ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδηταΤα highlights των βουλευτών του αγροτικού νομού στη Βουλή

Τα highlights των βουλευτών του αγροτικού νομού στη Βουλή

Τα highlights των βουλευτών του αγροτικού νομού στη Βουλή

Είμαστε αγροτικός νομός αυτό δεν κρύβεται όμως τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου είναι πολλά, ορισμένες παθογένειες έρχονται από πολύ παλιά και σε  περιπτώσεις η πανδημία του κορονοϊού επιτείνει τα προβλήματα.  Στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οι βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας είχαν  να πουν πολλά….

Σπ. Λιβανός: Η κυβέρνηση έδωσε  λύσεις στα ΤΟΕΒ για το πότισμα φέτος

O Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιος Λιβανός, εκτίμησε ότι «το παρόν νομοσχέδιο επιλύει πολλά σημαντικά ζητήματα για την αγροτική οικονομία» καθώς και ότι «πολύ σημαντική είναι η διάταξη για την αυστηροποίηση του πλαισίου ποινών για τις παράνομες ελληνοποιήσεις, με την οποία αυξάνονται πρόστιμα και ποινές».

Στάθηκε επίσης στην απόφαση του ΥΠΑΑΤ για υπερδέσμευση για τα προγράμματα Leader: «Δουλέψαμε μαζί με τον Υπουργό και χαίρομαι ιδιαίτερα ως βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, για τις δύο αναπτυξιακές εταιρείες Αιτωλική και Τριχωνίδα που θα λάβουν επιπλέον 4 εκ. € και 3,8 εκ € αντίστοιχα, σημαντικά κονδύλια για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων προς όφελος του νομού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα έδωσε και απαντήσεις στις παρατηρήσεις του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Νίκου Καραθανασόπουλου. «Σωστά μιλάτε για την ανάγκη εκσυγχρονισμού των αρδευτικών έργων στη Δυτική Ελλάδα. Χρειάζεται μία συνολική συζήτηση και σχέδιο για συνολική διαχείριση των υδάτινων πόρων συνολικά στη xώρα» είπε ο Σπ. Λιβανός προσθέτοντας με νόημα πως «δεν είπε όμως τίποτα ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, για τις λύσεις που έδωσε η κυβέρνηση στα ΤΟΕΒ για το πότισμα φέτος, ούτε  για την πρόταση για συνολική λύση με τη ρύθμιση των χρεών με τη ΔΕΗ μέσω των φωτοβολταϊκών πάρκων».

Γ. Βαρεμένος: Θα ανακηρύξουμε την περιφέρεια σε zombie land;

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένος εκτίμησε ότι «σημαντικά τμήματα του αγροτοκτηνοτροφικού πληθυσμού αναγκάζονται  να ζουν την σχιζοφρένεια, όταν  ακούνε για τα λεφτά που μοιράζονται και λεφτά δεν βλέπουν». Ενώ ενδιαφέρον είχε το παράδειγμα που χρησιμοποίησε από επιχείρηση στην περιοχή της Ναυπάκτου για να αναδείξει το πρόβλημα της ρευστότητας.

«Στην Αιτωλοακαρνανία πτηνοτροφική επιχείρηση με 212 εργαζομένους και τζίρο το 2019 25.000.000, μέχρι τον κορωνοιό δεν είχε ανοίγματα σε ταμεία κ.τ.λ. με έναν τραπεζικό δανεισμό 1,2 εκατ. ευρώ. Έχει όμως χρέος 7,5 εκατ. ευρώ προς προμηθευτές (οι οποίοι πλέον απαιτούν μετρητά ) εκ των οποίον 2 εκατ. ρυθμισμένα . Η τράπεζα αρνείται τον δανεισμό επειδή το 2018 η εταιρία παρουσίασε ζημιά, παραβλέποντας  όμως το γεγονός ότι είχε πραγματοποιήσει επενδύσεις 4 εκατ. ενώ για το 2020-2023 προγραμμάτιζε αντίστοιχες επενδύσεις αξίας  20 εκατ. για παραγωγή κοτόπουλου συμβατικού χωρίς αντιβιοτικά. Σε άλλες επιχειρήσεις οι τράπεζες απαιτούν CashCollateral (μετρητά )20% επί του συνολικού ποσού, που θα δανείσουν» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Βαρεμένος και αναρωτήθηκε με νόημα: «Τι θα γίνει τελικά; Θα ανακηρύξουμε την περιφέρεια σε zombie land;»

Δ. Κωνσταντόπουλος: Καμία πρωτοβουλία από το Υπουργείο για την υποστελέχωση του ΕΛΓΑ

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος προτίμησε να κάνει ερώτηση προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αναδεικνύοντας τις τεράστιες καθυστερήσεις που υπάρχουν στις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών της περιοχής που επλήγησαν τον Οκτώβριο 2019 από σφοδρή χαλαζόπτωση.

Ήδη από τον Νοέμβριο του 2019 πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες από υπαλλήλους του ΕΛΓΑ, προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές. Σήμερα ωστόσο, έξι και πλέον μήνες μετά, τα αποτελέσματα των ελέγχων δεν έχουν ανακοινωθεί και συνακόλουθα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες δεν έχουν καταβληθεί, οδηγώντας τους αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας σε απόγνωση. Όπως κατήγγειλε ο Δ. Κωνσταντόπουλος, οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ στην Αιτωλοακαρνανία είναι υποστελεχωμένες, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι έλεγχοι των ζημιών καθώς και οι αποζημιώσεις, ωστόσο το Υπουργείο, ενώ καλώς γνωρίζει την κατάσταση αυτή, δεν έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία για την επίλυση αυτού του χρόνιου προβλήματος και τη βελτίωση της λειτουργίας των Υπηρεσιών.

Θ. Μωραΐτης: Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο επενδύσεων για την άρδευση

Από τη δική του μεριά ο έτερος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του  ΣΥΡΙΖΑ, Θάνος Μωραΐτης, εκτίμησε ότι το πρόβλημα των παράνομων ελληνοποιήσεων, «αντιμετωπίζεται μόνο με την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου». Έκανε ιδιαίτερη μνεία στους ελαιοπαραγωγούς, που «είναι σε οριακή κατάσταση και δεν έχουν δει καμία από τις άμεσες ενισχύσεις που περιμένουν».«Μάλιστα», συνέχισε, «στο νομό Αιτωλοακαρνανίας η βρώσιμη ελιά παραμένει αδιάθετη σε ποσοστά που αγγίζουν το 70%, ενώ, ένα μέρος της φετινής παραγωγής καταστράφηκε από τις απότομες καιρικές εναλλαγές». Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Μωραΐτης αναφέρθηκε στο πρόβλημα διαχείρισης του νερού, το οποίο, «για να λυθεί οριστικά, τόσο στην Αιτωλοακαρνανία, όπου δεν αρδεύονται περιοχές δίπλα σε λίμνες και ποτάμια, όσο και σε όλη τη χώρα, χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο επενδύσεων». Επιπρόσθετα, ζήτησε από την κυβέρνηση να «δει με σοβαρότητα την επιστροφή των 446 εκατ. ευρώ στη χώρα μας, μετά τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα βοσκοτόπια», τα οποία χρήματα «πρέπει να κατευθυνθούν στον πρωτογενή τομέα, όπου και ανήκουν».

Εφημερίδα “Συνείδηση”

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr