ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτικα ΝεαΓρ. Θεοδωράκης στον “Δυτικά Fm”: Οι προϋποθέσεις για να μην ψηφιοποιήσουμε τελικά τη γραφειοκρατία (ηχητικό)

Γρ. Θεοδωράκης στον “Δυτικά Fm”: Οι προϋποθέσεις για να μην ψηφιοποιήσουμε τελικά τη γραφειοκρατία (ηχητικό)

Γρ. Θεοδωράκης στον “Δυτικά Fm”: Οι προϋποθέσεις για να μην ψηφιοποιήσουμε τελικά τη γραφειοκρατία (ηχητικό)

Στον “Δυτικά Fm 92,8” μίλησε ο Γρηγόρης Θεοδωράκης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τ. γενικός γραμματέας του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης τονίζοντας την ανάγκη η επιχειρούμενη ψηφιοποίηση να βασιστεί σε ένα στρατηγικό σχεδιασμό ο οποίος θα βάζει στο επίκεντρο την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Μιλώντας στην εκπομπή “Πίσω από τις γραμμές” με τον Δημήτρη Παπαδάκη ανέφερε συγκεκριμένα:

“Το κράτος, συνηθίζουμε να λέμε, ότι είναι διαχρονικά ο “μεγάλος ασθενής” της ελληνικής κοινωνίας. Και όντως, η ελληνική Δημόσια Διοίκηση είχε και έχει προβλήματα. Η ψηφιοποίηση είναι απαραίτητη. Δεν μπορούμε χωρίς σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, χωρίς ψηφιακές διαδικασίες να ονειρευτούμε μια σύγχρονη Δημόσια Διοίκηση. Όμως, ταυτόχρονα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η ψηφιοποίηση από μόνη της δεν αρκεί. Αν η ψηφιοποίηση δεν συνοδευτεί από ουσιαστική ανακατανομή των αρμοδιοτήτων και απλοποίηση των διαδικασιών τότε απλά θα ψηφιοποιήσουμε τη γραφειοκρατία.

Το μεγάλο ζητούμενο για τη Δημόσια Διοίκηση είναι αρμοδιότητες και διαδικασίες. Ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, περεταίρω αποκέντρωση αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενίσχυση Αυτοδιοίκησης με προσωπικό και πόρους ώστε ουσιαστικά τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται στο εγγύτερο σημείο για τον πολίτη και, από εκεί και πέρα, ταυτόχρονη απλοποίηση και ψηφιοποίηση διαδικασιών. Έγιναν βήματα, διαχρονικά από κυβερνήσεις. Και τώρα έγιναν βήματα, κάποια από αυτά, λόγω κορωνοϊού, έγιναν λίγο απότομα, με αποτέλεσμα κάποιοι συμπολίτες μας, ειδικά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία να αντιμετωπίζουν κάποιες δυσκολίες. Κι εδώ χρειάζεται μέριμνα από πλευράς Πολιτείας ώστε να υπάρξουν ουσιαστικές δράσεις ψηφιακής κατάρτισης για τον πληθυσμό, για να μην μένουν πίσω συμπολίτες μας στη νέα εποχή. Συνολικά, το κράτος και η Ελληνική Διοίκηση θέλει ένα νέο μοντέλο, ένα νέο σχέδιο το οποίο θα αφορά που θα αφορά τις αρμοδιότητες και τις διαδικασίες και μια διαφορετική λογική.

Η Δημόσια Διοίκηση, επειδή την έχω υπηρετήσει χρόνια και από διάφορες θέσεις ευθύνης, έχει μια λογική εσωστρεφή, αυτοαναφορική. Πρέπει να το δούμε από την πλευρά του πολίτη. Αυτό είναι το βασικό. Πρέπει να ξαναδούμε των Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, πρέπει να ξαναδούμε τα δικαιώματα του πολίτη έναντι του κράτους, την αλλαγή της νοοτροπίας. Σήμερα λειτουργούμε με έναν τρόπο φορμαλιστικό, νομικίστικο και πολλές φορές χάνουμε την ουσία. Η ουσία είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη. Γι΄αυτό υπάρχει το Δημόσιο, γι’ αυτό υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες”. 

Ο κ. Θεοδωράκης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα τόνισε ότι υπάρχουν θέματα που θα πρέπει να υπηρετούνται με συνέχεια και συνέπεια από όλα τα κόμματα και τις ιδεολογικές παρατάξεις. Στο  θέμα της ψηφιοποίησης, όπως σχολίασε, είναι ένα καλό παράδειγμα στο οποίο πρέπει να υπάρξει συνέχεια του κράτους. Σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία του δημοσίου τομέα, οργανωτικά και διαδικαστικά πρέπει να ομονοήσουμε όλοι ώστε η  Ελλάδα επιτέλους να γίνει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, όσον αφορά τις στοιχειώδεις λειτουργίες της Δημόσιας Διοίκησης”, τόνισε.

Παρατήρησε ωστόσο ότι σε άλλα ζητήματα μείζονος σημασίας υπάρχουν σοβαρές ιδεολογικές διαφορές.  “Το αν έχω ως πρώτη προτεραιότητα να προσλάβω γιατρούς ή αστυνομικούς για τα Πανεπιστήμια είναι θέμα ιδεολογικό και πολιτικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πιστεύει ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρχει ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας πολύ ισχυρό  το οποίο να είναι δωρεάν, προσβάσιμο και ποιοτικό για όλους τους πολίτες”, ανέφερε παραδειγματικά.

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα όπως η εγκατάλειψη της ελληνικής επαρχίας, με αφορμή τα απογοητευτικά στοιχεία της πρόσφατης απογραφής του πληθυσμού. Συνολικό σχέδιο για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα αφορά την Αιτωλοακαρνανία είναι η πρότασή του για την περιοχή, με σημείο αναφοράς τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Τέλος ο Γρηγόρης Θεοδωράκης δεν έκρυψε την φιλοδοξία του να είναι υποψήφιος βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ στην Αιτωλοακαρνανία, ωστόσο παρέπεμψε για το θέμα στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος.

Ακούστε ολόκληρή τη συνέντευξη του  κ. Θεοδωράκη στον “Δυτικά Fm”:

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ