ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΘάνος Μωραΐτης: «Επιτακτική η ανάγκη άμεσης στήριξης των εμπόρων, της εστίασης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Αιτωλοακαρνανίας»

Θάνος Μωραΐτης: «Επιτακτική η ανάγκη άμεσης στήριξης των εμπόρων, της εστίασης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Αιτωλοακαρνανίας»

Θάνος Μωραΐτης: «Επιτακτική η ανάγκη άμεσης στήριξης των εμπόρων, της εστίασης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Αιτωλοακαρνανίας»

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών κι Ανάπτυξης κι Επενδύσεων κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. -Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης,μαζί με άλλους επτάβουλευτές του κόμματος, για την ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Νομού του.

Ο κ. Μωραΐτης τονίζει πως «εάν δε στηριχθούν ουσιαστικά και με μία σειρά εμπροσθοβαρών μέτρων, ο Νομός, όχι μόνο δε θα μείνει όρθιος, αλλά θα καταρρεύσει», ενώ επισημαίνει ότι «πλέον τα περιθώρια στένεψαν και η οικονομική δυσχέρεια έχει μετατραπεί σε θηλιά για εκατοντάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τις οικογένειές τους».

Μάλιστα, αναφέρει πως «η κυβέρνηση διαθέτει τεράστιες ευκαιρίες πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία, όσο καμία άλλη εδώ και μια δεκαετία, τα οποία οφείλει να αξιοποιήσει δίχως να χρονοτριβεί».

Μεταξύ άλλων, ρωτά τους Υπουργούς εάν προτίθενται «να διασφαλίσουν την πρόσβαση της πλειοψηφίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7», «να προβούν σε μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη-επιστρεπτέα», «σε μερικό κούρεμα του χρέους που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία», καθώς και «σε ρύθμιση των χρεών προς τις Τράπεζες», αλλά και «να ενεργοποιήσουν το θεσμό των μικροχρηματοδοτήσεων».

Ολόκληρη η Ερώτηση του κ. Μωραΐτη:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ. Υπουργούς

–          Οικονομικών

–          Ανάπτυξης κι Επενδύσεων

Θέμα: «Ανάγκη στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων Αιτωλοακαρνανίας»

Η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου και στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντισταθμίσει τη μειωμένη ρευστότητα που αντιμετωπίζει η πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Νομού.

Η πλειοψηφία τους αποκλείστηκε από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, ενώ οι επανειλημμένες προσπάθειες Συλλόγων, Φορέων και Κοινωνικών Εταίρων για ουσιαστική στήριξη δε βρήκαν ευήκοα ώτα. Οι ελπίδες των μικρομεσαίων επιχειρηματιών για ενίσχυση είχαν στραφεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς και σε «μελλοντικά μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση», με τα δεύτερα συνεχώς να μην έρχονται.

Αναφορικά με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το πρόγραμμα που αποσκοπούσε στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία δυστυχώς δεν κατάφερε να καλύψει την συντριπτική πλειοψηφία τους στην Αιτωλοακαρνανία. Με δεδομένη, λοιπόν, την αδυναμία της να ανταπεξέλθει σοβαρά και υπεύθυνα στη στήριξή τους, καθίσταται σαφές ότι είναι νευραλγικής σημασίας η εκπόνηση και υλοποίηση ενός γενναίου σχεδίου από την κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, η πορεία των εμβολιασμών στην Αιτωλοακαρνανία εξακολουθεί να προχωρά με ανησυχητικά αργούς ρυθμούς, γεγονός που μοιραία οδηγεί σε μειωμένη κίνηση των πολιτών στην αγορά, λόγω του φόβου μετάδοσης.

Είναι προφανές ότι το βιοτικό επίπεδο, η οικονομική ανάκαμψη, η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στου Νομού μας δεν υφίσταται καν στο ραντάρ της κυβέρνησης, η οποία, όχι μόνο τον έχει εγκαταλείψει στην τύχη του, αλλά με τους σχεδιασμούς της ανακόπτει και την οποιαδήποτε ευκαιρία για μελλοντική ανάπτυξη – κοινωνική, οικονομική, πολιτισμική.

Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αποτελεί και στην Αιτωλοακαρνανία βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας και της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής.

Είναι πλέον προφανές, ύστερα από 13 μήνες πανδημίας, ότι, εάν δε στηριχθεί ουσιαστικά και με μία σειρά εμπροσθοβαρών μέτρων, ο Νομός, όχι μόνο δε θα μείνει όρθιος, αλλά θα καταρρεύσει.

Η περίοδος χάριτος στη συνείδηση των πολιτών της Αιτωλοακαρνανίας έχει τελειώσει, καθώς πλέον τα περιθώρια στένεψαν και η οικονομική δυσχέρεια έχει μετατραπεί σε θηλιά για εκατοντάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τις οικογένειές τους.

Η κυβέρνηση διαθέτει τεράστιες ευκαιρίες πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία, όσο καμία άλλη εδώ και μια δεκαετία, τα οποία οφείλει να αξιοποιήσει δίχως να χρονοτριβεί.

Επειδή το τρίτο κύμα της πανδημίας μαίνεται και ο εμβολιασμός στην Αιτωλοακαρνανία προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς, γεγονός που δεν αποτελεί καλό οιωνό για την κίνηση της αγοράς, ακόμη και κατά την περίοδο των εορτών.

Επειδή οι αλλεπάλληλες εκκλήσεις και προτάσεις τοπικών Φορέων και Συλλόγων για ουσιαστική ενίσχυση και πρόσβαση στη ρευστότητα δε βρήκαν ανταπόκριση.

Επειδή στον κυβερνητικό σχεδιασμό δεν υπάρχει καμία εξαγγελία και κανένας προγραμματισμός για ουσιαστική ενίσχυση του συνόλου της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Επειδή Αιτωλοακαρνανία χρειάζεται άμεση στήριξη για να μείνει όρθια και να έχει στο άμεσο μέλλον δυνατότητα ανάκαμψης και ανάπτυξης.

Επειδή ο Νομός μας αντιμετωπίζει συστηματικά την κυβερνητική αδιαφορία.

Επειδή ο χρόνος πιέζει και δεν υφίστανται περιθώρια καθυστερήσεων ούτε για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους ούτε για τις οικογένειές τους.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1.     Προτίθενται να διασφαλίσουν την πρόσβαση της πλειοψηφίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7;

2.     Προτίθενται να προβούν σε μερικό κούρεμα του χρέους που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας (δηλαδή των οφειλών που ήταν πληρωτέες ή κατέστησανληξιπρόθεσμεςτηνπερίοδο από την 1η Μαρτίου 2020 έως και την 31η Αυγούστου του 2021)προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία (για αυτοαπασχολούμενους κι ελεύθερους επαγγελματίες) και αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής σε 120 δόσεις; Να προβούνσεπλήρη διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων, καθώς και διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για φόροεισοδήματος, τέλος επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ και εισφορά αλληλεγγύης, βάσει του ποσοστού μείωσης του τζίρου;

3.     Προτίθενται να προβούνστηρύθμισητωνχρεώνπροςτιςΤράπεζες, για όσοδιαρκούνοι έκτακτες συνθήκες, με αναστολή πληρωμών, επιμήκυνση περιόδου αποπληρωμής με αναπροσαρμογή επιτοκίου, ρύθμισητωνεξυπηρετούμενωνοφειλώνκαι πάγωμα των μη-εξυπηρετήσιμων, καθώς και διαγραφή μέρους της οφειλής για ευάλωτους και πληττόμενους επιχειρηματίες;

4.     Προτίθενται να ενεργοποιήσουν το θεσμό των μικροχρηματοδοτήσεων;

5.     Προτίθενται να προβούν σε μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη-επιστρεπτέα;

6.     Προτίθενται να παρατείνουν την απαλλαγή από τα ενοίκια και για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, καθώς και να εφαρμόσουν, για τους επόμενους μήνες, το μέτρο της μείωσης, με αναλογία 60 – 40% κι αντίστοιχη κάλυψη ιδιοκτητών;

7.     Προτίθενται να προβούνσεκάλυψητμήματοςεπιταγών/αγορών των επιχειρήσεων,μέσωκρατικού δανεισμού, καθώς και να ανοίξουν τις πλατφόρμες για τις επιταγές του Απριλίου;

8.     Προτίθενται να προβούν σε επιδότησηγια τοσύνολοτων ασφαλιστικώνεισφορώνεργοδοτώνκι εργαζομένων, μεδιάρκεια 6 μηνώνκαι υποχρέωσηδιατήρησηςτου συνόλου τωνεργαζομένωντηςεπιχείρησηςγια επιπλέον 6 μήνεςμετά τηλήξητηςεπιδότησης, χωρίςμεταβολή τωνεργασιακώνσχέσεων;

9.     Προτίθενται ναπροβούνσερύθμισηοφειλώντωνμικρομεσαίωνεπιχειρήσεωνπροςΔΕΚΟκαι ΟΤΑ, καθώςκαι να διευκολύνουντηνπληρωμή τωνληξιπρόθεσμωνοφειλώνπροςΔΕΚΟκαι ΟΤΑσετουλάχιστον 24 δόσεις, καθώς και τη διαγραφή του τέλουςεπιτηδεύματοςστηβάσητωνμηνών αναστολήςλειτουργίαςτηςεκάστοτε μικρομεσαίας επιχείρησης;

10.Προτίθενται να προβούν σε κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος;

                                Οι ερωτώντες βουλευτές

Μωραΐτης Θάνος

Βαρδάκης Σωκράτης
Γιαννούλης Χρήστος
Καφαντάρη Χαρά
Μάλαμα Κυριακή
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Πούλου Παναγιού Γιώτα
Ραγκούσης Γιάννης

Κορονοϊός: 12 νέα κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία – 3.067 σε όλη την χώρα

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr