ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΤεράστιες οι λίστες αναμονής στο Νοσοκομείο Αγρινίου – Όχι άλλο lockdown στα χειρουργεία

Τεράστιες οι λίστες αναμονής στο Νοσοκομείο Αγρινίου – Όχι άλλο lockdown στα χειρουργεία

Τεράστιες οι λίστες αναμονής στο Νοσοκομείο Αγρινίου – Όχι άλλο lockdown στα χειρουργεία
  • Τεράστιες οι λίστες αναμονής στο Νοσοκομείο Αγρινίου

  • Όχι άλλο lockdown στα χειρουργεία

  • Ασθενείς αναχωρούν για άλλα νοσοκομεία για να χειρουργηθούν

  • Κ. Μπακόπουλος : Στο Νοσοκομείο Αγρινίου τα χειρουργεία δεν απελευθερώθηκαν ποτέ

Την στιγμή που η συμφόρηση των νοσοκομείων αυξάνεται και πάλι καθημερινά εξ’ αιτίας των νοσηλειών κορωνοϊού, η εγκύκλιος της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα για τον περιορισμό των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων φέρνει στην επιφάνεια έναν άλλο κίνδυνο, που έχει αρκετές και πολυεπίπεδες προεκτάσεις!

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, δόθηκαν οδηγίες προς τα νοσοκομεία για τον περιορισμό των χειρουργείων για την αντιμετώπιση των αναγκών της πανδημίας κατά 80%, ανάλογα με τις συνθήκες ανά νοσοκομείο.

Η εγκύκλιος αυτή ήταν η «κορυφή του παγόβουνου» για το Νοσοκομείο Αγρινίου, διότι εδώ ήδη οι λίστες αναμονής είναι τεράστιες και ήδη πολλοί ασθενείς αναχωρούν, με σκοπό να χειρουργηθούν σε άλλα νοσοκομεία…

Η κατάσταση είχε φτάσει από πολύ νωρίτερα στο απροχώρητο, αλλά ακόμη και τότε οι χειρουργοί του Νοσοκομείου Αγρινίου είχαν βάλει «πλάτη» με δική τους πρωτοβουλία και πίεση!

Ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας και νευροχειρουργός Κώστας Μπακόπουλος μιλώντας στη «Σ» παρουσιάζει την πραγματική εικόνα σχετικά με τα χειρουργεία στο Νοσοκομείο Αγρινίου και τις λίστες αναμονής.

Ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας και νευροχειρουργός Κώστας Μπακόπουλος

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπακόπουλος τονίζει: «είναι τεράστιες οι λίστες αναμονής, ενώ πολλοί ασθενείς έχουν αποχωρήσει από το Νοσοκομείο Αγρινίου και έχουν πάει σε άλλα Νοσοκομεία με την σχετική δυσαρέσκεια, με την έννοια ότι πρακτικά το Νοσοκομείο Αγρινίου δεν απελευθέρωσε σε κάποιο βαθμό τα χειρουργεία καθόλου, ούτε όταν υπήρχαν τρείς ή πέντε ασθενείς με covid.

Στο Νοσοκομείο Αγρινίου τα χειρουργεία δεν απελευθερώθηκαν. Η εντολή από το υπουργείο του περιορισμού έως 20% των χειρουργείων ή έως 80% υπήρχε και πριν τον Μάιο.

Μέτα όμως υπήρχε γενικά σταδιακή απελευθέρωση των χειρουργείων σε άλλα νοσοκομεία κατά 50% ή 70% και σε άλλα εντελώς, αλλά πρακτικά στο δικό μας νοσοκομείο δεν έγινε ποτέ κάτι τέτοιο.

Ίσχυε πάντα το 20%, αλλά όταν τα πράγματα είχαν φτάσει στο απροχώρητο προχωρήσαμε με δική μας πρωτοβουλία και πίεση.

Οι τεράστιες λίστες αναμονής αφορούν χρόνια περιστατικά λ.χ. χολή, κοίλη κλπ, τα οποία όμως με τον καιρό έχουν επιδεινωθεί και έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

Οι άρρωστοι πλέον δεν αντέχουν. Φανταστείτε έναν κατάκοιτο για ένα μήνα που αναμένει να χειρουργηθεί λ.χ. για τη μέση του να ακούει από τον γιατρό να του λέει πως δεν μπορεί να χειρουργηθεί, γιατί δεν είναι επείγον περιστατικό, ενώ κατ’ ουσία έχει γίνει επείγον.

Δεν μπορείς να αφήσεις ένα άρρωστο δύο και τρεις μήνες στο κρεβάτι, γιατί πέραν των άλλων δημιουργείς και προβλήματα άλλα.

Αν είναι σε παραγωγική ηλικία ο ασθενής αυτός και εργάζεται τον οδηγείς στην ανεργία, ενώ πέραν αυτών η μακροχρόνια κατάκλιση δημιουργεί και σοβαρά προβλήματα.

Η γενική αυτή κατάσταση δημιουργεί πολλά προβλήματα, δηλαδή με απλά λόγια το Νοσοκομείο του Αγρινίου ξανάγινε νοσοκομείο μιας νόσου.

Δεν είχε απελευθερωθεί ποτέ πραγματικά, αλλά πλέον έγινε νοσοκομείο μιας νόσου αυστηρά, κάτι που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε πει κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται να συμβεί σε κανένα νοσοκομείο. Και όμως με την τελευταία αυτή εντολή του υπουργείου συνέβη.

Θεωρώ όμως πως η εντολή αυτή πρακτικά είναι ανεφάρμοστη και επικίνδυνη. Το λέω αυτό διότι έχουμε δει ότι η επιπλέον θνησιμότητα τα χρόνια του covid-19 και ειδικά τώρα που βαδίζουμε προς το τέλος, έχει αυξηθεί σε επικίνδυνα σημεία πανελλαδικά και διεθνώς.

Αυτό που μετράνε βλέποντας ποιοι θάνατοι δεν οφείλονται στον covid-19, ποιος ήταν ο Μ.Ο. των θανάτων από διάφορες νόσους της λοιπής θνησιμότητας και βλέπουν πως υπάρχει αύξηση, η οποία ονομάζεται επιπλέον θνησιμότητα και οφείλεται στην κακή αντιμετώπιση της υπόλοιπης νοσηρότητας.

Αυτό έλαβε πολύ ανησυχητικές διαστάσεις τον τελευταίο καιρό, διότι όλοι έχουν πέσει πάνω στον covid-19 και ταυτόχρονα γίνεται σημαντική απειλή η υπόλοιπη νοσηρότητα. Εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα σε γενικό επίπεδο».

Μ. Παγώνη: Μείωση χειρουργείων σημαίνει επιλογή ασθενών

«Κάποιοι μπορεί να έχουν χρήματα να πάνε στον ιδιωτικό τομέα, κάποιοι που δεν έχουν, τι θα κάνουν;» αναρωτήθηκε

Για τον περιορισμό χειρουργείων που φέρνει ο αυξανόμενος αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία από κορωνοϊό μίλησε στην ΕΡΤ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, αναφέροντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί και δεν πρέπει να συμβεί.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη

«Τα χειρουργεία δεν πρέπει να πάνε πίσω. Δεν πρέπει να υπάρχει μείωση των χειρουργείων έως 80% και εμείς θα κάνουμε μια προσπάθεια ως νοσοκομειακοί ιατροί να εξυπηρετηθούν οι άνθρωποι που περιμένουν.

Κάποιοι μπορεί να έχουν χρήματα να πάνε στον ιδιωτικό τομέα, κάποιοι που δεν έχουν, τι θα κάνουν;», επισήμανε για το θέμα η κα Παγώνη.

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών τοποθετήθηκε για το έγγραφο που υπέγραψε η υφυπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα, ζητώντας να περιοριστούν έως 80% τα χειρουργεία λόγω της αύξησης των περιστατικών Covid-19, δηλώνοντας την κατηγορηματική αντίδρασή της.

«Αυτό το χαρτί δεν έπρεπε να βγει καθόλου από τη στιγμή που είχε γίνει η συνεννόηση των γιατρών και των υπουργών». Και όπως είπε, από τη στιγμή που το νοσοκομείο γίνεται αποδέκτης ενός τέτοιου εγγράφου, σημαίνει ότι πρέπει να γίνεται επιλογή ασθενών από τους ιατρούς.

«Ας μην κρυβόμαστε. Αυτό λέει το χαρτί. Να γίνει κάποια επιλογή (ασθενών) έως 80%. Τα νοσοκομεία, σε συνεργασία με τις επιτροπές χειρουργείων, θα έφτιαχναν τα προγράμματά τους και θα προχωρούσαν.

Κανένα χαρτί δεν χρειαζόταν. Μπορούσαμε να προχωρήσουμε και να γίνει ο κατάλογος των χειρουργείων σε κάθε νοσοκομείο και από εκεί και πέρα να μη δημιουργούνται αυτές οι συγχύσεις στους ανθρώπους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, με αυτές τις διαγνώσεις, είναι σε κατάσταση πανικού», πρόσθεσε.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Κορονοϊός: 138 νέα κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία, 6.602 σε όλη την χώρα

 

 

 

 

 

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ