ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΤα νέα έντυπα μετακίνησης εργαζομένων του ΕΡΓΑΝΗ – Τι αλλάζει από Δευτέρα

Τα νέα έντυπα μετακίνησης εργαζομένων του ΕΡΓΑΝΗ – Τι αλλάζει από Δευτέρα

Τα νέα έντυπα μετακίνησης εργαζομένων του ΕΡΓΑΝΗ – Τι αλλάζει από Δευτέρα

Τι περιλαμβάνουν – Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι μισθωτοί

Αλλάζουν με βάση τα νέα δεδομένα του lockdown στην Αττική τα έντυπα μετακίνησης εργαζομένων που εκτυπώνονται του Εργάνη.

Το έντυπο βεβαίωσης μετακίνησης για εργαζομένους που παρέχεται μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ αλλάζει από την ερχόμενη Δευτέρα 15 Φεβρουρίου με σκοπό να περιοριστεί η άσκοπη μετακίνηση εργαζομένων που βρίσκονται σε τηλεργασία ή αναστολή σύμβασης εργασίας.

Από τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι για τη μετακίνησή τους από και προς την εργασία τους θα πρέπει να έχουν τη βεβαίωση μετακίνησης (από το apografi.gov.gr για το Δημόσιο και από την Εργάνη για τον ιδιωτικό τομέα) και την ταυτότητα ή το διαβατήριό τους.

Τι περιλαμβάνουν τα νέα έντυπα μετακίνησης – Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι

Ολοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως ημερομηνίας λήξης του εντύπου που ήδη διαθέτουν, θα κληθούν από Δευτέρα να επανεκδώσουν μέσω του συστήματος Εργάνη τη βεβαίωση με βάση τη νέα φόρμα εντύπου.

Το νέο έντυπο θα μπλοκάρει αυτόματα όσους εργοδότες προσπαθήσουν να εκδώσουν βεβαίωση μετακίνησης για εργαζομένους που είναι δηλωμένοι σε καθεστώς τηλεργασίας ή αναστολής σύμβασης.

Η βεβαίωση χορηγείται σε κάθε περίπτωση στον εργαζόμενο το αργότερο πριν από τη μετακίνησή του και ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του.

Οι μισθωτοί διατηρούν την εναλλακτική να μετακινούνται προς τη δουλειά τους με τη βεβαίωση τύπου Α από το forma.gov.gr, δυνατότητα που ίσχυσε και στο δεύτερο lockdown του Νοεμβρίου.

Όπως ρητά αναφέρεται στη σχετική ΚΥΑ, βεβαιώσεις που έχουν δοθεί σε τηλεργαζόμενους και μισθωτούς σε αναστολή παύουν να ισχύουν από την ερχόμενη Δευτέρα 15/2. Αναλυτικά αναφέρεται.

Στο ίδιο πλαίσιο καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί η διαλειτουργικότητα των συστημάτων και να υπάρχει πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο στους ελεγκτές στα στοιχεία τηλεργασίας και αναστολών.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα χρειάζονται υπεύθυνη δήλωση από την Εργάνη ή βεβαίωση τύπου Α αλλά και εκτύπωση από taxis φορολογικών στοιχείων και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Να σημειωθεί ότι μέχρι την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν προαναγγελθεί οι αναστολές των εργαζομένων στις κλειστές επιχειρήσεις, αλλά και η τηλεργασία του 50% των μισθωτών που μπορούν να δουλέψουν από απόσταση.

Με τη βεβαίωση από το  forma.gov θα μπορούν να μετακινούνται επίσης εργάτες για γεωργικές εργασίες και οποιοσδήποτε άλλος δουλεύει με εργόσημο.

Η βεβαίωση μπορεί να αποκτάται με έναν από τους ακόλουθους τρόπους:

α) Αναφορικά με τους υπαλλήλους του Δημοσίου μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr και κατ’ εξαίρεση μέσω εντύπου που συμπληρώνεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊστάμενου προσωπικού.

β) Αναφορικά με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα η βεβαίωση χορηγείται στον εργαζόμενο για τη μετακίνησή του από τον υπόχρεο εργοδότη, κατόπιν υποβολής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75) του εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Πηγή:workenter.gr
Φωτογραφία:ert.gr

Παπαευαγγέλου: Η διπλή μάσκα φτάνει την προστασία στο 96% – Προς νέες οδηγίες της επιτροπής

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr