ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΤέσσερις αστυνομικοί από το Αγρίνιο σε σεμινάρια του ΟΚΑΝΑ στην Πάτρα

Τέσσερις αστυνομικοί από το Αγρίνιο σε σεμινάρια του ΟΚΑΝΑ στην Πάτρα

Τέσσερις αστυνομικοί από το Αγρίνιο σε σεμινάρια του ΟΚΑΝΑ στην Πάτρα

ΟΚΑΝΑ | Αστυνομική Διεύθυνση Ακαρνανίας

Τέσσερις αστυνομικοί από το Αγρίνιο σε σεμινάρια του ΟΚΑΝΑ στην Πάτρα

Γ. Ματσούκας: «Ζητούμενο δεν είναι μόνο η καταστολή»

Στο πλαίσιο της πράξης ΕΣΠΑ «Ενέργειες ευαισθητοποίησης για αστυνομικούς σε θέματα εξαρτήσεων», ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) εγκαινιάζει τον τέταρτο κύκλο επιμόρφωσης στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, σε πρακτικές ήπιας αστυνόμευσης εξαρτημένων ατόμων από ναρκωτικές ουσίες.

Αναλυτικότερα, πρόκειται για μία σειρά εβδομαδιαίων μαθημάτων που θα διεξαχθούν από 2 έως 7 Φεβρουαρίου στις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Αττικής και Θεσσαλονίκης, όπως και στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Πάτρας, Λαμίας, Κοζάνης και Κομοτηνής. Ανάλογα μαθήματα από 9 έως 14 Φεβρουαρίου, θα διεξαχθούν στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Λάρισας, Τρίπολης, Ηρακλείου και Ιωαννίνων, ενώ ο στόχος του προγράμματος είναι η εκπαίδευση αστυνομικών «πρώτης γραμμής» στην ήπια αστυνόμευση εξαρτημένων ατόμων. Όλα αυτά υπό το πρίσμα της μείωσης της βλάβης και με γνώμονα, τόσο την προστασία της υγείας των χρηστών, αλλά και των ίδιων των αστυνομικών, έχοντας ως απώτερο σκοπό την καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου των ναρκωτικών στην Ελλάδα

Εντύπωση προκάλεσε πάντως το γεγονός πως αν και τα σεμινάρια περιλαμβάνουν τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της Πάτρας και των Ιωαννίνων, δεν περιλαμβάνουν το Αγρίνιο. Σύμφωνα μάλιστα με τον Διοικητή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ακαρνανίας, κ. Γιάννη Ματσούκα, αυτό γίνεται καθώς όσοι αστυνομικοί από το Αγρίνιο ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τα εν λόγω μαθήματα, θα πρέπει να μεταβούν στα κεντρικά της Περιφέρειας στην οποία εντάσσεται και το Αγρίνιο, δηλαδή Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα.

Ανάλογα σεμινάρια διεξάγονται κάθε χρόνο, με αρκετούς αστυνομικούς από το Αγρίνιο να τα παρακολουθούν από κοντά στην Πάτρα. Όπως τόνισε ο κ. Ματσούκας στην εφημερίδα «Σ», κάθε χρόνο διαφορετικοί αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ακαρνανίας από το Αγρίνιο, παρακολουθούν τα σεμινάρια από κοντά για την καλύτερη αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, όπου «ζητούμενο δεν είναι μόνο η καταστολή».

Συγκεκριμένα, φέτος από το Αγρίνιο θα μεταβούν στην Πάτρα για να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια τέσσερις αστυνομικοί, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Ματσούκας, είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθούν τέτοιου είδους σεμινάρια, αφού δεν έχουν να κάνουν με δράστες αλλά με ασθενείς.

Η εκπαιδευτική δομή του προγράμματος έχει σε μεγάλο βαθμό διαδραστικό χαρακτήρα και είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται τόσο στις εθνικές ανάγκες, όσο και στα πρότυπα που ακολουθούν διεθνείς οργανισμοί σε θέματα εκπαίδευσης επαγγελματιών, αξιοποιώντας παράλληλα την οργάνωση και εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΛ.ΑΣ.

Η δομή του προγράμματος βασίζεται στο Εγχειρίδιο «Ήπιας Αστυνόμευσης των Εξαρτήσεων», που δημιουργήθηκε από στελέχη του ΟΚΑΝΑ. Αυτό βασίζεται στην εμπειρία που αποκτήθηκε τους προηγούμενους μήνες από τη διοργάνωση αντίστοιχων σεμιναρίων σε διάφορες πόλεις της χώρας, όπου επιμορφώθηκαν περισσότεροι από 270 αστυνομικοί σε θέματα εξαρτήσεων. Το νέο υλικό που θα διανεμηθεί στους συμμετέχοντες, αναμένεται να εμπλουτίσει τις γνώσεις και τις τεχνικές τους όσον αφορά στην ψύχραιμη και αποτελεσματική αντιμετώπιση εξαρτημένων ατόμων σε καταστάσεις κινδύνου, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τον ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στις διδακτικές ενότητες του νέου σεμιναριακού κύκλου, εξετάζονται θέματα όπως, μεταξύ άλλων: Οι διεθνείς τάσεις, η νομοθεσία διεθνών οργανισμών και της Ε.Ε., τα συστήματα προσφοράς και ζήτησης εξαρτησιογόνων ουσιών, η αστυνόμευση εγκληματολογικά βεβαρημένων περιοχών, οι συνθήκες διαβίωσης και η συμπεριφορά των εξαρτημένων, ζητήματα συνεργασίας με υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας, καθώς και θέματα αυτοπροστασίας και χειρισμού στερητικών συνδρόμων.

Το εκπαιδευτικό προσωπικό των σεμιναρίων απαρτίζεται από διακεκριμένους επιστήμονες και στελέχη του Οργανισμού, υπό την καθοδήγηση των επιστημονικά υπευθύνων του προγράμματος, Αθανάσιου Δουζένη (Αναπληρωτή Καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών) και Σοφίας Βιδάλη (Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Εγκληματολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης).

Μπάμπης Τσιρώνης

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr