Άλλο κόσμο φέρνουν οι μηχανές αναζήτησης με τεχνητή νοημοσύνη - Τι αναφέρει στη "Σ" ο Παναγιώτης Θεοχάρης

Άλλο κόσμο φέρνουν οι μηχανές αναζήτησης με τεχνητή νοημοσύνη! Μιλάει στην εφημερίδα "Συνείδηση" ο Παναγιώτης Θεοχάρης,

Θα αλλάξουν τη μάθηση; Άλλο κόσμο φέρνουν οι μηχανές αναζήτησης με τεχνητή νοημοσύνη

Άλλο κόσμο φέρνουν οι μηχανές αναζήτησης με τεχνητή νοημοσύνη! Μιλώντας στην εφημερίδα "Συνείδηση" ο Παναγιώτης Θεοχάρης, γνώστης του αντικειμένου, σημειώνει ότι το Chatbot GPT θα μας κάνει να αλλάξουμε τον τρόπο που "ψάχνουμε" στο internet.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας:

Από την στιγμή που κυκλοφόρησε η είδηση ότι η Microsoft και η OpenAI, που ειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη, κυκλοφορούν μια καινούρια μηχανή αναζήτησης το ChatbotGPT, η οποία στηρίζεται στους αλγόριθμους της τεχνητής νοημοσύνης και μάλιστα θα κάνει την μέχρι τώρα αναζήτηση μέσω της Google να μοιάζει με παιχνίδι, άρχισε ο χορός των αναζητήσεων τόσο σε πρακτικά και καθημερινά προβλήματα, όσο και σε φιλοσοφικό επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση, οι καταστροφικές προβλέψεις έχουν ανησυχητικούς παραλληλισμούς με το “The Matrix”, στο οποίο η ανθρωπότητα είναι υπόδουλη σε ευφυείς μηχανές. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αν η τεχνητή νοημοσύνη γίνει τελικά πιο έξυπνη από εμάς, είναι πιθανό να αποτελέσει τεράστια απειλή για την ανθρωπότητα. Για να καταλάβει κανείς πως διακινείται το όλο θέμα συνέντευξη σε chatbot τεχνητής νοημοσύνης παραχώρησε ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς χωρίς όμως να είναι σαφές εάν η εν λόγω εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ήταν το ChatGPT της OpenAI και της Microsoft. Η έρευνα της OpenAI τείνει να επικεντρώνεται στην ενισχυτική μάθηση, σημειωτέον…

Που βρισκόμαστε - Τι λέει ένας Αγρινιώτης ειδικός

Η έκταση που έχει πάρει το θέμα είναι τεράστια, αφού η εταιρία άνοιξε την εφαρμογή σε όλους και τώρα κατά κάποιον τρόπο «μαζεύει» τη διαδικασία, καθώς δέχτηκε έναν τρομακτικό όγκο από αιτήματα και πληροφορίες. Δημοσιογράφοι, καθηγητές, άνθρωποι απλά περίεργοι με πρόσβαση έτρεξαν για να δουν τις δυνατότητες της νέας μηχανής αναζήτησης και σε κάποιες περιπτώσεις εξεπλάγησαν αρνητικά.

Θα αλλάξουν τη μάθηση; Άλλο κόσμο φέρνουν οι μηχανές αναζήτησης με τεχνητή νοημοσύνη
Ο Παναγιώτης Θεοχάρης

«Το Chatbot ήδη έχει δείξει μερικά από τα σπουδαιότερα προβλήματα της ανθρωπότητας ως εξαιρετικά απλά, κάτι που δεν ισχύει, όπως κι έχει αποδείξει ότι περνάμε πια σε ένα άλλο επίπεδο δυνατοτήτων της τεχνολογίας. Για παράδειγμα από τις πρώτες ώρες της λειτουργίας του το GPT «πήρε πτυχίο», τρόπος του λέγειν, νομικής και μάλιστα πολύ εύκολα. Μπορεί να καταλάβει κανείς τι σημαίνει αυτό για το επάγγελμα του δικηγόρου», τονίζει ο Παναγιώτης Θεοχάρης*, επικεφαλής και ιδρυτής του πρότυπου Κέντρου Έρευνας, Ρομποτικής και Τεχνολογίας Makerlab στο Αγρίνιο. Ο ίδιος μπορεί να αντιληφθεί λίγο καλύτερα από όλους μας τι συμβαίνει σε αυτό το επίπεδο τεχνολογίας, καθώς είναι ερευνητής πάνω στην μάθηση μέσω υπολογιστών και παραγωγής κώδικα.

Πέρα από τις δυνατότητες όμως υπάρχουν και τα απρόοπτα. Για παράδειγμα ένας Ολλανδός ερευνητής που συνομίλησε με το GPT είπε ότι ήταν σαν να μιλάει με ένα έφηβο εγκλωβισμένο, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες ότι η τεχνητή νοημοσύνη ισχυρίζεται ότι αγαπάει τον συνομιλητή της! Η εφημερίδα "Καθημερινή" απευθύνθηκε στο ChatGPT για το ζήτημα που δημιουργείται με τη χρήση του από εγκληματίες του Διαδικτύου. Το ελληνικό λεξιλόγιό του έχει προβλήματα ακόμα, εξάλλου από τη βάση δεδομένων με τις 175 δισ. παραμέτρους μόνο περίπου 20.000 είναι στα ελληνικά.

«Οι χάκερ μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ChatGPT για να δημιουργήσουν chatbot, για ανάλυση κειμένου και για να δημιουργήσουν ψεύτικα κείμενα προκειμένου να διασπείρουν παραπληροφόρηση, ή σε κακόβουλες εφαρμογές phishing και εξαπάτησης», απάντησε το ίδιο το Chatbot με αργά και… σπαστά ελληνικά.

«Το μείζον ζήτημα είναι πως η μηχανή αυτή χρησιμοποιεί τις δισεκατομμύρια σελίδες του ίντερνετ μέσω συνδυασμένων αλγόριθμων όμως πολύ συχνά παίρνει πρωτογενείς πληροφορίες από την… Wikipedia. Αυτό δεν είναι και πολύ καλό, για παράδειγμα η ελληνική Wikipedia ξέρουμε ότι είναι γραμμένη σε ιστορικά και πολιτικά θέματα εντελώς μεροληπτικά και πάντως τελείως διαφορετικά από άλλες χώρες.

Αυτό σημαίνει όμως ότι η μηχανή θα ανανεώνεται διαρκώς. Γενικά θα πρέπει να δούμε την τεχνητή νοημοσύνη όχι ως κάτι που θα κάνει κακό αλλά ως κάτι που θα αλλάξει τον τρόπο που αναζητούμε πληροφορίες. Αν ξεπεραστεί η αναζήτηση της Google θα πρέπει να θέσουμε τα όρια της παρέμβασης των μηχανών αλλά να μην σταματήσουμε την Παιδεία και την Μάθηση με το πρόσχημα ότι θα γίνουν όλα αυτόματα και δεν θα υπάρχει λόγος να διαβάζουμε ή να ερευνούμε αφού θα τα λύνουν όλα οι μηχανές με τεχνητή νοημοσύνη», εξηγεί ο συνομιλητής μας, μέλος της ελληνικής εθνικής ομάδας ρομποτικής.

Είναι όπως όταν βγήκαν τα κομπιουτεράκια για τις πράξεις αριθμητικής. Ούτε σταμάτησαν τα μαθηματικά, ούτε οι μαθητές να κάνουν πράξεις. Απλώς, πρέπει να διευρύνουμε το πεδίο μας, να ψάξουμε άλλα πράγματα, σίγουρα θα είναι διαφορετικός κόσμος», καταλήγει ο κ. Θεοχάρης.

Η αρχική εργασία για τη γενετική προεκπαίδευση (GPT) ενός γλωσσικού μοντέλου γράφτηκε από τον Άλεκ Ράντφορντ και τους συναδέλφους του και δημοσιεύτηκε σε προεκτύπωση στον ιστότοπο του OpenAI στις 11 Ιουνίου 2018. Έδειξε πώς ένα παραγωγικό μοντέλο γλώσσας είναι σε θέση να αποκτήσει παγκόσμια γνώση και να επεξεργάζεται εξαρτήσεις μεγάλης εμβέλειας με προεκπαίδευση επί μεγάλων εκτάσεων συνεχόμενων κειμένων ποικίλης θεματολογίας. Το GPT-2 δημοσιεύθηκε στο κοινό το Νοέμβριο του 2019, το GPT-3 δόθηκε στη Microsoft τον Σεπτέμβριο του 2020 και το chatbot ChatGPT κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2022, γνωρίζοντας ταχεία διάδοση.

* Ο Παναγιώτης Θεοχάρης είναι απόφοιτος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Συνέχισε τις σπουδές του ως διδακτορικός ερευνητής με αντικείμενο έρευνας την Αυτόματη Παραγωγή Κώδικα για Ενσωματωμένους Υπολογιστές μέσω Μηχανικής Μάθησης στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης, όπου διατέλεσε μέλος ΔΕΠ για 7 χρόνια.

Το 2017 επέστρεψε στην Ελλάδα για να ιδρύσει το Πρότυπο Κέντρο Έρευνας, Ρομποτικής και Τεχνολογίας, «Makerlab», όπου διευθύνει την έρευνα στην Παιδαγωγική με νέες Τεχνολογίες με σκοπό την ανάπτυξη της Υπολογιστικής Σκέψης.

Από το 2018 είναι ο Εθνικός Διοργανωτής της Ευρωπαϊκής Μη Κερδοσκοπικής Δράσης WeGoSTEM στην Ελλάδα μέσα από την οποία έχει επιμορφώσει περισσότερα από 2000 παιδιά και εκατοντάδες φοιτητές και εκπαιδευτικούς.

Το 2019 διετέλεσε Προπονητής της Εθνικής Ομάδας Ρομποτικής IRO Hellas στην 20η Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής IRO.

Από το 2020 επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και διάδοση της «Υπολογιστικής Ρομποτικής» ως τη μετεξέλιξη της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που δίνει έμφαση στην καλλιέργεια της υπολογιστικής σκέψης παιδιών και εφήβων.

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση" 

Άνοιξε η εφαρμογή για το Market Pass – Έως τις 15 Μαρτίου οι αιτήσεις