«Θέρισε» και το Αγρίνιο η γρίπη - «Προ των πυλών» ο νέος κύκλος της

Πολύ επιβαρυμένη η εικόνα της ιατρικής κοινότητας του Αγρινίου για την γρίπη σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές

«Θέρισε» και το Αγρίνιο η γρίπη - «Προ των πυλών» ο νέος κύκλος της γρίπης

«Προ των πυλών» ο νέος κύκλος της γρίπης. «Θέρισε» και το Αγρίνιο η γρίπη όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία πολύ επιβαρυμένη η εικόνα της ιατρικής κοινότητας του Αγρινίου για την γρίπη σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές. Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί για τον στρεπτόκοκκο

 Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Τους προηγούμενους μήνες και μέχρι το πρώτο διάστημα του Μαρτίου η περιοχή του Αγρινίου πέρασε ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» που σχετίζονταν με τις ιώσεις και τις λοιμώξεις, ενώ τώρα αναμένει να «ξεκινήσει» ο νέος κύκλος της γρίπης, αυτός του τύπου Β, χωρίς αυτό να σημαίνει πως υπάρχει κίνδυνος.

Φέτος πανελλαδικά η γρίπη ήταν πολύ δυνατότερη σε σύγκριση με όλες τις προηγούμενες χρονιές, αλλά ταυτόχρονα σημειώθηκε και αύξηση στα περιστατικά στρεπτόκοκκου. Αυτό φάνηκε σε έντονο βαθμό και στην περιοχή του Αγρινίου!

Η γρίπη είχε επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας, ενώ ο στρεπτόκοκκος είχε επηρεάσει κυρίως παιδιά μέχρι και 9 ετών, αλλά και ηλικιωμένους.

Το τελευταίο δεκαήμερο τουλάχιστον, η κατάσταση τόσο από το «μέτωπο» της γρίπης, όσο και του στρεπτόκοκκου εξομαλύνθηκε αρκετά, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο «συναγερμός» έχει λήξει, καθώς η ιατρική κοινότητα αναμένει το επόμενο διάστημα να ξεκινήσει ο επόμενος «κύκλος» των ιώσεων, αυτός της γρίπης τύπου Β!

Ο Αγρινιώτης Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος Γιώργος Κατσουράκης μιλώντας στη «Σ» ανέπτυξε τόσο τα του στρεπτόκοκκου, όσο και τα της γρίπης, τονίζοντας πως μπορεί πλέον να υπάρχει ύφεση, αλλά δεν σημαίνει πως έχουμε απεμπλακεί από τις ιώσεις και τις λοιμώξεις.

katsourakis
Ο Γιώργος Κατσουράκης

Ο κ. Κατσουράκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του στρεπτόκοκκου, ο οποίος «επανήλθε», αλλά λόγω της αύξησης των περιστατικών από αρκετούς έχει θεωρηθεί πως είναι κάτι νέο, κάτι που δεν ισχύει.

Συγκεκριμένα ο κ. Κατσουράκης επεσήμανε επί του θέματος πως: «ο στρεπτόκοκκος ήταν πάντα εδώ, δεν είναι κάτι νέο. Είναι μια μικροβιακή λοίμωξη και θα πρέπει να μας υποψιάζει, όταν βλέπουμε ξαφνικά σε μικρά παιδιά κυρίως, μέχρι και 9 ετών, και λιγότερο στους ηλικιωμένους, έντονα συμπτώματα χωρίς να υπάρχει προηγούμενο σύμπτωμα. Αναφερόμαστε σε βήχα, κρύωμα, μπούκωμα, φλέγμα, υψηλό πυρετό, έντονη δυσκαταποσία. Κυρίως το τελευταίο σύμπτωμα είναι  και το εντονότερο, ενώ εκδηλώνεται συνήθως με φαριγκοαμυγδαλίτιδα, λόγω του ότι είναι μικρόβιο.

Όταν οι γονείς αντιληφθούν τα συμπτώματα τότε πρέπει να είναι υποψιασμένοι και να γνωρίζουν. Πάντα πρέπει να επικοινωνούμε με τον παιδίατρο, γιατί τα παιδιά κυρίως νοσούν και έπειτα οι ηλικιωμένοι.

Φέτος όμως τα περιστατικά αυτά ήταν ιδιαίτερα αυξημένα και στην περιοχή του Αγρινίου, διότι τα προηγούμενα χρόνια ο οργανισμός μας ήταν αρκετά «παρθένος», λόγω της χρήσης της μάσκας. Τώρα όμως που οι ιώσεις και οι λοιμώξεις επανήλθαν, γιατί ήρθαμε σε επαφή κανονικά με τους συνανθρώπους μας και λόγω ότι ο οργανισμός μας δεν είναι τόσο «παρθένος» πλέον, η νόσος είναι πιο διεισδυτική.

Στην περιοχή μας, αλλά και γενικότερα, όλες οι ιώσεις και οι λοιμώξεις ξεκίνησαν ως είθισται μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Το διάστημα μέχρι και τον Φεβρουάριο υπήρχε η μεγάλη και συνεχή αύξηση. Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται πτωτική τάση στην περιοχή του Αγρινίου, αλλά να τονίσω πως ο χειμώνας είναι ακόμη εδώ και δεν θα απεμπλακούμε από ιώσεις και λοιμώξεις μέχρι και το τέλος του Απριλίου και αυτό οφείλεται στην αστάθεια των καιρικών συνθηκών.

Καλό είναι οι γονείς ή οι ηλικιωμένοι που διαπιστώνουν τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου είναι να κάνουν ένα strep τεστ, ώστε να αποφεύγεται σε σημαντικό βαθμό και η υπερμετάδοση».

Ταυτόχρονα ο κ. Κατσουράκης αναφερμένος στη γρίπη και στο γεγονός ότι η εικόνα της γρίπης φέτος, όπως προαναφέραμε, ήταν βεβαρυμμένη σε σχέση με άλλες χρονιές τονίζει:

«Ήταν πολύ ισχυρή η γρίπη φέτος στην περιοχή του Αγρινίου, διότι τα προηγούμενα χρόνια ουσιαστικά είχαμε αποστειρωθεί λόγω covid, καθώς υπήρχαν χειμώνες που σε ολόκληρη την Ελλάδα δεν υπήρχε ούτε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα γρίπης.

Φέτος από το Δεκέμβριο και έπειτα η γρίπη ήταν ισχυρή, παραμένει δυστυχώς αλλά όχι στα ίδια επίπεδα με αυτά του ήταν τους προηγούμενους μήνες, αλλά και το προηγούμενο χρονικό διάστημα και αυτό ισχύει και για την περιοχή του Αγρινίου.

Στην Ευρώπη οι 8 στους 10 θανάτους από γρίπη, οι οποίοι ανέκαθεν συνέβαιναν,  αφορούσαν μη εμβολιασμένα άτομα. Ο κορονοϊός μας άφησε σε πανελλαδικό και όχι μόνο επίπεδο ένα κακό στοιχείο. Όταν ακούμε για εμβόλιο αρνούμαστε να το κάνουμε και αυτό δεν βοηθάει την κατάσταση, ακόμη και όταν αφορά εμβολιασμό για τη γρίπη.

Αυτή τη στιγμή στην περιοχή του Αγρινίου έχουμε μόνο ιογενείς λοιμώξεις, αν και το επόμενο διάστημα αναμένουμε τη γρίπη τύπου Β. Συνεπώς, το τεστ είναι απαραίτητο. Υπάρχουν τα αντιικά φάρμακα που σημαίνει πως με ένα τεστ μπορούμε να αποφύγουμε την ταλαιπωρία και τη νοσηλεία ενός ασθενούς.

Καλό είναι να απευθυνόμαστε γι’ αυτές τις περιπτώσεις στο γιατρό μας, γιατί υπερφορτώνουμε τα νοσοκομεία με τέτοια ζητήματα, την στιγμή που τα νοσοκομεία είναι υπερφορτωμένα με άλλα περιστατικά».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

Αγρίνιο: 14χρονος έσπαγε τζαμαρίες με λοστό και έκλεβε καταστήματα