ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαΤεστ για όλους: Το μέτρο που σκέφτεται η κυβέρνηση, ενόψει γιορτών – Ποιους θα αφορά

Τεστ για όλους: Το μέτρο που σκέφτεται η κυβέρνηση, ενόψει γιορτών – Ποιους θα αφορά

Τεστ για όλους: Το μέτρο που σκέφτεται η κυβέρνηση, ενόψει γιορτών – Ποιους θα αφορά

Το μέτρο που σκέφτεται η κυβέρνηση ενόψει των εορτών είναι τεστ για όλους το οποίο είναι κύριο όπλο για την ανίχνευση του κορωνοϊούκαι με αυτό  στοχεύει η κυβέρνηση να επιτύχει μεγαλύτερο έλεγχο της πανδημίας και να αποφευχθεί μια έξαρση ενόψει των εορτών.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια σταθεροποίηση στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων, τα οποία όμως παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα και σε συνδυασμό με τη μετάλλαξη Όμικρον που εξαπλώνεται και στην Ευρώπη καθιστούν επιτακτική τη μεγαλύτερη και καλύτερη ιχνηλάτηση όσων νοσούν.

Αύξηση των υποχρεωτικών τεστ για τους ανεμβολίαστους
Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι των κυβερνητικών συσκέψεων τις τελευταίες ώρες είναι να αυξηθούν τα υποχρεωτικά τεστ στα οποία υποβάλλονται οι ανεμβολίαστοι από τα δύο την εβδομάδα που ισχύουν τώρα στα τρία, και ταυτόχρονα στον ρυθμό των τεστ να μπουν και οι εμβολιασμένοι. Όχι με τη μορφή της υποχρεωτικότητας, καθώς κάτι τέτοιο θα αναιρούσε τη στρατηγική για ελευθερία των εμβολιασμένων, αλλά ως μια προτροπή για μεγαλύτερη προστασία και χωρίς να επιβαρύνονται με το κόστος αυτών των τεστ.

Οι άξονες του σχεδιασμού
Η στρατηγική αυτή έχει δύο άξονες. Από τη μία να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στους ανεμβολίαστους καθώς θα αυξηθεί το κόστος που καταβάλλουν για τη διενέργεια τεστ και από την άλλη να εντοπίζονται εγκαίρως κρούσματα σε εμβολιασμένους προκειμένου να μη μεταδίδουν τον ιό στις κοινωνικές τους συναναστροφές, από τη στιγμή που και αυτοί κολλούν και πολλές φορές νοσούν χωρίς να εκδηλώσουν συμπτώματα.

Τεστ και για τους εμβολιασμένους, δωρεάν
Το σχέδιο που μελετάται προβλέπει να δίνονται δωρεάν self test μέσω των φαρμακείων, ενώ ισχύει η δυνατότητα των εμβολιασμένων να κάνουν δωρεάν τεστ στα κινητά συνεργεία του ΕΟΔΥ. Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν τις επόμενες ημέρες προκειμένου να λειτουργήσει με όσο το δυνατόν πιο ομαλό τρόπο η κοινωνική και οικονομική ζωή τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Αποκλείεται το lockdown
Από την κυβέρνηση αποκλείουν σε όλους τους τόνους το ενδεχόμενο ενός lockdown και τον περιορισμό στις δραστηριότητες των εμβολιασμένων, είτε αφορούν τη διασκέδαση είτε την κινητικότητα. Προς το παρόν, αν και υπάρχουν σχετικές εισηγήσεις, απορρίπτεται και το σενάριο για αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης ακόμα και αν κάνουν rapid test, όπως ισχύει σήμερα.

Αισιοδοξία από το μέτωπο των εμβολιασμών
Ικανοποίηση υπάρχει για την αύξηση των εμβολιασμών, με το ποσοστό των πολιτών άνω των 12 ετών που έχουν κάνει την πρώτη δόση ή έχουν κλείσει ραντεβού να ανέρχεται πλέον στο 75%, σημειώνοντας αύξηση τεσσάρων μονάδων μέσα σε 16 ημέρες. Όσον αφορά τη μετάλλαξη Όμικρον, η χώρα έχει πάρει τα πρώτα μέτρα για ταξιδιώτες από χώρες της Νότιας Αφρικής, ενώ το θέμα θα συζητηθεί και σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στο τέλος της εβδομάδας.

iefimerida.gr

Ποιες μέρες θα είναι κλειστά τα εμβολιαστικά κέντρα το Δεκέμβριο

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr