Τετ α τετ είχε ο Νεκτάριος Φαρμάκης με τον Θεόδωρο Λουλούδη για το μέλλον του αγροτικού κλάδου
Το μέλλον του αγροτικού κλάδου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήταν το επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης με τον εκδότη της εφημερίδας «Πελοπόννησος» Θεόδωρο Λουλούδη και έναν εκ των συνδιοργανωτών του 2ου Αγροδιατροφικού Συνεδρίου Agrown.
Στη συζήτηση ετέθησαν από το Θ. Λουλούδη οι βασικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αγροδιατροφικός τομέας στην περιοχή, από την λειψυδρία και την ανάγκη εκσυγχρονισμού των αρδευτικών συστημάτων, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και την νέα ΚΑΠ, το branding των παραγόμενων προϊόντων μέχρι τα ζητήματα του ενεργειακού κόστους στην παραγωγική διαδικασία.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της διαχείρισης του νερού και των αρδευτικών δικτύων ο Νεκτάριος Φαρμάκης ανέφερε ότι η Περιφέρεια και συνολικά το Κράτος έχει το σχέδιο για να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό των υποδομών.
Ωστόσο αυτό που είναι περισσότερο δύσκολο είναι η πολιτική διαχείριση του ζητήματος, γιατί ταυτόχρονα, εκτίμησε πρέπει να γίνει και μία αλλαγή νοοτροπίας και να περάσουμε στο σύστημα του «χρεώνομαι όσο ποτίζω».
Αυτή είναι νοοτροπία, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας είναι που πρέπει να καθιερωθεί, σε αντίθεση με την παρωχημένη σήμερα νοοτροπία, η οποία επιβάλλει να ποτίζουμε το βαμβάκι με τις μπομπίνες και μας οδηγεί σε φαραωνικά και παρωχημένα έργα, όπως η εκτροπή του Αχελώου.
Αναφορικά με το ζήτημα της πανώλης των αιγοπροβάτων ο Νεκτ. Φαρμάκης ανέφερε ότι μπορεί μεν αρκετοί παραγωγοί στην περιοχή να επλήγησαν, ωστόσο η ζημιά φάνηκε ότι περιορίστηκε σημαντικά, γιατί πρόκειται για έναν 100% θανατηφόρο ιό και έτσι γλιτώσαμε από τα χειρότερα και μία ολική καταστροφή.
Αναφορικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική ο Νεκτάριος Φαρμάκης ανέφερε ότι στην προηγούμενη περίοδο 280 εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν στους παραγωγούς της Δυτικής Ελλάδας και αυτά τα χρήματα προσφέρουν υπεραξία μέσω των σχεδίων βελτίωσης και άλλων δράσεων.
Υπογράμμισε ωστόσο ότι παρά τα προβλήματα που έχει η νέα ΚΑΠ με την ταχύτητα και το timing της εφαρμογής της πολιτικής του «πρασινίσματος» υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες, που μπορούν να οδηγήσουν σε νέες δυναμικές καλλιέργειες και ειδικότερα στην Αιτωλοακαρνανία.
«Πρέπει επιτέλους στον τόπο μας να σκεφτούμε πιο δυναμικά τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, από τη στιγμή που υπάρχει και know how από την Hλεία και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα που μπορούμε εύκολα να το αξιοποιήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος αναφορικά με το ζήτημα της ενεργειακής κοινότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος ο Νεκτάριος Φαρμάκης επανέλαβε ότι η Περιφέρεια και οι φορείς της περιοχής θα επιμείνουν στο να κερδίσουν το περισσότερο δυνατό για τους πολίτες συνολικά και ειδικότερα για τους αγρότες. «Λίγο παραπάνω από τον “Aπόλλωνα”» ήταν η χαρακτηριστική του αποστροφή για να προσθέσει ότι το αίτημα των φορέων της περιοχής είναι καθόλα δίκαιο με βάση το θεσμικό πλαίσιο.