ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΘέμα προέκυψε με το πενθήμερο των μαγείρων – Υπαναχωρεί η κυβέρνηση;

Θέμα προέκυψε με το πενθήμερο των μαγείρων – Υπαναχωρεί η κυβέρνηση;

Θέμα προέκυψε με το πενθήμερο των μαγείρων – Υπαναχωρεί η κυβέρνηση;

Πρόβλημα στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης αναμενόταν να δημιουργηθεί εξαιτίας της εφαρμογής πενθήμερης εργασίας για τους εργαζόμενους στον κλάδο.

Μείζον θέμα προέκυψε για την ίδια την λειτουργία των καταστημάτων της εστίασης, σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση”, μετά την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης του κλάδου που περιλαμβάνει όλα τα επαγγέλματα του χώρου και προέβλεπε υποχρεωτικά, από τις 8 Ιουλίου και μετά, την εφαρμογή πενθήμερης εργασίας με δύο ρεπό την εβδομάδα και μάλιστα με το ένα ρεπό την Κυριακή.

Αυτό ερχόταν σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τουλάχιστον μέχρι την πανδημία, όταν ήταν καθιερωμένη και επιτρεπόταν η εξαήμερη εργασία -που συχνά γινόταν παράτυπα και εφταήμερη.

Το ζήτημα προέκυψε μετά το νόμο Χατζηδάκη που κήρυξε τη παραπάνω διαδικασία υποχρεωτική και σήμανε ότι, ειδικά στις εποχικές δουλειές του τουρισμού, δεν θα έβγαινε η σεζόν για πολλές επιχειρήσεις. Στο κλίμα βοήθησαν και τα δημοσιεύματα για κακές συνθήκες διαβίωσης σε πολλές τουριστικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς κι εκείνα για μεγάλες ελλείψεις χεριών στην τουριστική βιομηχανία λόγω κακών συνθηκών.

Η απόλυτη εφαρμογή του νόμου θα υποχρέωνε καταστήματα, είτε να κλείνουν κάποιες μέρες , είτε να προσλάβουν μάγειρα ή και περισσότερους, κάτι που για επιχειρήσεις, για παράδειγμα στο Αγρίνιο, είναι σχεδόν αδύνατον. Τόσο λόγω μισθολογικού κόστους, αλλά και λόγω μη μισθολογικού, που διαρκώς αυξάνεται. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι οι μάγειρες έχουν πολύ μεγαλύτερες απολαβές (στον τουρισμό κι όχι μόνο) από τους σερβιτόρους ή τους υπόλοιπους της εστίασης κι ότι, ανεπίσημα, τηρούνται συμφωνίες για κάποια ειδικά χρονικά διαστήματα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, στο Αγρίνιο είναι γνωστό ότι οι μάγειρες είναι περιζήτητοι, αλλά και οι άλλες ειδικότητες της εστίασης ζητούν συνεχώς προσωπικό και δεν βρίσκουν συχνά γιατί δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα ή γιατί πολλοί εργαζόμενοι προτιμούν την εποχική δουλειά σε τουριστικές περιοχές. Τελικά η λύση που βρέθηκε ήταν να υπάρξει μια εγκύκλιος της Γενικής Γραμματέως Εργασίας του υπουργείου Εργασίας Άννας Στρατινάκη με την οποία επιτρέπεται η εξαήμερη εργασία (όχι η εφταήμερη) ειδικά για τουριστικές επιχειρήσεις.

Υπήρξε δήλωση από τις Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Κατερίνα Νοτοπούλου, τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τομεάρχη Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα, που καλούσε «να αποσυρθεί άμεσα η απαράδεκτη εγκύκλιος που καταστρατηγεί την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του Επισιτισμού».

Στη δήλωσή τους αναφέρουν ότι η εγκύκλιος «ανοίγει το δρόμο κατάργησης των όρων των συλλογικών συμβάσεων με ατομικές συμφωνίες, στο πλαίσιο του νόμου Χατζηδάκη, δίνοντας τη δυνατότητα ο εργαζόμενος να δηλώνει στο ΕΡΓΑΝΗ πως επιθυμεί να εργαστεί την 6η μέρα για οικονομικούς λόγους και μάλιστα χωρίς επιπλέον αμοιβή».

Σε ανάλογη ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για «απαράδεκτη παρέμβαση» που «καταργεί το πενθήμερο στα επισιτιστικά-τουριστικά καταστήματα, που είναι θεμελιώδης όρος εργασίας ρητά κατοχυρωμένος με το άρθρο 5 της εθνικής κλαδικής ΣΣΕ και προβλέπει δύο μέρες ανάπαυση».

Κώστας Ναστούλης: «Βάρος το μη μισθολογικό κόστος, πρόβλημα το ανελαστικό ωράριο»

Υπαναχωρεί το Υπουργείο; Άνω - κάτω η εστίαση
O Κώστας Ναστούλης

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Επαγγελματιών Εστίασης, Αναψυχής & Ψυχαγωγίας Αγρινίου Κωσταντίνο Ναστούλη πάντως, όλα τα παραπάνω αγνοούν σε μεγάλο βαθμό την σημερινή πραγματικότητα. «Ειδικά οι μάγειρες, που είναι κι εκείνοι που διαμαρτύρονται λιγότερο, έχουν συμφωνίες για πολύ περισσότερα από όσα προβλέπονται από την συλλογική σύμβαση, τις τριετίες κλπ. Είναι κοινός τόπος ότι, ειδικά στον τουρισμό, υπάρχουν άλλες συμφωνίες για χρήματα που είναι πολύ καλύτερα από τα καθιερωμένα και α οποία,ο επιχειρηματίας πρέπει να αποδεχθεί αν δεν θέλει να ψάχνει για μάγειρα μέσα στην σεζόν, κάτι που ίσως να σημάνει την καταστροφή του», εξηγεί ο κ. Ναστούλης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εστίασης στο Αγρίνιο αν κάποιο τοπικό μαγαζί πρέπει να τηρήσει αυστηρά το πενθήμερο για τον μάγειρά του, πρέπει να προσλάβει άλλον για τα ρεπό ή να κλείνει το μαγαζί του δύο φορές την εβδομάδα πράγμα καταστροφικό. «Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για διάφορες λύσεις αλλά το πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων είναι από τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. ‘

Όμως η αγορά και η εργασία άλλαξε από τότε, οι απαιτήσεις είναι άλλες. Και δεν έχουμε καμιά βοήθεια διότι μαζί με το μισθολογικό κόστος, τις τριετίες και όλα τα νόμιμα, αυξάνεται και το μη μισθολογικό κόστος που δεν είναι το ίδιο για κάθε εργαζόμενο! Είναι ανάλογα με την ειδικότητα. Κι επιβαρύνει τις επιχειρήσεις σχεδόν 30% αν το προσωπικό πρέπει να δουλέψει αυστηρά στο πενθήμερο», τονίζει.

Μετά την επίμαχη εγκύκλιο φαίνεται να εξομαλύνεται η κατάσταση, αλλά υπάρχει γκρίνια και πρέπει οι επαγγελματίες στον χώρο να κατέβουν με προτάσεις, για παράδειγμα στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) όπου εκλέχτηκε πρόσφατα ο κ. Ναστούλης. «Για να αντιληφθεί ο κόσμος τι συμβαίνει, σε εμάς υπάρχει αίτημα από παλιά, το οποίο και θα επαναφέρουμε, για δύο συγκεκριμένες ειδικότητες.

Για τους μάγειρες και τους μετρ των καταστημάτων που πρέπει να μπορούν να δουλεύουν σπαστό το οκτάωρό τους. Γιατί να μην μπορούν να έρθουν δύο ώρες το πρωί στις παραγγελίες, την τροφοδοσία ή σε κάποια ραντεβού και να επανέλθουν για τις υπόλοιπες ώρες τους κατά την λειτουργία; Είναι δυνατόν να δουλεύουμε με όρους του προηγούμενου αιώνα και να γινόμαστε κομμάτια οι επιχειρηματίες λόγω ωραρίου», αναρωτιέται.

Να σημειωθεί ότι στον χώρο της εστίασης υπάρχει η φήμη ότι η αρχική πρόταση του υπουργείου Εργασίας που προέβλεπε υποχρεωτικά πενθήμερη εργασία ακόμη και για τους μάγειρες, προέκυψε γιατί δεν γνώριζε ο υφυπουργός κ. Τσακλόγλου ότι στον τουρισμό οι εργαζόμενοι δουλεύουν εξαήμερο, πολλές φορές και εφταήμερο! Κι αυτό, το να μην ξέρει δηλαδή ο υφυπουργός κάτι τόσο σημαντικό, ίσως είναι το χειρότερο από όλα!

«Παγώνει» η απόφαση Χατζηδάκη για την 6η ημέρα εργασίας

Η επικείμενη συνάντηση ΠΟΕΕΤ και ΓΣΕΒΕΕ θα καθορίσει αν θα βρεθεί λύση ή θα υπάρξουν κινητοποιήσεις.

Χθες, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό –Τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου, συναντήθηκε με τη γενική γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων, Αννα Στρατινάκη, συζητώντας το μείζον θέμα.

Η κατάληξη της συνάντησης είναι ότι «παγώνει» η εφαρμογή της εγκυκλίου, έως ότου ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό, συναντηθεί (ίσως και σήμερα) με τον ομόλογό του στη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, Γιώργο Καββαθά, προκειμένου να συζητήσουν για την αμοιβή της 6ης ημέρας, διότι δεν θέτουν θέμα εργασίας σε 6ήμερα βάση, με μειωμένο ωράριο της προηγούμενες 5 ημέρες.

Σε μια χώρα όπου υπήρχαν έλεγχοι, εφαρμόζονταν οι νόμοι και τηρούνταν τα συμφωνηθέντα, μια τέτοια εγκύκλιος ίσως να γινόταν αποδεκτή. Ωστόσο, στην Ελλάδα, που οι εργαζόμενοι, ειδικά στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού, δουλεύουν πολύ περισσότερο από όσο έχουν συμφωνήσει, χωρίς επιπλέον αμοιβές, κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί, ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν έλεγχοι.

Πάντως, αν δεν βρεθεί λύση, οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, σε μια περίοδο όπου πολλά μέρη της Ελλάδα κατακλύζονται από τουρίστες, γεγονός που ενδέχεται να επιφέρει τεράστια προβλήματα, τη στιγμή που υπάρχει και έλλειψη προσωπικού.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Αγρίνιο: Η ομάδα “Save your Hood” δείχνει τι σημαίνει “δημόσιος χώρος”

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ