ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδηταΓια τα… σκουπίδια το πλαίσιο για τα σκουπίδια

Για τα… σκουπίδια το πλαίσιο για τα σκουπίδια

Για τα… σκουπίδια το πλαίσιο για τα σκουπίδια

Για τα… σκουπίδια το πλαίσιο για τα σκουπίδια

Ένα θεσμικό – νομικό πλαίσιο για τα… σκουπίδια. Αυτό είναι το σχέδιό μας, ως χώρα για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Εκ του αποτελέσματος κρίνοντας. Και φυσικά δεν είναι μόνο το θεσμικό πλαίσιο προβληματικό που οδηγεί πολλούς διαγωνισμούς για τη διαχείριση των απορριμμάτων να ακυρώνονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Υπάρχει από την άλλη και ο μεγάλος ανταγωνισμός μέσα σε αυτό το ολιγοπώλιο εταιρειών που διεκδικεί αυτά τα έργα σε όλη τώρα. Είναι το πολύ επτά εταιρικά σχήματα που τα τελευταία χρόνια «σκοτώνονται» μεταξύ τους στα δικαστήρια, οδηγώντας τα έργα για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε μεγάλες καθυστερήσεις και σε ακυρώσεις των διαγωνισμών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα σχέδια σε εθνικό και τοπικό επίπεδο να παραμένουν… σχέδια και στην Ελλάδα να συνεχίζουμε τα θάβουμε τα σκουπίδια, την ώρα που υπόλοιπη Ευρώπη έχει προχωρήσει σε μεγάλα ποσοστά ανάκτησης των ανακυκλώσιμων υλικών.

Και εκτός από τα πρόστιμα που αντιμετωπίζουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχουν και οι κοινοτικοί πόροι που χάνονται, γιατί η Ε.Ε. μας δίνει χρήματα για να κατασκευάσουμε τις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων.

Οι ακυρώσεις των έργων στο ΧΥΤΑ Στράτου και το ΧΥΤΑ Ναυπάκτου αποδεικνύουν και στην Αιτωλοακαρνανία αυτό που έχει συμβεί σε πολλές περιοχές της χώρας. Το χειρότερο όλων είναι ότι έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο, που σε κανέναν δεν μπορεί να χρεωθεί αυτή η αστοχία.

Οι εταιρείες θα πουν «έχουμε δικαίωμα να υπερασπιστούμε στα δικαστήρια τα δικαιώματά μας», οι δήμαρχοι θα πουν ότι προκηρύσσουν τα έργα με βάση το νόμο και τις οδηγίες του Υπουργείου και ο Υπουργός θα πει «τι φταίω εγώ που το ΣτΕ κρίνει άγονους τους διαγωνισμούς;». Και κάπως έτσι δεν φταίει κανείς…

Εφημερίδα “Συνείδηση”

Ερωτηματικό τα χρήματα για τις επισκευές

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ