ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδητα«Θεός κολάζει τους βλάκας» – Η παραγωγή βλακείας και η ελληνική εξέλιξη των ειδών

«Θεός κολάζει τους βλάκας» – Η παραγωγή βλακείας και η ελληνική εξέλιξη των ειδών

«Θεός κολάζει τους βλάκας» – Η παραγωγή βλακείας και η ελληνική εξέλιξη των ειδών

Του Άκη Ροδίτη

Στο ερώτημα αν υπάρχει τρόπος να απαλλαγούμε από τη βλακεία, ο Κάρλο Τσιπόλα (1976) απαντάει: «Όχι, δεν υπάρχει. Γιατί δεν έχει αναπτυχθεί καμιά λογική μέθοδος που να προβλέπει με ακρίβεια το πώς, το πότε, και το γιατί θα χτυπήσει ένα ηλίθιο πλάσμα. Ενώ οι πράξεις του κακού είναι κατά κάποιον τρόπο προβλέψιμες και αποτρέψιμες, οι πράξεις του Ηλίθιου είναι απολύτως απρόβλεπτες. Ο Ηλίθιος, με το χαμόγελο στα χείλη, με πλήρη φυσικότητα, χωρίς καμιά πρόθεση, τύψεις, και αιτία, θα εμφανιστεί ξαφνικά και θα καταστρέψει όλα σου τα σχέδια – και θα το κάνει από καθαρή βλακεία.»
Η ουσία της βλακείας – γράφει ο Πέτρος Τατσόπουλος, προλογίζοντας σχετικό πόνημα του Ρόμπερτ Μούζιλ (1937) – δεν άλλαξε από τον καιρό του Μούζιλ αλλά αυξήθηκε δραματικά η διασπορά της. Το ανησυχητικό είναι ότι εξακολουθούμε να πιστεύουμε σε βλακείες, ότι μπορούμε και να τις επιβάλουμε και να ανεβάσουμε τους βλάκες στην εξουσία. Τα social media έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία στον αλήστου μνήμης βλάκα του Μεσοπολέμου και όποιος επιχειρήσει να μιλήσει σήμερα για τη βλακεία μπορεί να του καταλογίσουν ακόμα και την παρεμπόδιση της εξέλιξης. Και καταλήγει με την παραδοχή ότι, αν η βλακεία δεν έμοιαζε τόσο πολύ με την πρόοδο, το ταλέντο, την ελπίδα ή τη βελτίωση, κανείς δεν θα ήθελε να είναι βλάκας.
Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, όταν στη χώρα μας η βλακεία προστατεύεται στο οικογενειακό περιβάλλον, προάγεται από το εκπαιδευτικό σύστημα, και επιβραβεύεται από την κοινωνία, το εργασιακό περιβάλλον, τα πολιτικά κόμματα και τους θεσμούς. Από μια αλληλουχία θεσμοθετημένων ενεργειών που έχουν δημιουργήσει αυτή την καθολική παράλυση των εγκεφάλων σημαντικού μέρους των σύγχρονων Ελλήνων. Μια ειδική συνθήκη που τους καθιστά ανίκανους να λειτουργήσουν σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο αυτοσυνείδησης, αυτεπίγνωσης και αυτοκριτικής, ώστε η υπεράσπιση του δημοκρατικού πολιτεύματος, των θεσμών, του πολιτικού πολιτισμού και της ίδιας της αλήθειας να καθίσταται αυτονόητο χρέος τους. Η μόνιμη αυτοθυματοποίηση τους, η αίσθηση ότι όλοι συνωμοτούν εναντίον τους, η συνεχής καταγγελία με οργισμένο τόνο και η μόνιμη αγανάκτηση για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται είναι πλέον τα ενσωματωμένα χαρακτηριστικά της φυλής. Και φυσικά όλα αυτά συγκλίνουν στην πλήρη άρνηση για την ανάληψη ευθύνης των δικών τους πράξεων και επιλογών.
Ως απόδειξη των παραπάνω, αναφέρω τα πάρτι στις πλατείες, τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια και τις διαδηλώσεις, όπου οι νεότεροι άνθρωποι αυτής της χώρας δολοφονούν τα μέλη των οικογενειών τους, εν γνώση τους. Διότι όταν υπάρχει ίχνος κοινής λογικής, αποφεύγεται και η συμμετοχή σε πάρτι που θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές τους. Η Exit Strategy από την υγειονομική κρίση στηρίζεται στο εμβόλιο, τα ατομικά μέτρα προστασίας και την αποφυγή συνωστισμού στο μέτρο του δυνατού. Όταν ένα έμβιο ον γίνεται εμπόδιο στην ανάπτυξή της, κόντρα στο ένστικτο της επιβίωσης-το βιολογικά καθορισμένο θεμέλιο της συμπεριφοράς κάθε οργανισμού-σημαίνει ότι στην εξελικτική πορεία του προς το ανώτατο όριο της ζωικής κυριαρχίας κάτι έχει γίνει λάθος. Και με το δεδομένο πως το εμβόλιο είναι ένα όπλο κατά του κορωνοϊού που το χρησιμοποιεί μόνο όποιος το θέλει, είναι μαθηματικά βέβαιο πως μεσομακροπρόθεσμα αυτό θα συμβάλλει σε ένα νέο είδος «δαρβινικής επιλογής» υπέρ συγκεκριμένου κομματιού της κοινωνίας.

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

Εφημερίδα Συνείδηση

Το Μ.Σάββατο ξεκινάει η σεζόν στο Άκτιο με την πρώτη πτήση από το Ντίσελντορφ

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr