ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΝαυπακτοςΘέμα σε μεγάλα Αθηναϊκά ΜΜΕ η έκθεση Ναύπακτος 1571

Θέμα σε μεγάλα Αθηναϊκά ΜΜΕ η έκθεση Ναύπακτος 1571

Θέμα σε μεγάλα Αθηναϊκά ΜΜΕ η έκθεση Ναύπακτος 1571

Πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής τα εγκαίνια της έκθεσης Ναύπακτος 1571 για τα 450 χρόνια από τη μεγαλώτατη βιτώρια των χριστιανών στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Η σημαντική έκθεση για την πόλη της Ναυπάκτου είναι υπο την αιγίδα της προεδρίας της Δημοκρατίας και το παρών έδωσε και πρόεδρος κ. Σακελαροπούλου. Στα εγκαίνια βρέθηκαν επίσης η υπουργός πολιτισμού κ. Μενδώνη , ο δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Γκίζας , ο βουλευτής του νομού μας με την νέα δημοκρατία ως εκπρόσωπος της βουλής κ. Καραγκούνη και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Σιμάκης.

Το Nafpaktianews.gr λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης είχε την χαρά να συνομιλήσει μέσω skype με τον κ. ΓΚίζα ,τον κ. Καραγκούνη και τον κ. Σιμάκη μέσα από το χώρο όπου έγιναν τα εγκαίνια.

«Στόχος του προγράμματος αυτού είναι να διερευνηθεί σε βάθος και να αναδειχθεί το εθνικό, θρησκευτικό, ιδεολογικό, κοινωνικό και ευρύτερο πολιτισμικό και ιστορικό υπόβαθρο της Ελληνικής Επανάστασης», δήλωσε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, υπογραμμίζοντας ότι «ένα από τα πλέον σημαντικά γεγονότα, που σημάδεψαν τη μακρά αυτή πορεία προς την παλιγγενεσία και μαρτυρούν το ισχυρό φρόνημα και την αγωνιστική διάθεση των Ελλήνων ενάντια στην κυριαρχία των αλλόθρησκων Οθωμανών, ήδη από τον 16ο αιώνα, αποτελεί η Ναυμαχία της Ναυπάκτου ή του Λεπάντο, όπως έμεινε γνωστή στη Δύση. Η ναυμαχία αυτή, η οποία διεξήχθη το 1571 στην είσοδο του Πατραϊκού Κόλπου -που τότε ονομαζόταν από τους Ενετούς ‘Κόλπος της Ναυπάκτου’- ανάμεσα, αφενός στον ενωμένο χριστιανικό στόλο του ‘Ιερού Αντιτουρκικού Συνασπισμού’ της Ισπανίας, της Βενετίας, της Γένουας, των Ιπποτών της Μάλτας, των δουκάτων Σαβοΐας, Ουρμπίνο και Τοσκάνης και του Παπικού Κράτους, και αφετέρου στον ενιαίο στόλο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες ναυμαχίες όλων εποχών, ‘η πιο μεγαλόπρεπη στιγμή που γνώρισαν οι περασμένοι ή τούτοι οι σημερινοί καιροί, ή που θα δούνε οι μελλούμενοι’, σύμφωνα με τον Μιγκέλ ντε Θερβάντες, που πολέμησε στη μάχη με τίμημα τον βαρύ τραυματισμό του».

Η υπουργός αναφέρθηκε επίσης στο ιστορικό πλαίσιο το οποίο «αναδύεται και αναδεικνύεται με ιδιαίτερα αφηγηματικό και διδακτικό τρόπο» από τη συγκεκριμένη έκθεση η οποία αξιοποιεί σπουδαία ιστορικά αντικείμενα, τεκμήρια και έργα τέχνης, προερχόμενα από πληθώρα μουσείων και συλλογών της Ελλάδας, δημόσιων και ιδιωτικών, καθώς και πλούσιο ιστοριογραφικό αρχειακό και εποπτικό υλικό από μουσεία και βιβλιοθήκες της Ευρώπης. «Για το εξαιρετικά σημαντικό αυτό εγχείρημα και το άρτιο επιστημονικά και αισθητικά αποτέλεσμα, οφείλονται θερμότατες ευχαριστίες σε όλους όσους συνέδραμαν καθοριστικά παραχωρώντας σπάνια εκθέματα από τις πολύτιμες συλλογές τους. Ευχαριστίες και εύσημα σε όλους τους συντελεστές, τα στελέχη και την διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Δρ Κατερίνα Δελλαπόρτα, χωρίς την αφοσίωση της οποίας, η ‘μεγαλωτάτη βιτώρια των χριστιανών’, δεν θα μπορούσε να μετουσιωθεί υποδειγματικά στην έκθεση», πρόσθεσε μεταξύ άλλων η Λ. Μενδώνη στον χαιρετισμό της.

nafpaktianews.gr

Ελένη Φουρέιρα: Με δάκρυα στην πρώτη on stage εμφάνιση μετά τον θάνατο του Mad Clip

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr