ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΘεομηνία χτύπησε το νομό

Θεομηνία χτύπησε το νομό

Θεομηνία χτύπησε το νομό

Στα Κρεμαστά τα κυβικά νερού ανά δευτερόλεπτο άγγιζαν τις τέσσερις χιλιάδες

Θεομηνία χτύπησε το νομό

Η Αιτωλοακαρνανία κηρύχτηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Πνίγηκαν ζώα, μπαζώθηκαν καλλιέργειες, αποκλειστήκαν ολόκληρα χωρία χρειάστηκε επέμβαση ελικοπτέρου

 

 

Εγκρίθηκαν τα αιτήματα, από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που απέστειλε προχθές η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τα οποία ζητούσαν να κηρυχτούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και των σοβαρών ζημιών, δημοτικά διαμερίσματα δήμων της Αιτωλοακαρνανίας. Συνεπώς, από τον δήμο Αγρινίου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είναι τα Δ.Δ Παρακαμπυλίων, Παναιτωλίου, Παραβόλας, Μακρυνειας, Αρακύνθου. Στον δήμο Μεσολογγίου, σε αντίστοιχη κατάσταση έχουν τεθεί τα Δ.Δ Ευηνοχωρίου, Κατοχής και Λεσινίου. Για τον δήμο Θέρμου, ο οποίος που υπέστη ανεπανόρθωτο σχεδόν πλήγμα, οι περιοχές για τις οποίες έχει σημάνει συναγερμός είναι του Αργυρού Πηγαδίου, της Θεοτόκος, του Χαλικίου, της Κόνισκας, του Διπλατάνου, της Αμβρακιάς και της Κοκκινόβρυσης. Για τον δήμο Αμφιλοχίας, τα Δ.Δ που κηρύχτηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είναι αυτά του Πατιόπουλου, του Αγριδίου, του Εμπεσού, του Σταθά, των Αμοριανών, της Ποδογόρας, του Αγριδίου, των Πετσαλίων και του Φράγκου, ενώ για τον δήμο Ναυπακτίας, ο οποίος έχει και τα περισσότερα προβλήματα, έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η περιοχή του Πλατάνου, της Κλεπάς, η Δ.Ε. Αποδοτίας, τα χωριά της Γραμμενης, της Οξυάς, των Λευκών, της Μανδρινής, της Καλλονής, της Κυδωνιάς, του Γρηγορίου, της Ελατόβρυσης, της Τερψιθέας, του Κοκκινοχώριου, της Ασπριάς, της Αμπελακιώτισσας και η Δ.Ε. Πυλήνης. 

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, που υπήρχαν μέχρι και την ώρα της τύπωσης της εφημερίδας, στον Ίναχο πνίγηκαν σαράντα πέντε ζώα και μπαζώθηκαν καλλιέργειες. Σε όλα το φάσμα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, χθες μέχρι και το βράδυ, υπήρχε πρόσβαση σε όλα τα χωρία, ακόμη και αυτά που ήταν αποκλεισμένα καθ όλη την διάρκεια της ημέρας, όπως η Κλεπά, η Αράχοβα και το Αργυρό Πηγάδι. Στην Κλεπά, χρειάστηκε η επέμβαση ελικοπτέρου για τον απεγκλωβισμό τεσσάρων ατόμων που έχρηζαν ιατρικής φροντίδας, τα οποία μεταφέρθηκαν στην Ναύπακτο, ενώ τα μηχανήματα έφτασαν και στην γειτονική Αράχοβα στην οποία ήταν εγκλωβισμένα περίπου εβδομήντα άτομα από το Σάββατο το βράδυ. Τα άτομα αυτά, από την Κυριακή δεν είχαν ρεύμα, ενώ στο ίδιο χωριό συνέβησαν 3 κατολισθήσεις και κινδύνεψαν δύο σπίτια. Κίνδυνος υπήρξε χθες στις εκβολές του Αχελώου και συγκεκριμένα στην γεώτρηση της ΔΕΥΑΜ, ενώ κατέρρευσε και ένας βάθρος, στην σιδερένια γέφυρα του Ευήνου, από την οποία περνάει μόνο ένας αγωγός ύδρευσης του Μεσολογγίου, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Περιμετρικά της Λυσιμαχείας, ο κίνδυνος σε οριακή κατάσταση είναι και ο κίνδυνος για τα σπίτια, ενώ από την πλευρά των Καλυβίων δεν υπήρξε ενημέρωση στους επίσημους φορείς για μεγάλες καταστροφές. Αν και το γεωλογικό φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, η ενημέρωση που υπάρχει για σήμερα στην Πολιτική Προστασία της Αιτωλ/νίας δεν μαρτυρά ότι θα συνεχιστούν τα τόσο ακραία καιρικά φαινόμενα. 

Παρ όλα την μεγάλη δυσκολία της χθεσινής ημέρας και την επίλυση των σημαντικότερων προβλημάτων, κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου η κατάσταση ήταν περισσότερο έντονη. Συγκεκριμένα στον δήμο Ναυπακτίας εντοπίζονταν συμαντικά προβλήματα στη Δ.Ε Πλατάνου, στη θέση Χάνι Λιόλιου, επειδή έχει αποκοπεί ο δρόμος και στην περιοχή της Κλεπάς λόγω κατολισθήσεων. Στη Δ.Ε Αποδοτείας οι Τ.Κ Γραμμένης, Οξυάς, Λευκάς, Μανδρινής εκτός του προβλήματος με τον δρόμο, δεν έχουν ηλεκτροδότηση και τηλέφωνο. Κλειστός ήταν επίσης και ο δρόμος για την Καλλονή, την Κυδωνιά, το Γρηγόρι, και την Ελατόβρυση (η επικοινωνία στο τελευταίο χωριό διεξάγεται μέσω αγροτικού δρόμου). Κατολισθήσεις επίσης συνέβησαν στην Τερψιθέα, το Κοκκινοχώρι, την Αμπελακιώτησσα, ενώ αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στην Δ.Ε Πυλήνης.

Στον δήμο Θέρμου, δώδεκα κάτοικοι ήταν αποκλεισμένοι στο Αργυρό Πηγάδι, το οποίο αντιμετώπιζε προβλήματα ύδρευσης και όχι μόνο. Πέντε κάτοικοι στον οικισμό Θεοτόκος ήταν σε αναμονή για εκκένωση των σπιτιών τους και του οικισμού τους, ενώ προβλήματα ηλεκτροδότησης και μετακίνησης αντιμετώπιζαν και οι Τ.Κ Χαλικίου και Κόνισκας. Ο δρόμος προς την Τ.Κ Διπλατάνου είχε αποκοπεί, ενώ είχε καταστραφεί και ο δεύτερος δρόμος από Ευηνολίμνη, στη θέση Καλαθέικα. Αποκλεισμένος λόγο κατολίσθησης ήταν και ο δρόμος Θέρμο, Αμπέλια, Κοκκινόβρυση, στα όρια του νομού με την διακλάδωση προς τον Άγιο Θεόδωρο, όπου είχε συσσωρευτεί μεγάλος όγκος φερτών υλικών. Στο σημείουπήρξαν  αποκλεισμένα αυτοκίνητα, χωρίς να κινδυνεύουν οι οδηγοί τους. Στον δήμο Θέρμου, στον δρόμο προς την Κόνισκα, η γέφυρα Γιδομανδρίτη, κινδύνευσε με πλήρη κατάρρευση. 

Στον δήμο Αμφιλοχίας, εκτός των προβλημάτων στον Βάλτο, με τα δύο ιστορικά γεφύρια, παρόμοια προβλήματα, με αυτά των άλλων δήμων, σημειώθηκαν στις Τ.Κ Πατιόπουλου, Αγριδίου, Εμπεσού, Σταθά, Αμοριανών και Ποδογόρας. Προβλήματα υπάρχουν στη διαδρομή από τον Θύαμο προς την Ι.Μ. Ρέθων, στην Τ.Κ. Αγριδίου, στον οικισμό Σκατζοκαμπο, στη διαδρομή από το Περδικάκι προς τα Βρουβιανά και το Αυλάκι και στη διαδρομή από το Πατιόπουλο προς την Χρυσοπηγή και την Φλωριάδα.

Στον δήμο Αγρινίου, είχαν σημειωθεί κατολισθήσεις στις Τοπικές Κοινότητες Χούνης, Αγίου Βλασίου, Κυπαρίσσου, Καστανούλας, Αγίας Βαρβάρας, Αγίας Παρασκευής, Λαμπιρίου, Δαφνιά, Καψοράχη, Μεσάριστας, Αγίου Ανδρέα, Γαβαλούς, Λιθοβουνίου, Ματαράγκας, Ζευγαρακίου, Άνω και Κάτω Κερασόβου, ενώ έχει πλημμυρίσει και η περιοχή Γεφύρια Αλάμπεη επί της Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων πλησίον του Ζευγαρακίου.

Πέραν όμως της δύσκολης αυτής κατάστασης και της σφοδρής βροχόπτωσης, η οποία αρκετές φορές συνοδεύονταν με ισχυρούς ανέμους, σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση στα φράγματα του Αχελώου δεν προβληματίζει καθόλου, παρά το γεγονός ότι στα Κρεμαστά τα κυβικά νερού ανά δευτερόλεπτο άγγιζαν τις τέσσερις χιλιάδες.

Κων/νος Χονδρός

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr