ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδηταΤα Πανεπιστήμια τα ιδρύουν και τα καταργούν οι κυβερνήσεις

Τα Πανεπιστήμια τα ιδρύουν και τα καταργούν οι κυβερνήσεις

Τα Πανεπιστήμια τα ιδρύουν και τα καταργούν οι κυβερνήσεις

Τα Πανεπιστήμια τα ιδρύουν και τα καταργούν οι κυβερνήσεις

Πράγματι, η ιδέα κάποτε στο μέλλον τα Πανεπιστήμια να έχουν απόλυτη ελευθερία κινήσεων και να κανονίζουν τα του οίκου τους είναι πολύ γοητευτική. Ως τέτοια την χρησιμοποίησε στην απάντησή του προς την “Σ” προχθές στην Πάτρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ερώτηση ήταν αν θα έχουμε εδώ πάνω από το “αυλάκι” κάποτε ξανά Πανεπιστήμιο, κάποια σχολή, σαν την Κτηνιατρική, που έχει προταθεί κι επίσημα από τον δήμαρχο Αγρινίου.

Η απάντηση, λοιπόν, ήταν κάτι σαν “εμείς δεν έχουμε αντίρρηση, ακούμε τα πανεπιστήμια αλλά δεν πιστεύουμε ότι το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει σε αυτά”.

Μόνο που το κράτος παρεμβαίνει! Όλοι το γνωρίζουν, η ίδρυση σχολών, η κατάργηση, η μεταφορά σχολών και τμημάτων, είναι αποφάσεις του υπουργείου, δηλαδή της κυβέρνησης.

Με τέτοιες αποφάσεις αποψιλώθηκαν οι σχολές στο Αγρίνιο εδώ και μια δεκαετία, με τέτοια απόφαση καταργήθηκε το μοναδικό πανεπιστήμιο στην χώρα, αυτό της Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο, για να μην ξεχνιόμαστε.

Οπότε, αυτονομία και ελευθερία κινήσεων στις πρυτανείες δεν υπάρχει. Κι αυτό το blame game μεταξύ των δύο πόλων, κυβερνήσεων και διοικήσεων ΑΕΙ, που είναι τόσο βολικό, πρέπει κάποτε να σταματήσει.

Άλλωστε, για να είναι τα ΑΕΙ αυτόνομα θα πρέπει να έχουν δικούς τους πόρους, από εκεί ξεκινάνε όλα. Και από τον ανταγωνισμό. Δηλαδή, αφού δεν είναι σωστό να έχουν δίδακτρα κι αφού σε δύο συνταγματικές αναθεωρήσεις δεν επιτρέψαμε τον ανταγωνισμό και τα οφέλη των μη κρατικών πανεπιστημίων(όπως το έκανε π.χ. η Κύπρος και θησαύρισε), ας έχουν τουλάχιστον ένα σύστημα χορηγιών και προγραμμάτων που θα φέρνουν πόρους και θα βοηθούν την ανεξαρτησία τους από το κράτος.

Αλλά τι λέμε τώρα; Ποιος το θέλει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα…

Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Oι παραγωγοί ξέρουν γιατί οι τιμές είναι τόσο ψηλές

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ