ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΘα παραμείνουν τα τραπεζάκια του lockdown; Η εστίαση θέλει χώρο στο Αγρίνιο

Θα παραμείνουν τα τραπεζάκια του lockdown; Η εστίαση θέλει χώρο στο Αγρίνιο

Θα παραμείνουν τα τραπεζάκια του lockdown; Η εστίαση θέλει χώρο στο Αγρίνιο

Θα παραμείνουν τα τραπεζάκια του lockdown; Η εστίαση θέλει χώρο στο Αγρίνιο, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση¨, η οποία σημειώνει πως η πανδημία φαντάζει να τελείωσε, ο κλάδος όμως δεν έχει «σηκώσει κεφάλι» και ζητά την  παράταση του μέτρου των επιπλέον τραπεζοκαθισμάτων στους κοινόχρηστους χώρους

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Η καταληκτική ημερομηνία για την απόφαση της απόσυρσης ή όχι των επιπλέον τραπεζοκαθισμάτων από τους κοινόχρηστους χώρους είναι η 30η Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε οι δήμοι πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν, αν και ήδη είναι ορατό το ενδεχόμενο παράτασης του μέτρου, το οποίο είχε ληφθεί από την κυβέρνηση, η οποία δεν είναι αρνητική στην παράταση της εφαρμογής του εν λόγο μέτρου, ως μέτρο στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων από τον covid-19.

Το θέμα θα συζητηθεί και θα αποφανθούν τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στην συνεδρίαση που έχει οριστεί για το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των εργασιών της Δ.Ε.Θ. (Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης).

Αν και η κυβέρνηση δεν είναι αρνητική στην συνέχιση της εφαρμογής του μέτρου αυτού έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση πως θα ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι!

Τα συναρμόδια υπουργεία, Εσωτερικών και Ανάπτυξης, «βλέπουν» πως η τουριστική περίοδος επιμηκύνεται και παράλληλα δεν θεωρούν σωστό να υπάρξει μια νέα βίαιη μεταβολή σε έναν κλάδο που υπέστη σοβαρό πλήγμα στη διάρκεια των δύο προηγούμενων ετών λόγω της πανδημίας, σαν αυτόν της εστίασης.

Η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων εστίασης ανά την Ελλάδα δεν έκαναν κατάχρηση της χρήσης του δημόσιου χώρου, κάτι που ισχύει και σε μεγάλο βαθμό και στο Αγρίνιο!

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Εστίασης Αγρινίου Κώστας Ναστούλης αναφέρθηκε στο ζήτημα τονίζοντας:

Θα παραμείνουν τα τραπεζάκια του lockdown; Η εστίαση θέλει χώρο στο Αγρίνιο
Ο Κώστας Ναστούλης

«όντως έχει μπει στην ατζέντα της κυβέρνησης η παράταση των ατελώς παραχωρούμενων τετραγωνικών μέτρων που είχε προβλεφθεί ως μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονταν από τον κορωνοϊό.

Είναι ένα αίτημα του κλάδου όχι μόνο των καταστημάτων που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με έντονη τουριστική επισκεψιμότητα, όπου υπάρχει αύξηση της τουριστικής περιόδου, αλλά και της υπόλοιπης χώρας, εξαιτίας των πρωτόγνωρων συνθηκών που βιώνουμε λόγο της νέας κρίσης που δημιουργήθηκε από την πανδημία, τόσο ενεργειακά όσο και πληθωριστικά, με ανατιμήσεις σε όλο το φάσμα των πρώτων υλών, των προϊόντων και των υλικών.

Σύλλογοι από όλη την χώρα ετοιμάζουν επιστολές, ώστε να αυξηθεί η πίεση και να υπάρξει παράταση με προτεραιότητα πάντα την εύκολη διέλευση και πρόσβαση των πολιτών στους δημόσιους χώρους. Είναι μια «ανάσα ζωής» για αρκετές επιχειρήσεις που σε πολλές περιπτώσεις αυτή η έξτρα παραχώρηση δημιούργησε και νέες θέσεις εργασίας.

Όλες οι επιχειρήσεις της χώρας μας αντιμετωπίζουν δυσκολίες, δυστυχώς όμως στην περιοχή μας το πρόβλημα είναι σε μεγαλύτερο βαθμό εξαιτίας και της μη εισροής ξένου χρήματος».

Την ιδιαιτερότητα της εστίασης στο Αγρίνιο και ευρύτερα την Αιτωλοακαρνανία επιβεβαιώνουν και τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ο τζίρος της εστίασης στην Αιτωλοακαρνανία μπορεί να αυξήθηκε το β τρίμηνο του 2022 κατά 53,3% (σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 όπου ίσχυαν αρκετοί πανδημικοί περιορισμοί) αγγίζοντας τα 18 εκατ.  ευρώ, ωστόσο ως μη τουριστική περιοχή καταγράφει πολύ μικρότερο τζίρο σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.

Σε παγίδα χρέους η εστίαση

Η τελευταία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ καταδεικνύει πως τα δύσκολα για τον κλάδο είναι μπροστά Η τελευταία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 30 Ιουνίου – 15 Ιουλίου 2022 σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης, καταδεικνύει πως τα δύσκολα για τον κλάδο είναι μπροστά, παρά το γεγονός πως η καλή τουριστική περίοδος μπορεί να επιτρέψει την αναπλήρωση μέρους των απωλειών σε όσες επιχειρήσεις επωφελούνται από τον τουρισμό.

Είναι ενδεικτικό ότι οι έξι στις δέκα επιχειρήσεις το 2021 έκλεισαν με ζημιές, ενώ ο αριθμός των πελατών και οι ποσότητες των παραγγελιών συρρικνώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022 για το 52,9% και το 63,7% αντίστοιχα σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Παράλληλα το κόστος λειτουργίας στην εστίαση αυξήθηκε μεσοσταθμικά τους τελευταίους 12 μήνες κατά 41,7% με το κόστος της ενέργειας να αυξάνεται κατά  87,2%, των πρώτων υλών και εμπορευμάτων κατά 37,9% και των καυσίμων κατά 50,8%, οδηγώντας τις οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις σε αύξηση των τιμών, ενώ η μία στις δύο επιχειρήσεις αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και τέσσερις στις δέκα δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα.

Όλοι αυτοί οι δείκτες συντείνουν στο γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της εστίασης βρίσκονται σε αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο ή σε ιδιώτες.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

«Προσωπικός γιατρός»: Και από τα φαρμακεία στο Αγρίνιο

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ