ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΤέθηκε θέμα ηγεσίας για την σίτιση των απόρων

Τέθηκε θέμα ηγεσίας για την σίτιση των απόρων

Τέθηκε θέμα ηγεσίας για την σίτιση των απόρων

“Κοινωνική σύμπραξη” των φορέων του Νομού

Τέθηκε θέμα ηγεσίας

για την σίτιση των απόρων

Πραγματοποιήθηκε στο δήμο Αγρινίου σύσκεψη

για το πρόγραμμα σίτισης για των απόρων έως το 2020

 

Πραγματοποιήθηκε χθες, νωρίς το μεσημέρι, με πρωτοβουλία του δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου, σύσκεψη με εκπροσώπους φορέων από ολόκληρο το νομό, με σκοπό την συγκρότηση Κοινωνικής Σύμπραξης για την υλοποίηση εγκεκριμένου Επιχειρησιακού Προγράμματος, του οποίου το όνομα είναι «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή για Απόρους (ΤΕΒΑ / FEAD)» το οποίο αφορά την Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020 και προέρχεται από την Ε.Ε.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η επίτευξη της ευρύτερης δυνατής αντιπροσώπευσης, τόσο σε επίπεδο συμπραττόντων φορέων, αλλά και ωφελουμένων. Ο μόνος δήμος της Αιτωλ/νίας, που διαθέτει όλα τα κριτήρια που βάζει το υπουργείο για να μπει και να υλοποιήσει το πρόγραμμα είναι αυτός του Αγρινίου, αλλά η πρόταση και η πρωτοβουλία του κ. Παπαναστασίου δείχνει ότι υπάρχει η πρόθεση και η καλή θέση εκ μέρους του Αγρινίου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα για όλους τους δήμους του νομού, με μπροστάρη τον δήμο Αγρινίου. Κατά την έναρξη της σύσκεψης τέθηκε θέμα ηγεσίας της σύμπραξης αυτής από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για να απαντήσει ο δήμαρχος ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, αφού ο δήμος διαθέτει τα κριτήρια για να ηγηθεί. Εξ άλλου η περιφέρεια δεν διαθέτει καν κοινωνικούς λειτουργούς. 

Ο κ Παπαναστασίου ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα για εγωιστικούς λόγους, αλλά διότι είναι ο μόνος δήμος που διαθέτει τα κριτήρια που βάζει το υπουργείο, ενώ στον αντίποδα επωμίζεται και επιπλέων ευθύνη για τους υπόλοιπους δήμους, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες κάθε δήμος θα διαχειριστεί μόνος του τα χρήματα που θα πάρει και θα καλύψει όποια άλλη υποχρέωση και αν προκύψει. Οι περισσότεροι δήμοι και φορείς ήταν σύμφωνοι με αυτό. Ως επιπλέον στοιχείο η Περιφέρεια, δεν γνωστοποίησε την πρόθεσή της. 

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Αγρινίου δήλωσε: «Σκοπός της σημερινής συνάντησης είναι να γίνει μια διαβούλευση κοινωνικών φορέων για την διαμόρφωση μιας κοινωνικής σύμπραξης, η οποία είναι απαραίτητη να γίνει στο πλαίσιο του ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους άπορους και του επιχειρησιακού προγράμματος επισιτιστικής υλικής συνδρομής για το 2014 – 2020 για την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό επιθυμούμε να διαμορφώσουμε μια πρόταση, η οποία θα αφορά την περιφερειακή ενότητα της Αιτωλ/νίας, ουσιαστικά το κομμάτι αυτό που αφορά την επισιτιστική υλική συνδρομή και την βοήθεια στις ευαίσθητες και κοινωνικές ομάδες, η οποία θα γίνει μέσω παροχής διάφορων ειδών, όπως κατεψυγμένα τρόφιμα, τα οποία θα προσφερθούν από το υπουργείο και φρέσκα νωπά προϊόντα τα οποία θα υλοποιηθούν από εμάς, από την σύμπραξη δηλαδή αυτή που θα γίνει. Πρέπει να καταθέσουμε ένα πρόγραμμα. Ο δήμος Αγρινίου το έχει ήδη ετοιμάσει, αφού διαθέτει και όλες τις κοινωνικές δομές για να υλοποιήσει το πρόγραμμα αυτό και διαθέτει και την τεχνογνωσία. Επίσης έχουμε απευθύνει πρόταση και σε όλους τους άλλους δήμους του νομού μας προκειμένου να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα αυτό. Έχουμε δηλαδή μόνο ως δήμος Αγρινίου τα πληθυσμιακά κριτήρια, ποσό μάλλον ως περιφερειακή ενότητα Αιτωλ/νίας, όλοι μαζί οι δήμοι».

Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr