Τελικά τα φωτοβολταϊκά δεν είναι για σταθερό εισόδημα «βρέξει χιονίσει»...

Το σύστημα αναμένεται να ισορροπήσει όταν θα βρούμε τι να το κάνουμε όλο αυτό το ρεύμα που παράγουμε, το οποίο όταν απορρίπτεται όχι απλά δεν ρίχνει τις τιμές αλλά τις αυξάνει κιόλας

Τελικά τα φωτοβολταϊκά δεν είναι για σταθερό εισόδημα «βρέξει χιονίσει»...

Η Ελλάδα είναι τέταρτη στον κόσμο(!) με βάση την παραγωγή ρεύματος από φωτοβολταϊκά ανά κάτοικο και...δεύτερη στον κόσμο, πίσω από τη Χιλή, αν λάβουμε υπόψιν το μερίδιο ηλιακής παραγωγής στο ενεργειακό μείγμα της χώρας!

Κι όλο αυτό αν σκεφτεί κανείς ότι δέκα χρόνια πριν η Ελλάδα "έκαιγε" σχεδόν αποκλειστικά λιγνίτη!

Κάπως έτσι, χιλιάδες μικροί επενδυτές (και πολλοί εξαιρετικά μικροί που ενώθηκαν σε ομάδες) αποφάσισαν να επενδύσουν σε αυτό τον τομέα όμως πλέον έχουν καταλάβει όλοι ότι για μερικές ώρες της ημέρας μπορεί να μην εισπράττουν έσοδα για την παραγωγή τους ή η παραγωγής τους να απορρίπτεται, να «πετιέται στα σκουπίδια»!

Επίσης, πλέον έγινε σαφές ότι ο λόγος που δεν χρειαζόμαστε όλη αυτή την παραγωγή ρεύματος, είτε από ΑΠΕ είτε από κάποια άλλη πηγή, είναι ότι δεν έχουμε μεγάλη βιομηχανική παραγωγή! Διότι, όλοι το γνωρίζουν ότι ο μεγάλος καταναλωτής ρεύματος, που απαιτεί μεγάλα φορτία, είναι η βιομηχανία και γενικά οι ενεργοβόρες μονάδες όλων των ειδών, ακόμη και στην αγροτική παραγωγή. Όπου επίσης δεν είμαστε καθόλου παραγωγικοί!

Το σύστημα αναμένεται να ισορροπήσει όταν θα βρούμε τι να το κάνουμε όλο αυτό το ρεύμα που παράγουμε, το οποίο όταν απορρίπτεται όχι απλά δεν ρίχνει τις τιμές αλλά τις αυξάνει κιόλας.
Οπότε, τώρα κατάλαβαν όλοι ότι αυτό θα γίνει μόνο αν μπορούμε να αποθηκεύουμε όλο αυτό το ρεύμα από τις ΑΠΕ, δηλαδή όταν έχουμε αρκετές μπαταρίες στις κατάλληλες μονάδες.

Πράγμα που συμφέρει όμως μόνο αν πέσουν οι τιμές στα υλικά από τα οποία φτιάχνονται αυτές οι μπαταρίες αποθήκευσης, που όμως στην παρούσα φάση μπορούν να τις έχουν και να τις χρησιμοποιούν μόνο μεγάλοι παίκτες.

Δεν χρειάζεται να πούμε πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να αναπτυχθεί ένα ικανό δίκτυο τέτοιων μονάδων αποθήκευσης ενέργειας σε όλη την γεωγραφική έκταση της Ελλάδας...

Οπότε, ερχόμαστε στο μεγάλο ερώτημα αν όλα αυτά τα ήξεραν οι κρατούντες και άφησαν τον κόσμο να επενδύσει σε κάτι που το είδε για μια ακόμη φορά ως "τον μήνα που τρέφει τους έντεκα"! Να μια πολύ καλή ερώτηση, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ουκ ολίγοι πληρώνουν τραπεζικό δάνειο, διάρκειας 25 ετών, όση και η περίοδος λειτουργίας του πάρκου τους!

Εφημερίδα "Συνείδηση"

 

 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ίσως ο πιο γελοίος τίτλος δημοσιεύματος ever!

Αναφορικά με τα Ελγίνεια Μάρμαρα