ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΠολιτικα ΝεαΘα δοθεί «χώρος» στο ΕΣΠΑ για τους δήμους;

Θα δοθεί «χώρος» στο ΕΣΠΑ για τους δήμους;

Θα δοθεί «χώρος» στο ΕΣΠΑ για τους δήμους;

Ζητούμενο οι δήμοι να μετέχουν θεσμικά στη διαμόρφωση του ΕΣΠΑ, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία διερωτάται αν θα δοθεί «χώρος» στο ΕΣΠΑ για τους δήμους; Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου τονίζει επί του ζητήματος: «Να διαχειρίζονται το ΕΣΠΑ χωρίς ενδιάμεσους όσοι δήμοι μπορούν»

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για δίκαιο αίτημα -ίσως και αναγκαιότητα- το να μετέχουν οι δήμοι στις αποφάσεις που παίρνονται για τα αναπτυξιακά σχέδια που τους αφορούν μέσω ΕΣΠΑ. Πλέον φαίνεται να είναι κάτι που γίνεται πιο δημοφιλές στα κυβερνητικά κλιμάκια καθώς γίνονται κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

«Τουλάχιστον, μοιάζει να το σκέφτονται σοβαρά, ίσως σε πρώτη φάση σε συμβουλευτικό ρόλο, κάτι που πάντως δεν είναι αρκετό», εξηγεί στην «Σ» ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου.

Φαίνεται να αναθερμάνθηκε το όλο ζήτημα από την πρόσφατη εξ αποστάσεως συνεδρίαση που είχε το προεδρείο της ΚΕΔΕ με τους προέδρους των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, των Επιτροπών της ΚΕΔΕ και την ΕΕΤΑΑ με θέμα το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, ενώ επίκειται άμεσα η σύγκλιση των Επιτροπών Παρακολούθησης των Προγραμμάτων.

«Υπήρξε εκπροσώπηση του δήμου Αγρινίου στις επιτροπές, διότι προσωπικά έπρεπε να βρίσκομαι αλλού, αλλά γνωρίζω ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στον διακριτό ρόλο που θα μπορούν να έχουν πλέον οι Δήμοι μετά την ψήφιση του νόμου 4914/2022 για τις διαδικασίες υλοποίησης των προγραμμάτων.

Θα δοθεί «χώρος» στο ΕΣΠΑ για τους δήμους;
Ο Γιώργος Παπαναστασίου

Αυτό είναι κάτι που μας απασχολεί εδώ και καιρό, ειδικά από την στιγμή που στην Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη μπορέσαμε, επί της ουσίας, να φτιάξουμε μια δική μας διαχειριστική αρχή, τουλάχιστον το Αγρίνιο και η Πάτρα που είχαμε την επάρκεια. Διότι πρέπει να εξηγήσουμε ότι η άμεση εμπλοκή είναι για τους δήμους που έχουν την διαχειριστική επάρκεια, δεν την διαθέτουν όλοι», εξηγεί ο δήμαρχος Αγρινίου.

Από κει και πέρα, υπάρχει και ευρύτερα το θέμα της συμμετοχής των δήμων στις αποφάσεις για το ΕΣΠΑ καθώς ο ρόλος τους μέχρι σήμερα ήταν μηδενικός. Και παρότι η συμμετοχή τους νομοθετήθηκε πρέπει να γίνουν πολλά βήματα ώστε να αξιοποιηθεί η ευκαιρία και να έχουν λόγο γενικότερα στα αναπτυξιακά προγράμματα. Άλλωστε επίκειται και η εξειδίκευση των Περιφερειακών Προγραμμάτων και για πρώτη φορά θα μπορεί να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας με τις διαχειριστικές αρχές για καλύτερη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ.

«Επειδή είμαστε στην Ελλάδα, δεν σημαίνει ότι όλα όσα προβλέπει ο νόμος θα γίνουν και πράξη. Χρειάζονται συνεχείς επαφές με όσους διευθύνουν τις διαχειριστικές αρχές και με το ίδιο το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων που έχει τοποθετημένο Γενικό Γραμματέα ειδικά για το ΕΣΠΑ.

Προσωπικά θεωρώ ότι έχει έρθει η στιγμή για τους δήμους που μπορούν- ξαναλέω ότι δεν έχουν όλοι την δυνατότητα- να διαχειριστούν κάποιο μέρος του ΕΣΠΑ μόνοι τους. Γιατί πρέπει να υπάρχουν όλες αυτές οι διαχειριστικές αρχές από τις οποίες εξαρτόμαστε όταν στα σημαντικά έργα κάνουμε την δουλειά μόνοι μας; Γιατί πρέπει να περνούν από περιφερειακές ή άλλες αρχές οι διαδικασίες όταν μπορούμε να τις τρέξουμε μόνοι μας;», διερωτάται ο κ. Παπαναστασίου.

Τι προβλέπει ο νέος νόμος

Στην συγκεκριμένη συνάντηση έγινε μια παρουσίαση του νόμου ν.4914/2022 που μπορεί να αλλάξει την διαχείριση του ΕΣΠΑ 2021-2027 από τον πρόεδρο της Επιτροπής του ΕΣΠΑ δήμαρχο Αιγίου Δ. Καλογερόπουλο.

Ο νόμος προβλέπει:

1. Συμμετοχή της ΚΕΔΕ στην εξειδίκευση των Τομεακών Προγραμμάτων και συμμετοχή των ΠΕΔ στην εξειδίκευση των Περιφερειακών Προγραμμάτων.
2. Συνεργασία της ΚΕΔΕ με τις επιτελικές δομές των Υπουργείων για την αποτύπωση, ιεράρχηση και εξειδίκευση των αναγκών, σε σχέση με τους τομείς πολιτικής του εκάστοτε αρμόδιου Υπουργείου που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση
3. Δυνατότητα για πρώτη φορά στο ΕΣΠΑ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση με την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη της ΕΕΤΑΑ μπορεί να αξιοποιήσει πόρους από το «Πρόγραμμα Τεχνικής Βοήθειας και Υποστήριξης Δικαιούχων» που έχουν την ευθύνη υλοποίησης των ΟΧΕ-ΒΑΑ.
4. Συγκρότηση Περιφερειακής Επιτροπής Αναπτυξιακού Σχεδιασμού (ΠΕΑΣ), όπου συμμετέχουν κατά πλειοψηφία οι Δήμοι και η οποία διατυπώνει εισηγήσεις προς την Επιτροπή Παρακολούθησης σχετικά με τον προγραμματισμό των δράσεων και έργων του Περιφερειακού Προγράμματος, το συντονισμό τους με τις δράσεις και τα έργα των Τομεακών και λοιπών Προγραμμάτων.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Υποθαλάσσια Ζεύξη Λευκάδας – Αιτωλοακαρνανίας: Στο τραπέζι του διαλόγου οι εξελίξεις για το έργο στη συνάντηση μεταξύ Καββαδά – Μπρατάκου

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ