των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Κάτω Χρυσοβίτσας και των συνοικισμών της, του Δήμου Θέρμου της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας προκειμένου να διακοπούν οι εργασίες εγκατάστασης «ενός τεράστιου Φωτοβολταϊκού Σταθμού σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό της Κάτω Χρυσοβίτσας», όπως αναφέρεται σε σχετική τους ανακοίνωση.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν, η συνολική ισχύς του Σταθμού ανέρχεται στα 16,10388 MW και η συνολική έκτασή του είναι 257.627,94 τ.μ., περικυκλώνοντας επί της ουσίας τους οικισμούς (Κάτω Χρυσοβίτσας, Διασέλλου, Κουτσομηλίων και Δοσούλας), όντας απολύτως ορατός από το σύνολο των κατοικιών τους.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν στο κείμενό τους τα μέλη της επιτροπής αγώνα,  ο εν λόγω Φωτοβολταϊκός Σταθμός έχει παράνομα κατατμηθεί σε 24 επιμέρους έργα, με στόχο την αποφυγή κάθε είδους εκτίμησης των επιπτώσεών του στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής εγκατάστασης. Όπως προσθέτουν, είναι ένα και ενιαίο το έργο, καθώς και οι 5 αδειούχες εταιρείες ελέγχονται από τα μέλη  γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας της Αιτωλοακαρνανίας, όλες οι άδειες των επιμέρους Σταθμών ακολούθησαν απολύτως συγχρονισμένη αδειοδοτική διαδικασία, όλα τα γήπεδα εγκατάστασης των Σταθμών είναι όμορα και απολύτως εφαπτόμενα, έχουν άπαντα κοινές υποδομές (κοινή διασύνδεση και υποσταθμό).

Περαιτέρω, ο Φωτοβολταϊκός Σταθμός χωροθετείται εν πολλοίς, εντός ζώνης 500 μέτρων από τα όρια του οικισμού μας της Κάτω Χρυσοβίτσας, παραβιάζοντας το άρθρο 9 του Π.Δ. της 2-13.3.1981, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η ανέγερση κάθε οχλούσας εγκατάστασης, είτε χαμηλής, είτε μέσης είτε υψηλής όχλησης, εντός των ορίων των οικισμών και σε απόσταση τουλάχιστον 500,00 μ. περιμετρικώς των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών, όπως είναι η Κάτω Χρυσοβίτσα, υπογραμμίζεται.

Πρόσθετα, ο Φωτοβολταϊκός Σταθμός χωροθετείται εντός Γεωργικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας και δη εντός του Αγροκτήματος Αναδασμού της Κάτω Χρυσοβίτσας, παρότι αυτό απαγορεύεται από το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ.

Εν ολίγοις, όσοι αντιδρούν καταλήγουν στη διαπίστωση ότι για τον επίμαχο Σταθμό δεν έχει υποβληθεί από τον φορέα υλοποίησης ΚΑΜΙΑ περιβαλλοντική μελέτη προς αξιολόγηση στις αρμόδιες αρχές, δεν έχει λάβει χώρα η απαιτούμενη δημόσια διαβούλευση και φυσικά δεν έχει ΠΟΤΕ μέχρι σήμερα εξεταστεί η συμβατότητά του με την κείμενη περιβαλλοντική και χωροταξική νομοθεσία.

Πρόκειται για ένα καταφανώς αντίθετο στην νομιμότητα έργο, εξ ου και είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η Δικαιοσύνη, μετά την ανάδειξη με απολύτως τεκμηριωμένο και εμπεριστατωμένο τρόπο των πλημμελειών του, θα διατάξει την διακοπή των σχετικών εργασιών εγκατάστασης, καταλήγει η ανακοίνωση της επιτροπής αγώνα.

*Φωτογραφία αρχείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ