"Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν": Μια συγκλονιστική παράσταση για τη Γενοκτονία των Αρμενίων στο Μεσολόγγι (26/4)

Μια συγκλονιστική παράσταση για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, "Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν",  με πρωταγωνίστρια τη Χριστίνα Αλεξανιάν θα ανέβει το Μεσολόγγι.

Χ.Αλεξανιάν για την παράσταση με επίκεντρο την Γενοκτονία των Αρμενίων: "Είναι σα να διηγούμαι την ιστορία της οικογένειάς μου"

Μια συγκλονιστική παράσταση για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, "Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν",  με πρωταγωνίστρια τη Χριστίνα Αλεξανιάν θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρεθούν το βράδυ της Τετάρτης (26.04.23) στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, στο Μεσολόγγι.

Η ερμηνεία της ηθοποιού  στο θεατρικό μονόλογο αναμένεται να καθηλώσει το κοινό που θα έχει την ευκαιρία, χάρη στην ευγενική συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, να την παρακολουθήσει δωρεάν.

Αλεξανιάν ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

"Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν" αποτελούν μια παράσταση–μαρτυρία που πραγματεύεται τη Γενοκτονία των Αρμενίων και τη Μικρασιατική Καταστροφή, βασισμένη στο βιβλίο της Ανζέλ Κουρτιάν. Η μαρτυρία αυτή καταγράφει όλα όσα έζησε η ίδια η Ανζέλ στην καταστροφή της Σμύρνης ως αυτόπτης μάρτυρας.

Πρόκειται για μια παράσταση ιστορικού ενδιαφέροντος, που διατηρεί την μνήμη και παρουσιάζει το πανανθρώπινο δράμα του πολέμου και της προσφυγιάς, που ζωντανεύουν επί σκηνής μέσα από τη συγκλονιστική διήγηση της ηρωίδας.

Στο πρόσωπο της Ανζέλ Κουρτιάν μπορεί να ταυτιστεί κάθε άνθρωπος που έχει βιώσει το πόνο της προσφυγιάς.

Η υπόθεση της θεατρικής παράστασης :

Η θεατρική αυτή παράσταση με θεματικό κέντρο την Γενοκτονία  των Αρμενίων αφηγείται την ιστορία της  Ανζέλ Κουρτιάν που χρόνια μετά από το σκοτεινό 1915 ζει στην Ελλάδα και αφηγείται το οδοιπορικό του διωγμού της οικογένειάς της και ολόκληρου του έθνους της· η μάνα-μοδίστρα, οι δυο της αδελφές, τα πρώτα ευτυχισμένα χρόνια, το βίωμα των συνεπειών της διαταγής εξολόθρευσης των Αρμενίων, η αυτόπτης μαρτυρία της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Ένα οδοιπορικό από την Προύσα ως τη Σμύρνη και από εκεί στην Κρήτη και την Κοκκινιά, ο πόλεμος και η προσφυγιά που καταγράφονται μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, της μικρής Ανζέλ, με τον φόβο και τον θάνατο, με τα γέλια και τις χαρές, με τις μουσικές και τα τραγούδια που σημάδεψαν τη ζωή της ηρωίδας, αποτελούν τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν.

Αλεξανιάν ΑΦΙΣΑ

Μια αληθινή ιστορία. Μια συγκλονιστική μαρτυρία. Η Ανζέλ Κουρτιάν θυμάται τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή της.

Μέσα από τα μάτια της βλέπουμε την ιστορία του Αρμενικού λαού και του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, όπως τα έζησε η ίδια,  όπως τα βίωσε ένα μικρό παιδί, όπως τα έγραψε αργότερα, στα μαθητικά τετράδια των εγγονιών της.

Η θεατρική διασκευή του ομότιτλου βιβλίου, η σκηνοθεσία, η ερμηνεία και η  καλλιτεχνική επιμέλεια είναι της Χριστίνας Αλεξανιάν. Βοηθός Σκηνοθέτη, καθώς και στην οργάνωση της παραγωγής είναι ο Κώστας Καρασαββίδης.

Στα ηχογραφημένα τραγούδια της παράστασης συμμετέχουν η Μαρία Σπυριδωνίδου, (φωνή), ο  Κώστας Γεδίκης (πολίτικο λαούτο και  μπαγλαμάς).  Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκαν η Μυρτώ Καραπιπέρη και η Πέννυ Τσομπανάκη.

Αλεξανιάν ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Στις φωτογραφίες  βρίσκεται ο Δημήτρης Καλογερής, ενώ η επιμέλεια του trailer είναι του Κώστα Κουφιόπουλου. Γραφίστας, ο Γεράσιμος Αμπάτης.

Ο Τομέας Πολιτισμού με στόχο την θεατρική αγωγή του κοινού και την μετάδοση της ιστορικής γνώσης μέσω της θεατρικής εμπειρίας υλοποιεί συνεργασίες με καταξιωμένους καλλιτέχνες που υπηρετούν την γνήσια ψυχαγωγία με απώτερο σκοπό την πνευματική καλλιέργεια των πολιτών.

Η είσοδος ελεύθερη 

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε Αγρίνιο και Ποταμούλα το Σάββατο 22/04