ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΤακτική διαίρει και βασίλευε στην εκτροπή του Αχελώου

Τακτική διαίρει και βασίλευε στην εκτροπή του Αχελώου

Προχωρά το έργο του υδροηλεκτρικού της Μεσοχώρας και η μικρή εκτροπή του Αχελώου με 250 εκατ. κυβικά νερού. Η πρόθεση για την εκτροπή του Αχελώου προχωρά μέσω των Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων της Θεσσαλίας και της Δυτικής Στερεάς Το απόγευμα της Πέμπτης σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό και παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ αποφασίστηκε η άμεση απεμπλοκή του υδροηλεκτρικού εργοστασίου της Μεσοχώρας από την εκτροπή του Αχελώου.Ωστόσο, η πρόθεση για την εκτροπή του Αχελώου δεν έχει εγκαταλειφθεί, καθώς μέσω των σχεδίων Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων της Θεσσαλίας και της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, τα οποία εγκρίθηκαν την ίδια μέρα, προκρίνεται η λύση της μικρότερης εκτροπής, με 250 εκατ. κυβικά μέτρα νερού. Η πλήρης απεμπλοκή του έργου της Μεσοχώρας σημαίνει ότι απελευθερώνεται το έργο σε τεχνικό και λειτουργικό επίπεδο από εκείνα τα έργα που αφορούν την μεταφορά νερού στο άνω ρου του Αχελώου. Αποτέλεσμα αυτού είναι να αντιμετωπίζεται ως μεμονωμένο υδροηλεκτρικό έργο, το οποίο αξιοποιεί το νερό του ποταμού για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και που το επαναφέρει στην φυσική κοίτη του, ενώ η ωριμότητα του έργου της Μεσοχώρας αγγίζει το 95%.

Σύμφωνα όμως με νομικούς κύκλους, που τοποθετούνται σε δημοσίευμα της εφημερίδας πανελλαδικής εμβέλειας «Το Βήμα», ζητούμενο για την υπόθεση είναι ο τρόπος που θα προχωρήσει το έργο στη Μεσοχώρα, καθώς η αδειοδότηση που έχει πάρει, παρουσιάζει το εν λόγω έργο ως αναπόσπαστο κομμάτι της εκτροπής του Αχελώου κατά τα έτη 1994, 2000, 2005 και 2014. Κατά τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη έχουν επενδυθεί μέχρι στιγμής για το έργο της Μεσοχώρας 283 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα χρήματα που υπολείπονται για την ολοκλήρωσή του είναι 20 εκατομμύρια ευρώ και το κόστος απαλλοτριώσεων αγγίζει περίπου τα 90 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που είναι διαθέσιμα. Ο συνολικός χρόνος αποπεράτωσης του έργου, κατά τον κ. Μανιάτη, είναι περίπου δύο χρόνια.

Στην εφημερίδα «Το Βήμα» ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νίκος Ταγάρας δήλωσε: ««Με την έγκριση των δύο συγκεκριμένων διαχειριστικών σχεδίων για τη Θεσσαλία και τη Δυτική Στερεά Ελλάδα, απεμπλέκεται και προωθείται άμεσα το έργο του υδροηλεκτρικού σταθμού της Μεσοχώρας, με σαφή αναπτυξιακά οφέλη για ολόκληρη τη χώρα». Επεσήμανε επίσης ότι το έργο «αξιοποιεί τα νερά του Αχελώου για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και επαναφέρει τα νερά στη φυσική κοίτη του ποταμού, προάγει την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, αυξάνει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Είναι ένα έργο με μεγάλη περιβαλλοντική, ενεργειακή και αναπτυξιακή σημασία για τον τόπο».

Κων/νος Χονδρός 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr