ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑγροτικα Νεα«Θάνατος» για τους Νέου Αγρότες

«Θάνατος» για τους Νέου Αγρότες

Διαμαρτυρία για τη νέα ΚΑΠ από την Ένωση Νέων Αγροτών Αιτωλοακαρνανίας κι άλλες 13 Ενώσεις Πανελλαδικά

«Θάνατος» για τους Νέου Αγρότες

ΜΑΤ αντί για συζήτηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

 

Με ένταση και ΜΑΤ κατέληξε η συνάντηση των Νέων Αγροτών με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Καρασμάνη, την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα. Οι Νέοι Αγρότες,  οι οποίοι ζητούσαν με επιστολή τους συνάντηση με τον υπουργό για να συζητήσουν θέματα που έχουν να κάνουν με την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2015-2020, δεν έγιναν δεκτοί από τον υπουργό, ο οποίος αντιθέτως επιχείρησε «μυστική» συνάντηση μόνο με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, Θεόδωρο Βασιλόπουλο. Το γεγονός όμως μαθεύτηκε και στο υπουργείο κατέφθασαν εκπρόσωποι κι άλλων Ενώσεων, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση.

Οι 14 Ενώσεις Νέων Αγροτών από όλη την Ελλάδα είχαν αποστείλει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κοινή επιστολή, με την οποία εξέφραζαν την αντίθεσή τους στη «νεοκτόνο», όπως την χαρακτηρίζουν, Κοινή Αγροτική Πολιτική. Μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν ότι η νέα ΚΑΠ «συνεχίζει την αδικία 15 ετών με κραυγαλέες ανομοιομορφίες», ενώ κάνουν λόγο και για πολιτικές που «χαϊδεύουν τους αγρότες του καναπέ».

 

Αναλυτικά, η επιστολή των 14 Συλλόγων Νέων Αγροτών έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Από τις εκδηλώσεις που γίνονται από διαφόρους φορείς με θέμα την Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΑΠ) 2015-2020 και από όσα με έκπληξη ακούσαμε από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΑΑΤ, τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής ΥπΑΑΤ και τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ φαίνεται ότι γίνεται συστηματική προσπάθεια συνέχισης και διαιώνισης τον ήδη καταγεγραμμένων αδικιών της ΚΑΠ των προηγούμενων ετών 2000-2014.

Όλοι οι υπεύθυνοι προσδιορίζουν ως ατμομηχανή της ελληνικής οικονομικής ανάπτυξης την γεωργοκτηνοτροφία και θεωρούν τους νέους αγρότες το μέλλον αυτής. Ακούγοντας προσεκτικά αρκετές ημερίδες φαίνεται ότι η ΚΑΠ 2015-2020 θα είναι «νεοκτόνος». Συνεχίζεται η αδικία 15 ετών με κραυγαλέες ανομοιομορφίες σύμφωνα με την επιλογή της ασφάλειας απώλειας μόνο μέχρι 30% επί των ιστορικών δικαιωμάτων. Επίσης θεωρούμε ότι το 5% του εξωγεωργικού εισοδήματος επιλέχτηκε σκόπιμα ώστε να μην αποκλειστούν μη ενεργοί αγρότες με μεγάλα εισοδήματα διατηρώντας τα ιστορικά δικαιώματα. Η επιλογή του δικαιώματος του 50% ακαλλιέργητης γης χαϊδεύει τους αγρότες του καναπέ και αφήνει αναξιοποίητη την ελληνική γη.

Για να μην συνεχιστούν οι στρεβλώσεις του παρελθόντος απαιτούμε τα εξής :

Κανένας αγρότης-κτηνοτρόφος από το 2015 να μην λαμβάνει ενίσχυση μικρότερη του ποσού κάθε περιφέρειας (αρόσιμες 43, δενδρώδεις 50, βοσκότοποι 24).

Όλες οι επιδοτήσεις να ενισχύσουν τον πραγματικό αγροτικό παραγωγικό ιστό δηλαδή το 5% να αλλάξει σε 70% επί του εξωγεωργικού εισοδήματος.

Να επιδοτούνται κάθε χρόνο μόνο οι καλλιεργούμενες εκτάσεις χωρίς το δικαίωμα της ακαλλιέργητης γης.

Οι συγκεντρωθέντες στην Βέροια στις 1 Νοεμβρίου 2014, μετά τις διευκρινήσεις των ομιλητών για την ΚΑΠ 2015-2020, αιτούνται συνάντηση μαζί σας την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014 το μεσημέρι (γύρω στις 12:30) για την εξεύρεση λύσης επανεξέτασης της ΚΑΠ 2015-2020.

 

Οι αιτούντες

ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ, ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ, ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ, ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ, ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΙΛΚΙΣ, ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΧΑΙΑΣ, ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ «ΤΑ ΠΙΕΡΙΑ», ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ

 

Δήλωση Νίκου Μωραΐτη, Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας ΚΚΕ για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2015-202

«Εμείς διαφωνούμε με τη νέα ΚΑΠ που θα επιφέρει νέα δεινά στην φτωχομεσαία αγροτιά και επιταχύνει το βίαιο ξεκλήρισμα των αγροτών. Γίνεται σχεδόν πλήρης αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή για μια σειρά από προϊόντα, ενώ υπάρχει και το λεγόμενο «πρασίνισμα» που δεν ευνοεί τους μικρούς αγρότες που δεν έχουν την δυνατότητα να αφήσουν ακαλλιέργητα στρέμματα. Αυτό συνεπάγεται ότι σε μια χώρα με διατροφική εξάρτηση μένουν ακαλλιέργητα χωράφια που μπορούσαν να καλλιεργηθούν και να παράγουν προϊόντα που έχει ανάγκη η χώρα σήμερα για τις διατροφικές ανάγκες του λαού. Αυτή η πολιτική θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, τα οποία θα φανούν ιδιαίτερα σε φτωχές ορεινές περιοχές εκεί που υπάρχει μικρός και πολύκερματισμένος κλήρος.

Σοβαρό πρόβλημα θα υπάρξει και με τους κτηνοτρόφους από τον αποχαρακτηρισμό των βοσκοτόπων, γιατί δεν θα μπορέσουν να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματα όσοι είναι σε ορεινές περιοχές και σήμερα χρησιμοποιούσαν κοινοτικά βοσκοτόπια. Βέβαια, δεν ισχύει όλο αυτό που ισχυρίζεται η συγκυβέρνηση ή λένε τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου ότι η νέα ΚΑΠ  θα δώσει νέα ώθηση σε μια σειρά από καλλιέργειες. Η δική μας θέση είναι πάγια, να υπάρχει σύνδεση της παραγωγής με την επιδότηση δηλαδή να επιδοτείται ο παραγωγός, να υπάρχει η δυνατότητα και το κίνητρο για να παράγει. Δεν πρόκειται με τη νέα ΚΑΠ να υπάρχουν καλύτερες μέρες για την φτωχομεσαία αγροτιά. Καλούμε τους αγρότες να αξιοποιήσουν την πείρα τους όλα αυτά τα χρόνια, που τους έλεγαν ότι με κάθε αναθεώρηση θα ευνοούνταν, να οργανώσουν την πάλη τους, να αντιπαλέψουν αυτή την πολιτική. Θεωρούμε ότι η ΚΑΠ δεν πρόκειται να διορθωθεί, πρέπει να ανατραπεί, και αυτό θα γίνει στους δρόμους του αγώνα.

Αυτό το οποίο πρέπει να έχουμε υπόψη μας, 33 χρόνια τώρα, από την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ότι τα αποτελέσματα ήταν οδυνηρά για τους αγρότες. Ξεκληρίστηκαν χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά, ενώ από την άλλη μεριά, η γη και η παραγωγή μαζεύεται σε λίγα χέρια. Αυτά τα 33 χρόνια όχι μόνο δεν έδωσαν ώθηση στην αύξηση της παραγωγής αλλά απεναντίας συρρίκνωσαν τον αγροτικό πληθυσμό και μεγάλωσαν την διατροφική εξάρτηση της χώρας. Επομένως, η ΚΑΠ είναι αγροκτόνα υπό αυτή την έννοια.

Εμείς δεν θεωρούμε ότι είναι διαχειριστικού χαρακτήρα τα προβλήματα, είναι προβλήματα στρατηγικής σημασίας και πηγάζουν μέσα από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν πρόκειται να διορθωθούν με διάφορους χειρισμούς σαν αυτούς που λένε οι Νέοι Αγρότες. Βέβαια, στο σημείο ότι πρέπει να γίνει σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή, συμφωνούμε, αλλά διαφωνούμε στο να κοπούν κάποιες μικροεπιδοτήσεις από κάποιους μη ενεργούς αγρότες. Είναι αυτοί που η ίδια πολιτική όλα αυτά τα χρόνια τους οδήγησε να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια και να παλεύουν μέσα από κάποια μεροκάματα για να μπορέσουν να επιβιώσουν».

 

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr