ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτικα Νεα«Τα κύτταρα δημοκρατίας πρέπει να ανανεώνονται»

«Τα κύτταρα δημοκρατίας πρέπει να ανανεώνονται»

Συνέντευξη υποψήφιου δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου στον Δυτικά FM 96.1

Κοινωνικές δομές, οδικοί άξονες, πολεοδομικό σχέδιο στο υπό διαμόρφωση σχέδιο της «Νέας Αρχής» – Αιχμές κατά της νυν δημοτικής αρχής

Συνέντευξη παραχώρησε χθες το πρωί στους δημοσιογράφους Πάνο Τσακανίκα και Κώστα Καρακώστα ο Γιώργος Παπαναστασίου, επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αρχή – Τόπος να Ζεις» με την οποία θα διεκδικήσει την δημαρχία του Αγρινίου στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου.

Ο κ. Παπαναστασίου μίλησε για τα λάθη και τις παραλείψεις της παρούσας δημοτικής αρχής, αναφέρθηκε στο πρόγραμμά που διαμορφώνεται σε διαδικτυακή διαβούλευση, ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις που έστειλαν ακροατές. Δήλωσε «υπερήφανος» για τους συνεργάτες του που θα πλαισιώσουν το συνδυασμό του, ενώ εκτίμησε ότι ίσως να μην προχωρήσει σε αύξηση του αριθμού τους, σύμφωνα με την τελευταία κυβερνητική επιταγή, αφού έτσι «χάνεται η ποιότητα των ατόμων».
Όπως είπε ο ίδιος ξεκινώντας τη συνέντευξή του, η χρονική στιγμή που γίνονται οι εκλογές, με την προεκλογική περίοδο να ξεκινά επισήμως μέσα στις εορτές του Πάσχα, δεν είναι και η πλέον ευνοϊκή, εκτιμά όμως ότι το προεκλογικό κλίμα θα «ανάψει» τον προσεχή καιρό. Υπεραμύνθηκε της υποψηφιότητάς του ως ακομμάτιστης, λέγοντας ότι χωρίς να παραγνωρίζει το παρελθόν του στη Νέα Δημοκρατία, κατέρχεται χωρίς «χρίσματα και μανδύες», ενώ ηγείται ενός ψηφοδελτίου με μέλη προερχόμενα από πλείστους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους.
Ο κ. Παπαναστασίου επιτέθηκε στην δημοτική αρχή του Παύλου Μοσχολιού, λέγοντας ότι διεξάγει πολιτικό αγώνα «εκβιάζοντας συνειδήσεις» και προχωρώντας σε «απανωτές εγκαινιάσεις έργων». Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι την τελευταία περίοδο πραγματοποιούνται πολλά έργα αυτεπιστασίας, με στόχο τα χωριά που ανήκουν στο δήμο «όπου ο κόσμος υποφέρει», ενώ παράλληλα εγκαινιάζεται δυσανάλογα μεγάλος αριθμός έργων σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα.
Επιπλέον, ο κ. Παπαναστασίου κατηγόρησε τον δήμο για πρόβλημα στην απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, αφού όπως είπε κάθε χρόνο υλοποιείται μικρό τμήμα του τεχνικού προγράμματος, με αποτέλεσμα τα μεγάλα κονδύλια που φαίνεται ότι δαπανώνται να είναι στην ουσία το σύνολο του κόστους και όχι το πραγματικά υλοποιούμενο κομμάτι. Επίσης, έκανε λόγο για χρήματα που έχουν δοθεί από πολίτες για διάνοιξη δρόμων, δίχως όμως ποτέ να πραγματοποιηθούν τα σχετικά έργα.
Τη Δευτέρα που μας πέρασε, ο κ. Παπαναστασίου συναντήθηκε με το νέο προεδρείο των εργαζομένων της τοπικής αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας, όπου συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τους δημοτικούς υπαλλήλους. Με αφορμή αυτό, ο επικεφαλής της «Νέας Αρχής – Τόπος να Ζεις», δήλωσε ότι επιθυμεί οι δημοτικοί υπάλληλοι να είναι «συνεργάτες» του αν αναλάβει τη διοίκηση του δήμου.
Αναφορά όμως έκανε και στο πρόγραμμα του συνδυασμού, το οποίο βρίσκεται υπό διαμόρφωση και σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Όπως είπε, θεωρεί ότι πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση των υπηρεσιών που προσφέρει η αποκεντρωμένη διοίκηση και οι διάφορες υπηρεσίες του δήμου, όπως των γεωπόνων, να έρθουν πιο κοντά στον πολίτη.
Παράλληλα, έκανε λόγο και για δημιουργία υποδομών και την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα ώστε να επιτευχθεί η ανάπτυξη της πόλης. Ειδικά μάλιστα για τα ζητήματα των αγροτών, δεσμεύτηκε ότι κάθε χρόνο μια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα πραγματοποιείται σε μια από τις τοπικές ή δημοτικές κοινότητες του Αγρινίου, με θέματα της ατζέντας που έχουν να κάνουν με τα τοπικά προβλήματα, ώστε να βρίσκονται πιο κοντά στα ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία.
Ως ένα από τα πιο βασικά στοιχεία του προγράμματός του, ο κ. Παπαναστασίου έθεσε την δημιουργία ενός οδικού άξονα ο οποίος θα συνδέει το λιμάνι του Πλατυγιαλίου με την υπό κατασκευή Ιόνια οδό, τη σύνδεση της οδού με το Αγρίνιο και στη συνέχεια τη διασύνδεση του Αγρινίου με την Λαμία μέσω Καρπενησίου, με έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο. Εκτιμά μάλιστα ο ίδιος ότι αυτό θα μετατρέψει το Αγρίνιο σε σημαντικό εμπορικό και μεταφορικό κόμβο της Δυτικής Ελλάδας, ενώ επιτέθηκε στην παρούσα δημοτική αρχή η οποία όπως είπε καθυστέρησε πολύ να δει και να καταλάβει τη σημασία ενός τέτοιου έργου.
Η ανάπλαση του Πάρκου είναι άλλο ένα από τα σημεία στα οποία θέλησε να σταθεί ο κ. Παπαναστασίου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αντί να είναι ένα έργο το οποίο θα πανηγύριζαν όλοι οι Αγρινιώτες, έγινε «ένα έργο που διχάζει». Κατηγόρησε τον κ. Μοσχολιό για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση αυτή και για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, ενώ δεσμεύτηκε ότι σε περίπτωση που εκλεγεί και το έργο λάβει το «πράσινο φως» από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μπορεί να υπάρξουν επί μέρους αλλαγές στο σχεδιασμό του.
Ερώτηση δέχθηκε ο κ. Παπαναστασίου από ακροατή για το ζήτημα της εγκληματικότητας που προέρχεται από Ρομά, απαντώντας ότι αν κι έχουν δοθεί πολλά χρήματα για την κοινωνική ένταξη πληθυσμών Ρομά, αυτά δεν έχουν αποδώσει με αποτέλεσμα την δημιουργία κλειστών οικισμών. Ο ίδιος είπε ότι τάσσεται κατά της δημιουργίας τέτοιων κλειστών «γκέτο» που οδηγούν σε περεταίρω περιθωριοποίηση και μετατρέπονται σε εστίες ανομίας, και τάχθηκε υπέρ της ισονομίας εφαρμογής του νόμου από την αστυνομία, αφήνοντας όμως υπονοούμενα ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην πράξη.
Όσον αφορά στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής, τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης νέων δομών και υπηρεσιών που θα βρίσκονται πιο κοντά στους πολίτες, και την ενίσχυση των δομών που ήδη υπάρχουν. Χαρακτηριστικά, είπε ότι «οι κοινωνικές δράσεις πρέπει να απευθύνονται σε όλους χωρίς αποκλεισμούς και δεν πρέπει να γίνονται διαχωρισμοί ανάμεσα στους πολίτες».
Επίσης, σε περίπτωση εκλογής του, δεσμεύτηκε για προσεκτική εξέταση όλων των ενοικιοστασίων του δήμου, καθώς όπως είπε «υπάρχει θέμα με τον αριθμό των κτιρίων που ανήκουν στο δήμο», αφού εκτιμά ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί σημαντική μείωση δαπανών αν όλες οι δημοτικές υπηρεσίες στεγάζονταν σε κτίρια ιδιοκτησίας του δήμου. Επανεξέταση χρειάζεται και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο κατά τον κ. Παπαναστασίου και πιστεύει ότι σύντομα θα πληθύνουν οι φωνές αντιδράσεις, αφού το χαρακτηρίζει «πρόχειρο και χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη λογική και τις ανάγκες της πόλης, ενώ θα έπρεπε να είναι εργαλείο ανάπτυξης».
Ολοκληρώνοντας την συνέντευξή του, δήλωσε ότι κατεβαίνει στην διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου «γιατί είναι ένας άνθρωπος σε παραγωγική ηλικία, έτοιμος να προσφέρει» και επιζητά «ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο, τα παιδιά μας και την πόλη μας», δίχως να «κυνηγά καρέκλες». «Τα κύτταρα δημοκρατίας πρέπει να ανανεώνονται, ο Παύλος Μοσχολιός έπρεπε να καταλάβει ότι κουράστηκε κι έχει αρχίσει να κουράζει», είπε καταλήγοντας, ενώ για άλλη μια φορά δήλωσε «περήφανος για τα άτομα που συγκροτούν το ψηφοδέλτιο της «Νέας Αρχής – Τόπος να Ζεις».

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr