ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΘα αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στα φάρμακα; Επιφυλακτικοί για τα μέτρα οι φαρμακοποιοί του Αγρινίου

Θα αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στα φάρμακα; Επιφυλακτικοί για τα μέτρα οι φαρμακοποιοί του Αγρινίου

Θα αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στα φάρμακα; Επιφυλακτικοί για τα μέτρα οι φαρμακοποιοί του Αγρινίου

Θα αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στα φάρμακα; Επιφυλακτικοί για τα μέτρα οι φαρμακοποιοί του Αγρινίου όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας: Προσπαθούμε να θεραπεύσουμε τον «καρκίνο» με “ασπιρίνη” δηλώνει στη «Σ» εκτιμώντας ότι δεν θα έχουν αποτέλεσμα τα μέτρα της Κυβέρνησης

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό επικρατεί και στην τοπική κοινωνία το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά, καθώς σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων φαίνεται πως λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων 232 σκευάσματα από διάφορες κατηγορίες.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ για τα 76 από τα 232 συνολικά φάρμακα έχει διακοπεί η παραγωγή και η διάθεσή τους, τα 156 είναι σε μακροχρόνια και σοβαρή έλλειψη, ενώ στη λίστα των 232 φαρμάκων υπάρχουν 9 εμβόλια, 37 νοσοκομειακά φάρμακα, ενώ λείπουν και 67 προϊόντα τα οποία εισάγει το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ)!

Ωστόσο, πέραν όλων αυτών που λίγο έως πολύ είναι γνωστά, ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό δημιουργεί το γεγονός ότι γνώστες του αντικειμένου θεωρούν πως τα μέτρα που ανακοίνωσε προ ημερών ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δεν θα φέρουν αποτέλεσμα! Εξάλλου τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί στις αρχές του προηγούμενου μήνα δεν φάνηκε να αποδίδουν.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέας Κοντοπάνος μιλώντας στη «Σ» επεσήμανε:

Θα αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στα φάρμακα; Επιφυλακτικοί για τα μέτρα οι φαρμακοποιοί του Αγρινίου
Ο Αχιλλέας Κοντοπάνος

«δεν θεωρώ πως τα μέτρα της κυβέρνησης θα έχουν αποτέλεσμα. Προσπαθούμε να θεραπεύσουμε τον καρκίνο με ασπιρίνη. Δεν θεωρώ πως με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας θα καταφέρουμε να έχουμε αύξηση των φαρμάκων στα ράφια των φαρμακείων. Η κατάσταση χειροτερεύει δραματικά μέρα με την μέρα. Δεν ξέρουμε που μπορεί να φτάσει η κατάσταση αυτή, αλλά περιμένουμε από την Δευτέρα που θα ανοίξουν και πάλι οι εταιρείες να αποστείλουν κάποιες μικρές ποσότητες φαρμάκων και όχι απ’ όλα, ώστε να δούμε τι θα κάνουμε. Θεωρώ πως χρειάζονται δραστικότερα μέτρα. Ανεπίσημα ειπώθηκε πως θα ξεκινήσει μια συζήτηση για την αύξηση των τιμών των πολύ φθηνών φαρμάκων, αλλά προς το παρόν είναι ανεπίσημο.

Πιστεύω πως αυτό είναι το κυρίαρχο με το οποίο θα πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση με τις φαρμακοβιομηχανίες, καθώς καμία επιχείρηση δεν πρόκειται να δουλέψει και να παράγει ένα προϊόν από την στιγμή που θα μπαίνει μέσα από την τιμή του ή από την στιγμή που δεν θα έχει το απαιτούμενο κέρδος. Η απαγόρευση εξαγωγών είναι σωστό μέτρο, αλλά δεν είναι το μοναδικό και σημασία έχει να θεραπεύσουμε το πρόβλημα από τη ρίζα για να υπάρξει και λύση. Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, θα βλέπουμε κατά περιόδους να εξομαλύνεται η κατάσταση και κατά περιόδους θα έχουμε πάλι τα ίδια προβλήματα. Γιατί να βοηθήσει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων που πωλούνται ελεύθερα; Όχι φυσικά, δεν θα βοηθήσει.

Έχει ανάγκη να πάρει κάποιος ένα φάρμακο για το βήχα από την στιγμή που δεν έχει βήχα για να το αφήσει στο ράφι του σπιτιού του; Δεν βλέπω και δεν ξέρω κόσμο να έρθει στο φαρμακείο για να ψωνίσει κάτι που δεν το χρειάζεται. Να πάρει κάποιο σκεύασμα για τον πονοκέφαλο λ.χ. για να το έχει στο σπίτι του το θεωρώ ανθρώπινο. Δε νομίζω ότι αν πάει στο γιατρό κάποιος για να συνταγογραφήσει ένα φάρμακο θα εξομαλύνει την κατάσταση. Αντίθετα μάλιστα, θα αυξήσει τα έξοδα του ασθενούς, γιατί ο γιατρός θα πρέπει να πληρωθεί για να του γράψει κάτι και τι; Ένα αντιβηχικό σιρόπι; Κάτι για τον πονοκέφαλο; Δεν θεωρώ πως προσφέρει κάτι αυτό το μέτρο. Χρειάζονται δραστικότερα μέτρα και άμεσα».

Πλεύρης: Έρχονται αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, επιβεβαίωσε

Στο θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας πως εντοπίζεται σε δύο επίπεδα: Στο διαχρονικό πρόβλημα που αφορά φάρμακα που γίνονται παράλληλες εξαγωγές και σε αυτό που οφείλεται σε παγκόσμια έλλειψη, εξαιτίας φοβερής έξαρσης των ιώσεων μετά την πανδημία και τη χαμηλή παραγωγή λόγω του ενεργειακού κόστους.

Θα αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στα φάρμακα; Επιφυλακτικοί για τα μέτρα οι φαρμακοποιοί του Αγρινίου
Ο Θάνος Πλεύρης

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως «γενόσημα και εισαγωγές εξασφαλίζουν επάρκεια φαρμάκων»,  ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυξήσεων στις τιμές των φαρμάκων, λέγοντας ότι οι οποίες αυξήσεις θα γίνουν «μόνο εκεί που υπήρχαν πάντα σε πολύ φτηνά φάρμακα των 1-2 ευρώ τα οποία κοστολογικά δεν βγαίνουν λόγω της αύξησης της ενέργειας».

Όπως είπε στην ΕΡΤ, «οι αυξήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο φάρμακα που μπορεί να αποσυρθούν». Ο ίδιος ανέφερε, ότι «υπάρχει γενόσημο του amoxil που καλύπτει την ελληνική αγορά και έχει μια τιμή 2,20 και το οποίο έχει κόστος παραγωγής 2 ευρώ. Προφανώς θα υπάρξει μια αύξηση που το μεγαλύτερο τμήμα θα το καλύψει ο ΕΟΠΥΥ, γιατί όταν μιλάμε για αύξηση 20-30 λεπτών που το 10% αφορά στον καταναλωτή, το βάρος το σηκώνει ο ΕΟΠΥΥ».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

ΕΟΔΥ: Θερίζει η γρίπη σε όλες τις ηλικίες – Αύξηση θανάτων και εισαγωγών λόγω κορονoϊού

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ