ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιο«Τερτίπια» ανεμβολίαστων για να αποφύγουν την αναστολή – Αναρρωτικές πριν την αναστολή

«Τερτίπια» ανεμβολίαστων για να αποφύγουν την αναστολή – Αναρρωτικές πριν την αναστολή

«Τερτίπια» ανεμβολίαστων για να αποφύγουν την αναστολή – Αναρρωτικές πριν την αναστολή

40 αναρρωτικές άδειες δηλώθηκαν από ανεμβολίαστους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Αγρινίου 

Με ένα σημαντικό μέρος του προσωπικού τους (λοιπό και νοσηλευτικό προσωπικό) ανεμβολίαστους βρήκε η 1η Σεπτεμβρίου τα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου.

Συγκεκριμένα ένα ποσοστό της τάξης του 11% του προσωπικού στο Νοσοκομείο Αγρινίου παρέμειναν παρά την υποχρεωτικότητα ανεμβολίαστοι, ενώ στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 20% περίπου.

Χθες όμως αυτό που προκάλεσε εντυπώσεις και πολλές συζήτησεις είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των ανεμβολίαστων αιτήθηκαν αναρρωτική άδεια.

Χθες και προχθές σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ» 40 εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Αγρινίου από τους 90 που παραμένουν ανεμβολίαστοιδήλωσαν αναρρωτική άδεια. Μάλιστα σχεδόν όλοι τους το 98% προσκόμισαν γνωματεύσεις από ιδιώτες γιατρούς και όχι από γιατρούς του Νοσοκομείου Αγρινίου. Στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου η εικόνα είναι παρόμοια, αφού οι πληροφορίες μιλούν για 45 εργαζόμενους σε αναρρωτική άδεια.

Είναι προφανές ότι αυτές οι ξαφνικές αναρρωτικές άδειες, που προέκυψαν σε λιγότερο από 48 ώρες σχετίζονται με την επικείμενη αναστολή εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Τούτου δοθέντος θα έχει ενδιαφέρον, αν δεν επιβάλλεται κιόλας, να τοποθετηθεί επί του θέματος και ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου, μέλη του οποίου χορήγησαν τις εν λόγω αναρρωτικές άδειες. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα στην Αιτωλοακαρνανία καταγράφτηκε και περίπτωση έκδοση «μαϊμού» πιστοποιητικού εμβολιασμού, θέμα που αναδείχθηκε μετά από καταγγελία υγειονομικών του Νοσοκομείου Μεσολογγίου και για το οποίο διενεργείται ΕΔΕ.

Διπλός έλεγχος για τις αναρρωτικές

Πάντως ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους έχει στενέψει αρκετά, καθώς φαντάζει σχεδόν αδύνατο να αποφύγουν με κάποιο «πλάγιο» τρόπο την αναστολή εργασίας. Ήδη έχει απαγορευτεί στους ανεμβολίαστους να λάβουν κανονική άδεια, ενώ όσον αφορά την περίπτωση της αναρρωτικής άδειας, όπως πληροφορείται η «Σ» αναμένεται υπάρξει διπλός έλεγχος, μέσω και δεύτερης γνωμάτευσης από ιατρό του νοσοκομείου, αλλά και άμεσος έλεγχος από υγειονομική επιτροπή, έτσι ώστε να διαπιστωθεί πέραν αμφιβολίας η αναγκαιότητα μιας αναρρωτικής άδειας.

Η υπόθεση πάντως των αναρρωτικών αδειών έφερε νέα διχασμό στις τάξεις των υγειονομικών του Νοσοκομείου Αγρινίου, καθώς αυτός μέχρι πρόσφατα όμως γίνονταν μεταξύ των εμβολιασθέντων και των ανεμβολίαστων. Πλέον όμως προκύπτει μια μεγάλη ενόχληση όχι μόνο από τους εμβολιασθέντες αλλά και από όσους συνειδητά αποφάσισαν να παραμείνουν ανεμβολίαστοι και δεχθούν τις όποιες συνέπειες του νόμου, έναντι όσων προσπαθούν με «πλάγιο» τρόπο να τις αποφύγουν. Και αυτό γιατί η ύπαρξη τόσων πολλών αναρρωτικών αδειών, εκτιμάται ότι θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την ούτως ή άλλων δύσκολη αναπλήρωση των κενών που δημιουργούνται. Σε μια συγκυρία μάλιστα, που η επιδημιολογική επιβάρυνση της περιοχής είναι σημαντική και σταδιακά οι εισαγωγές στην κλινική covid του Νοσοκομείου Αγρινίου αυξάνονται, με αποτέλεσμα τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των νοσηλευόμενων να κυμαίνεται κοντά στους 20. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο που η 6η ΥΠΕ κοινοποίησε χθες έγγραφο στο νοσοκομείο Αγρινίου, με το οποίο αναστέλλονται εκ νέου τα τακτικά χειρουργεία.

Σημειώνεται πως την ίδια στιγμή, η διαδικασία ενεργοποίησης του έκτακτου επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κατάστασης δεν είναι η ενδεδειγμένη. Είναι ενδεικτικό ότι η πλατφόρμα για επικουρικό και εμβολιασμένο προσωπικό τρίμηνης διάρκειας στα νοσοκομεία, δεν είχε τεθεί σε λειτουργία από το πρωί της Τέταρτης όπως είχε εξαγγελθεί, προκαλώντας σύγχυση και αντιδράσεις από ενδιαφερόμενους για τις θέσεις που ανοίγουν λόγω της άρνησης υγειονομικών να εμβολιαστούν.

ΣτΕ: Απορρίφθηκε η αίτηση υγειονομικών για αναστολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού
Απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) την αίτηση αναστολής που είχαν  καταθέσει υγειονομικοί  ζητώντας το «πάγωμα» της απόφασης που προβλέπει υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στο χώρο της υγείας. Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με την απόφαση, οι ανεμβολιαστοί υγειονομικοί τίθενται σε καθεστώς αναστολής εργασίας, άνευ αποδοχών, μέτρο που ως γνωστόν άρχισε να εφαρμόζεται από σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου. Η αίτηση αναστολής κρίθηκε και απορρίφθηκε από το Τμήμα Αναστολών ΣτΕ σε σχηματισμό Ολομέλειας.

Να σημειωθεί ότι η ΠΟΕΔΗΝ έχει καταθέσει στο ΣτΕ και αίτηση ακύρωσης κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών εργαζομένων στο χώρο της υγείας, η οποία έχει προσδιοριστεί να εκδικασθεί στις 8 Οκτωβρίου.

Μεταξύ άλλων στην αίτηση ακύρωσης υποστηρίζεται ότι πριν την θέσπιση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στον χώρο της Υγείας και των Δομών Κοινωνικής Πρόνοιας δεν υπήρξε επιστημονική και επιδημιολογική τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα λήψης ενός τέτοιου μέτρου, όπως εξάλλου θεωρεί επιβεβλημένο η Επιτροπή Βιοηθικής και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και η υφιστάμενη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ακόμη επισημαίνει πως, με το υπό κρίση μέτρο, παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας καθώς δεν εξετάστηκε καν η λήψη ηπιότερων μέτρων, όπως η υποχρεωτική προσκόμιση διαγνωστικού τεστ, για όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Να σημειωθεί τέλος ότι προ ημερών το Γ’ Θερινό Τμήμα ΣτΕ είχε απορρίψει τις αιτήσεις 115 νοσοκομειακών γιατρών και διοικητικών υπαλλήλων νοσοκομείων ανά την Ελλάδα που ζητούσαν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία θα «πάγωνε» το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού τους.

varemenosΓιώργος Βαρεμένος: Επικίνδυνη περιδίνηση στο Νοσοκομείο Αγρινίου

Η κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Αγρινίου, συνιστά επικίνδυνη περιδίνηση σε μία στιγμή κρίσιμη όχι μόνο για την διαχείριση της πανδημίας, αλλά και για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών απέναντι στα προβλήματα υγείας των συμπολιτών μας.

Δεν έφταναν τα “ήξεις-αφήξειςουκ εν πολέμω θνήξεις” γύρω από την αναστολή της λειτουργίας της ΜΕΘ, που όλο ανοίγει κι όλο κλειστή είναι. Ούτε το γεγονός ότι αποφασίσθηκε νέα αναστολή τακτικών χειρουργείων, που αφήνει πολλούς ασθενείς στο κενό του φόβου και της αγωνίας για την αντιμετώπιση σοβαρών νοσημάτων τους.Έχουμε τώρα και την κατάσταση πολέμου με τις αναστολές συμβάσεων εργασίας όσων -κακώς, βέβαια- αρνούνται να εμβολιασθούν. Η αντιμετώπιση αυτών των εργαζομένων έπρεπε να έχει γίνει με τρόπους που έχουν προταθεί ώστε να μην πληγεί η λειτουργικότητα και η αντοχή της μονάδας.

Η κατάσταση που έχει, γενικότερα, διαμορφωθεί, οδηγεί σε τραυματισμό της λειτουργίας και σε πλήγμα της αξιοπιστίας ενός νοσηλευτικού ιδρύματος που παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στην προάσπιση της υγείας των πολιτών.

Αν η απομάκρυνση και των δύο υπουργών από το αρμόδιο χαρτοφυλάκιο συνιστά μία έμμεση ομολογία αποτυχίας, τα πράγματα θα γίνονταν χειρότερα αν η νέα πολιτική ηγεσία προσέφευγε σε πειραματισμούς, που -εκτός των άλλων- θα οδηγούσαν σε εχθροπάθεια και διαίρεση των πολιτών, σε μία περίοδο που απαιτείται συνετή, υπεύθυνη και αθόρυβη δουλειά για τον επιτυχή χειρισμό σοβαρών ζητημάτων, που άπτονται της υγείας και της ζωής του λαού της περιφέρειας.

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα Συνείδηση

Εγγραφές στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Αγρινίου για το έτος 2021-2022

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr