ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑθλητικα ΝεαSuper League«Τελεσίγραφα» Κοντονή

«Τελεσίγραφα» Κοντονή

«Τελεσίγραφα»  Κοντονή

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, διατυπώνει σε όλους τους τόνους πως θα παταχθούν τα κακώς κείμενα του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, ακόμα κι αν αυτό έχει κόστη. Θέση του είναι πως από τη στιγμή που το αυτοδιοίκητο του Ελληνικού ποδοσφαίρου δεν αποδίδει, θα αλλάξει αυτό το δεδομένο με παρέμβαση του κράτους,  ακόμη κι αν έρθει σε σύγκρουση με τις διεθνείς Αρχές του ποδοσφαίρου, με όποιες συνέπειες για το πρωτάθλημα ή τις διεθνείς διοργανώσεις.

Σε χθεσινή του συνέντευξη στον  NovaΣΠΟΡ FM 94,6, μεταξύ άλλων,    ξεκαθάρισε πως σύντομα θα αποκτήσει τα νομικά «εργαλεία» για την πάταξη της βίας. Στην συνέντευξη αυτό αποκάλυψε πως  η αναστολή  ισχύει για τους αγώνες της Super League, αλλά αν  οριστεί ο αγώνας Κυπέλλου της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακός, θα αποφασίστεί εκ νέου  και γι’ αυτό.

Αναφέρθηκε σε αρκετά θέματα και αρχικά για  την κριτική που δέχτηκε για την αναβολή του πρωταθλήματος. Απάντησε:  «Η πολιτεία πήρε αυτό το μέτρο γιατί είναι το μόνο που προβλέπεται στο νόμο, κατόπιν εισηγήσεως της ΕΛΑΣ και της ΔΕΑΒ, για να μη γίνουν χειρότερα. Δεν είναι μέτρο αντιμετώπισης της βίας. Είναι ένα επί τούτου μέτρο για την αντιμετώπιση της καταστάσεως».

 

Στάθηκε στην  μη εφαρμογή των υφιστάμενων νόμων: «Στη συζήτηση που έκανα με τους φορείς και ζήτησα τη γνώμη τους για την κατάσταση, μου είπαν πως είναι δεκτικοί στο να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε το νόμο για το ηλεκτρονικό εισιτήριο και να ρυθμίσουμε τα ζητήματα των λεσχών φιλάθλων. Είναι μια αλυσίδα που με τρομάζει. Ναι μεν υπάρχουν νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά έχουν φοβερές ατέλειες. Είναι τραγικό αυτό. Είμαστε 20 μέρες στη θέση μας κι έχουν περάσει δεκαετίες και δεν έχει γίνει τίποτα. Η πολιτεία πλήρωσε 13-14 εκατ. ευρώ για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, που φέρνει αποτελέσματα, αλλά δεν υπάρχει τίποτα. Το λέω για να καταλαβαίνει ο κόσμος πώς φτάσαμε στα μνημόνια. Με το σύστημα αυτό ελέγχεται ποιος μπαίνει στο γήπεδο, αντιμετωπίζεται η βία και η φοροδιαφυγή. Εργαλεία υπάρχουν, αλλά το θέμα είναι γιατί τόσα χρόνια δεν έχουν χρησιμοποιηθεί. Το νομοθετικό πλαίσιο έχει δεμένα τα χέρια του κράτους για να επέμβει σε αυτά τα ζητήματα και να τα λύσει».

 

Όσο για τα μέτρα που σκοπεύει να  πάρει η κυβέρνηση, απάντησε: «Αυτή τη στιγμή μπορώ να κάνω αυτό που έκανα. Αν χρειάζεται να κάνουμε κάτι, θα το κάνουμε. Εξετάζουμε όλα τα μέτρα. Αυτό το μέτρο που πήραμε αντιστοιχεί σε όσα μπορούμε να κάνουμε βάσει νόμου αυτή τη στιγμή. Θα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα στο μέλλον, γιατί θα τα νομοθετήσουμε. Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν ανηφορικό δρόμο, αλλά έχουμε θέληση και δυνάμεις να διαπεραιώσουμε αυτό το βαρύ φορτίο».

 

Πολύ αυστηρός ήταν με τους Παράγοντες  του ποδοσφαίρου και προειδοποίησε: «Εμένα δεν με ενδιαφέρει τι έχουν στο κεφάλι τους, αλλά τι μου λένε. Δεν μπορώ να κάνω δίκη προθέσεων. Δεσμεύτηκαν για κάποια πράγματα. Αν δεν τα τηρούν, μπορούν να χορεύουν για λίγο καιρό ακόμη. Να ξέρουν όλοι ότι πρωτάθλημα δεν θα ξεκινήσει και δεν θα γίνουν αγώνες σε γήπεδα που δεν έχουν ηλεκτρονικό εισιτήριο και το πλήρες σύστημα των καμερών που θα είναι συνδεδεμένες με κεντρικό τερματικό. Αυτά θα τα νομοθετήσουμε και θα τα δείτε. Μπορεί να νομίζουν πως μας κοροϊδεύουν και να γελάνε πίσω από την πλάτη μας, αλλά… έχουν γνώση οι φύλακες».

 

Όταν ρωτήθηκε για την συνάντηση της προσεχούς Τετάρτης, όπου θα αξιολογηθούν τα πεπραγμένα των ανθρώπων του ποδοσφαίρου, δεν ήταν απόλυτα σαφής: «Αν μου πουν ότι ήδη έχουν δρομολογήσει κάποια πράγματα και κάποιες ενέργειες όπως για παράδειγμα μια προκήρυξη, κι όχι απλά ότι είναι στις προθέσεις τους να κάνουν κάτι, αυτό θα εκτιμηθεί. Το κράτος δεν μπορεί να έρχεται σε συνεννόηση με παράγοντες, αλλά με θεσμικούς εκπροσώπους. Αν δεν γίνουν αυτά μέχρι το χρονικό ορίζοντα που θα προσδιορίσουμε, τότε θα υπάρχουν επιπτώσεις. Βλέπω νομοθετήματα που προδιαγράφουν υποχρεώσεις, αλλά δεν έχουν επιπτώσεις. Κάποιοι στον αθλητισμό που περνούν επί μονίμου βάσεως με κόκκινο, δεν έχουν επιπτώσεις».

 

Μιλώντας για τα θέματα  διαιτησίας και αθλητικής δικαιοσύνης, είπε ξεκάθαρα πως δεν θα πτοηθεί ακόμα κι αν υπάρξει αποκλεισμός από διεθνής διοργανώσεις: «Δεν θα μείνω στις καλές προθέσεις ορισμένων. Όταν συναντήθηκα με την ΕΠΟ και μιλήσαμε για τη διαιτησία και την αθλητική δικαιοσύνη και τους είπα ότι δεν μου έφεραν προτάσεις για αυτά τα θέματα, μου ανέφεραν το αυτοδιοίκητο. Αν με παρέμβαση της UEFA αποκλειστούν ελληνικές ομάδες γιατί γίνεται λόγος για παράβαση του αυτοδιοίκητου, ας γίνει έτσι. Εμείς τάξη στο πρωτάθλημα και τον αθλητισμό θα βάλουμε, κι ας μην παίζουν οι ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη. Το λέω γιατί ορισμένοι θεωρούν πως η κυβερνητική παρέμβαση περιορίστηκε στην αναστολή του πρωταθλήματος. Από εδώ και πέρα θα μιλήσουμε για την πάταξη της βίας. Κάποιοι δεν το κατάλαβαν, αλλά θα το καταλάβουν. Δεν θα σταματήσουμε με τίποτα. Θα φύγουν οι σκιές από το πρωτάθλημα και θα γίνουν τα πρωταθλήματα αξιόπιστα. Δεν γίνεται κάθε φορά που κάνει ένας διαιτητής λάθος και αυτό εντάσσεται σε επίπεδο δόλου, να υπάρχει αυτό το πράγμα με τα επεισόδια. Πώς γίνεται να πηγαίνουμε σε αυτές τις καταστάσεις; Είναι αδιανόητο αυτοί που ελέγχουν πειθαρχικά τις ΠΑΕ να είναι αυτοί που οι ΠΑΕ διορίζουν. Είναι ποτέ δυνατό να λειτουργήσει αυτό το πράγμα;».

 

Όπως είπε ο κ. Κοντονής σκοπεύει να έχει συνατήσεις τόσο στην   FIFA, όσο και στην  UEFA: «Θα τους δω κι εγώ τους κ.κ. Μπλάτερ και Πλατινί. Θα τα πούμε αυτά στη FIFA και στην UEFA και θα ζητήσουμε τη βοήθειά τους. Η κυβέρνηση θέλει να τα διεκπεραιώσει όλα αυτά με τους διεθνείς οργανισμούς. Πίστευα πως είχα την πολυτέλεια σαν υφυπουργός να φέρω έναν νόμο που θα έλυνε τα προβλήματα, αλλά βλέπω πως με την πορεία που έχουν τα πράγματα δεν έχουμε την πολυτέλεια αυτή. Θα νομοθετούμε για να λύνουμε τα προβλήματα που συναντάμε. Σε μια εβδομάδα με δέκα μέρες θα δείτε τα πρώτα νομοθετήματα. Κανείς νομοταγής και άνθρωπος που θέλει το καλό του αθλητισμού, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Αν θέλουν να το πάνε αλλιώς, θα το πάμε κι εμείς έτσι».

 

Οι  λέσχες φιλάθλων, υπ’ ευθύνη των ομάδων τους, είναι ένα θέμα που ήλθε στην επικαιρότητα ξανά: «Νομίζω πως μόνο οι ΠΑΕ Ολυμπιακός και ΑΕΚ έχουν συγκροτήσει λέσχες. Από τη στιγμή εκείνη την ευθύνη έχουν οι ΠΑΕ. Ίσως είναι κι ο λόγος που πολλές ΠΑΕ δεν έχουν προχωρήσει στη συγκρότηση λεσχών. Δεν λέω ότι τα γήπεδα του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ είναι… κολέγια, αλλά έχει να κάνει ότι τα πράγματα εκεί έχουν έρθει σε έναν λογαριασμό».

 

 

Γιώργος Παπαϊωάννου για την εφημερίδα «Συνείδηση»

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr