ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδηταΘερινό πενθήμερο απ’ τη μια και ενισχύσεις απ’ την άλλη…

Θερινό πενθήμερο απ’ τη μια και ενισχύσεις απ’ την άλλη…

Θερινό πενθήμερο απ’ τη μια και ενισχύσεις απ’ την άλλη…

Θερινό πενθήμερο απ’ τη μια και ενισχύσεις απ’ την άλλη…

Ως πρώην έμπορος και νυν επαγγελματίας που δραστηριοποιούμαι στο Αγρίνιο, ο Στράτος Καλύβας, μεσίτης αστικών συμβάσεων καταθέτει την άποψή του σχετικά με την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στους κόλπους του Εμπορικού  Συλλόγου Αγρινίου, σχετικά με το θερινό πενθήμερο λειτουργίας των καταστημάτων.

«Ως γνωστόν η παρούσα διοίκηση του ΕΣΑ πρότεινε  την μειωμένη εφαρμογή του θερινού πενθημέρου για εφέτος (τρία συνολικά Σάββατα, αντί για οκτώ), λόγω της πανδημίας και των αναγκών που προέκυψαν στον κλάδο του λιανεμπορίου εξ αιτίας αυτής.

Ακολούθησαν «πολεμικές» ανακοινώσεις απ’ την αντιπολίτευση του ΕΣΑ, που μιλούν για αυταρχισμό, δικτάτορες και άλλα φαιδρά.

Βρίσκοντας λογική, συνετή και δικαιολογημένη την πρόταση της διοίκησης του ΕΣΑ, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

1)Το ωράριο των καταστημάτων καθορίζεται απ την νομοθεσία και όχι από αποφάσεις των κατά τόπους εμπορικών συλλόγων.

Κατ αυτή την έννοια, ο ΕΣΑ προτείνει και δεν αποφασίζει για θερινό πενθήμερο και ανοιχτά ή κλειστά μαγαζιά.

Οποιοσδήποτε έμπορος είναι νόμιμος και δικαιούται να ανοίγει το κατάστημα του, μέσα στα χρονικά όρια που καθορίζει η αρμόδια ΚΥΑ. Οι εποχές που ο επί δεκαετίες πρόεδρος «κατέβαζε» περιφρούρηση για το πενθήμερο και σχημάτιζε ανθρώπινη αλυσίδα έξω από κατάστημα της οδού Κύπρου, έχουν παρέλθει οριστικά.

2)Η κρίση που γενικά πλήττει την παραδοσιακή αγορά του Αγρινίου, επιδεινώθηκε λόγω της πανδημίας μέχρι εκεί που δεν παίρνει περισσότερο.

Ας σεβαστούμε την ανάγκη και την επιθυμία όσων προσπαθούν έστω και με τον πενιχρό τζίρο του θερινού Σαββάτου, να πάρουν μια ανάσα, αν νομίζουν ότι αυτό είναι εφικτό.

3)Κατά την περίοδο της πανδημίας το λιανεμπόριο στηρίχτηκε με κάποια δις (επιστρεπτέες προκαταβολές, μηδενικά ενοίκια, αναστολή πληρωμών δόσεων βεβαιωμένων οφειλών κλπ). Δεν νομίζω ότι συνάδει θερινό πενθήμερο απ τη μια και τέτοιες ενισχύσεις απ την άλλη.

Τέλος θα ήθελα να επισημάνω την απόλυτη ουδετερότητα των τοπικών μέσων ενημέρωσης στο συγκεκριμένο θέμα, που μου προξενεί εντύπωση.

Αν θυμάμαι καλά, σε προ πανδημίας εποχές, ήταν μόνιμη η μομφή κατά του ΕΣΑ για το θερινό πενθήμερο, την αγορά που  νεκρώνει, τους Αγρινιώτες που πηγαίνουν για ψώνια στην Πάτρα και τα Γιάννενα και τα καταστήματα εστίασης που πλήττονται απ την απόφαση αυτή. Τώρα;» αναφέρει.

Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Η απάντηση Κωστίκογλου στην «Εμπορική Συλλογική Κίνηση» – «Επιδιώκετε την εσωστρέφεια και τον διχασμό»

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr