ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδηταΤα πλωτά φωτοβολταϊκά και ο χώρος ανάπτυξης του Ξηρομέρου

Τα πλωτά φωτοβολταϊκά και ο χώρος ανάπτυξης του Ξηρομέρου

Τα πλωτά φωτοβολταϊκά και ο χώρος ανάπτυξης του Ξηρομέρου

Τα πλωτά φωτοβολταϊκά και ο χώρος ανάπτυξης του Ξηρομέρου

Η είδηση ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για πλωτή φωτοβολταϊκή μονάδα στην περιοχή του Ξηρομέρου δεν μπορούσε παρά να φέρει αντιδράσεις. Έχει παγιωθεί η αντίληψη ότι δεν αναπτύσσεται ο τουρισμός γιατί υπάρχουν άλλες δραστηριότητες που τον εμποδίζουν.

Ήδη βγήκαν οι πρώτες ανακοινώσεις και είναι στην κατεύθυνση ότι “δεν υπάρχει ζωτικός χώρος για άλλη δραστηριότητα” ειδικά γιατί είναι και “δεκάδες χιλιάδες τα στρέμματα που καλύπτουν οι υδατοκαλλιέργειες”.

Το πόσο χώρο έχουν “φάει” τα αιολικά, τα φωτοβολταϊκά ή οι βιομάζα είναι ένα θέμα που ακόμα αποτιμάται. Όμως, το πόσο χώρο καταλαμβάνουν οι υδατοκαλλιέργειες είναι κάτι μετρημένο ήδη.

Από 622.592 στρέμματα στην περιοχή οι παραγωγικές ζώνες καταλαμβάνουν 16.200 στρέμματα ήτοι 2,61% της έκτασης. Και οι μισθωμένες εκτάσεις είναι 1.822 στρέμματα ήτοι 0,29% της συνολικής έκτασης. Από τα 40,33 χιλιόμετρα ακτογραμμής στον παραλιακό άξονα η προβολή των υδατοκαλλιεργειών είναι 2,38 χιλιόμετρα δηλαδή ποσοστό 5,9% του συνόλου.

Αυτό λένε οι αριθμοί που αφορούν σε 10 μονάδες, εκ των οποίων η μία(αρ.1) είναι καινούρια, ενώ προβλέπονται ζώνες υδρανάπαυσης στις οποίες με την νέα χωροθέτηση θα πάνε μονάδες που θα ελευθερώσουν θέσεις από τις παραγωγικές ζώνες.

Αυτοί είναι οι αριθμοί και τα ποσοστά κάλυψης εδάφους, ακτών και θάλασσας. Το αν οι υδατοκαλλιέργειες αποτρέπουν έτσι άλλες δράσεις, έπρεπε να έχει λήξει στον δημόσιο διάλογο. Το αν οι υδατοκαλλιέργειες ή τα αιολικά ή τα φωτοβολταϊκά εμποδίζουν για λόγους αισθητικής είναι μια άλλη κουβέντα.

Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Άλλου τύπου μεταρρυθμίσεις έχει ανάγκη η Παιδεία

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ