ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΤαξίδι αστραπή της Κυριαζοπούλου στο Αγρίνιο | «Χτύπησε το καμπανάκι» της μεταφοράς των Πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου

Ταξίδι αστραπή της Κυριαζοπούλου στο Αγρίνιο | «Χτύπησε το καμπανάκι» της μεταφοράς των Πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου

Ταξίδι αστραπή της Κυριαζοπούλου στο Αγρίνιο | «Χτύπησε το καμπανάκι»  της μεταφοράς των Πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου

Και οι καθηγητές του δεύτερου τμήματος υπέρ της μεταφοράς

Σήμερα αποφασίζει ο σύλλογος των φοιτητών του τμήματος «Οργάνωσης και Διαχείρισης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων»

«Πάλι χωρίς σίτιση οι φοιτητές | ΜEΘΟΔΕΥΣΗ | Αναφορά στην εισαγγελία από κηδεμόνα», ήταν ο τίτλος του πρωτοσέλιδου άρθρου της «Σ» στις αρχές του μήνα (πρωτοσέλιδο της 6ης Μαρτίου 2015), την ίδια ακριβώς μέρα δηλαδή της κατάληψης, που πραγματοποίησαν οι φοιτητές των πανεπιστημιακών σχολών του Αγρινίου για την διακοπή της σίτισης. Το ζητούμενο όμως δεν ήταν μόνο η σίτιση. Tο γεγονός για μας ήταν η μεθόδευση της Πρυτανείας της Πάτρας, η οποία εξ όσων αντιλαμβανόμαστε «έπαιξε» με βασικές ανάγκες των φοιτητών, έτσι ώστε να φτάσουμε σήμερα στο σημείο να «βλέπουμε» την κα Πρύτανη «να χτυπάει το καμπανάκι του τελευταίου γύρου, της ημιμαραθώνιας διαδρομής», που ξεκίνησε εδώ και πέντε χρόνια και η οποία, ως grand finale, προέβλεπε, όπως εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται, την μεταφορά των τμημάτων των δύο σχολών του Αγρινίου στην Πάτρα.

Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες εξελίξεις και εν αναμονή του ορισμού της ειδικής συνεδρίασης την οποία ζήτησε το «Ανυπότακτο Αγρίνιο» και η οποία ακόμα εκκρεμή, η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών με «ταξίδι αστραπή» στην πόλη μας χθες το πρωί ανακοίνωσε σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα της πόλης του Αγρινίου, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι έτοιμο να υποδεχθεί τα τμήματα που βρίσκονται αυτή στην πόλη, και ζήτησε από τα μέλη ΔΕΠ και των άλλων δύο τμημάτων (Οργάνωσης και Διαχείρισης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών) να πάρουν θέση, έτσι ώστε η Πρυτανεία να προωθήσει αντίστοιχο αίτημα προς το Υπουργείο Παιδείας.

Ήδη, όπως από χθες το μεσημέρι γράψαμε στον διαδικτυακό τόπο της εφημερίδας μας sinidisi.gr, η συνέλευση των καθηγητών του τμήματος «Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών» αποφάσισε κατά πλειοψηφία της μεταφορά του τμήματος στην Πάτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας η συγκεκριμένη συνέλευση ορίστηκε από προχθές με email το οποίο στάλθηκε προς τους καθηγητές του τμήματος.

Χθες επίσης οι φοιτητικοί σύλλογοι και των τριών σχολών όρισαν για σήμερα τις γενικές συνελεύσεις τους έτσι ώστε να τοποθετηθούν επί της προτάσεως της Πρυτάνεως.

Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι ήδη ξεκίνησε αυτό που το σύνολο των φορέων αυτής της πόλης μέχρι σήμερα σε επίπεδο εξαγγελιών τουλάχιστον απεύχονταν να συμβεί, χωρίς όμως και να κάνει τίποτα για να το ανατρέψουν.

Η χρόνος που γράφεται αυτό το κείμενο δεν μας παρέχει τη δυνατότητα της μεγαλύτερης πληροφόρησης, αφού τα γεγονότα αυτή την ώρα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Μέλημα και φροντίδα μας είναι να τα παρακολουθούμε από όσο πιο κοντά γίνεται, για να σας ενημερώσουμε έγκυρα και έγκαιρα για όλες τις πτυχές τους.

Έστω και τώρα όμως, έστω και αργά, πρέπει να υπάρξει η μέγιστη συσπείρωση της τοπικής κοινωνίας, καθώς και η ουσιαστική δραστηριοποίηση όλων των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης του νομού –ναι, καλά διαβάσατε: του νομού, καθώς και των βουλευτών του, γιατί τα σενάρια που διακινούνται, δεν είναι απλά «ύποπτα». Μπορούν, εξ όσων πληροφορούμαστε, να καταστούν εξαιρετικά επικίνδυνα, για ολόκληρο το χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση που αναπτύσσεται σε υψηλά εκπαιδευτικά κλιμάκια για το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αφορά τον επανασχεδιασμό της, τα σενάρια κάνουν λόγο για μετατροπή των τμημάτων των ΤΕΙ, τα οποία μπορούν να τεκμηριώσουν ακαδημαϊκό έργο, σε ΑΕΙ και την δημιουργία με αυτά νέων πανεπιστημίων, την δε μετατροπή των άλλων σε ΙΕΚ. Φοιτητικοί κύκλοι μάλιστα, κάνουν λόγο, ακόμα και για την δημιουργία Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με αυτά τα τμήματα των ΤΕΙ τα οποία θα αναβαθμισθούν με έδρα το Αγρίνιο.

Αυτά τα σενάρια, τα οποία μπορεί και να μην απέχουν πολύ από την αλήθεια, αφού συνάδουν απόλυτα και με την πρόσφατη αναφορά της Πρυτάνεως, κατά την διάρκεια της κατάληψης των φοιτητών των πανεπιστημιακών σχολών του Αγρινίου στην Πάτρα, για τις θέσεις του υπουργείου, μόνο ως «ύποπτα» μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε σήμερα, ανεξάρτητα και πέρα από τις όποιες στοχεύσεις τους (πραγματικές ή μη), οι οποίες θα αποδειχθούν, δυστυχώς, σε ύστερο χρόνο.

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε, ότι σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες η συνέλευση ΔΕΠ του τρίτου τμήματος της «Οργάνωσης και Διαχείρισης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1η Απριλίου 2015.

Κλείνοντας, να σημειώσουμε, ότι όσο πιο γρήγορα οριστεί η ειδική συνεδρίαση την οποία ζήτησε η «Λαϊκή Συνέλευση ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ», και με την οποία συμφώνησε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης του Αγρινίου, τόσο λιγότερο «εξ’ απήνης» θα μας συλλάβουν τα γεγονότα. Γεγονότα που για άλλη μια φορά, εξ’ όσων μπορούμε να αντιληφθούμε, θα μας βρουν για άλλη  μια φορά απροετοίμαστους.

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr