ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΘερμοΤελετή αποκαλυπτηρίων αγάλματος του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

Τελετή αποκαλυπτηρίων αγάλματος του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

Τελετή αποκαλυπτηρίων αγάλματος του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

Τη Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020, πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ευσέβεια η τελετή των αποκαλυπτηρίων του αγάλματος του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ημέρα που τιμάται η μνήμη του, από τον κ. Νικόλαο Σωτ. Χόντο εξ Αγράφων των HONDOS CENTER, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Μίκρα Αγράφων Ευρυτανίας όπου έζησε τα πρώιμα παιδικά του χρόνια.

Το άγαλμα αποτελεί δημιούργημα του εξαίρετου Τηνιακού μαρμαρογλύπτη κ. Πραξιτέλη Τζανουλίνου.

Κάτω από τον ήλιο που έλουζε τις απάτητες βουνοκορφές των Αγράφων, τελέστηκε η δέηση από του Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες μας Σύρου, Τήνου και Μυκόνου κ. Δωρόθεου Β’, Καρπενησίου κ. Γεωργίου και Φθιώτιδος κ. Συμεών και Εφημέριων της περιοχής.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Νικόλαος Σωτ. Χόντος εξ Αγράφων, όπου σε ένα χαρα­κτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας του, αναφέρεται ότι ο ιεραπόστολος σε μία περιοδεία του στα Άγραφα, ατένισε τα βουνά και είπε:

«Ω ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΒΟΥΝΑ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ ΠΟΣΕΣ ΨΥΧΕΣ ΘΑ ΣΩΣΕΤΕ ΟΤΑΝ ΕΛΘΟΥΝ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΧΡΟΝΙΑ».

Κατόπιν, το λόγο πήραν κατά σειρά ο βουλευτής του ν. Ευρυτανίας κ. Κοντογιώργος, ο Αντιπεριφε­ρειάρχης ν. Ευρυτανίας κ. Τασιός και ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Καρδαμπίκης, οι οποίοι εξέφρασαν τα συγχαρητήριά τους προς τον κ. Νικόλαο Σωτ. Χόντο εξ Αγράφων, για τη σημαντική του αυτή πρωτο­βουλία να διασωθεί η μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, που με το λόγο του ενίσχυσε το φρόνημα του υπόδουλου γένους στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας και πόσο σημαντικό είναι το κληρο­δότημα αυτό στην παρούσα αλλά και στις επόμενες γενιές στην προάσπιση των ιδανικών του Έθνους μας, σε μία εποχή οικονομικής, κοινωνικής και ηθικής κρίσης που βιώνουμε.

Ακολούθησε ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

Η τελετή έκλεισε με παράθεση γεύματος, με τοπικά εδέσματα, για όλους τους παρευρισκομένους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες, εφημέριους, επισήμους και κατοίκους των Αγράφων.

 

Ημερίδα για τον Γαστρονομικό Τουρισμό στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr