ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΤα διλήμματα για τη θέρμανση: «Γρίφος» η φθηνότερη ενέργεια

Τα διλήμματα για τη θέρμανση: «Γρίφος» η φθηνότερη ενέργεια

Τα διλήμματα για τη θέρμανση: «Γρίφος» η φθηνότερη ενέργεια

Τα διλήμματα για τη θέρμανση: «Γρίφος» η φθηνότερη ενέργεια όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, στην οποία ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεν συνιστώ να εγκαταλειφθούν οι αντλίες θερμότητας». Μακροπρόθεσμη λύση τα φωτοβολταϊκά σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Εδώ στα δυτικά και στην Αιτωλοακαρνανία δεν έχουμε το δίλλημα του τμήματος της Ελλάδας που λειτουργεί εδώ και χρόνια και με φυσικό αέριο. Καλώς (έστω για φέτος) ή κακώς, δεν πρέπει να αποφασίσουμε για «φυσικό αέριο ή πετρέλαιο», γιατί δεν έχουμε φυσικό αέριο, την ώρα που κανείς δεν ξέρει πως θα γίνει άμεση και ανεκτή οικονομικά επάνοδος στους καυστήρες του πετρελαίου.

Το ζήτημα κρίνεται ως κομβικό καθώς οι κυβερνητικές ανακοινώσεις λένε ότι σε σχέση με πέρυσι το φυσικό αέριο είναι 257% πάνω, το πετρέλαιο 18% πάνω και το ρεύμα -12%. Αυτό το τελευταίο με το ρεύμα, προφανώς, προκύπτει από τις επιδοτήσεις που δόθηκαν αλλά δεν υπολογίζει τα μεγάλα χρέη και τους απλήρωτους λογαριασμούς που έχουν συσσωρευτεί.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, το πετρέλαιο θέρμανσης θα επιδοτηθεί με 25 λεπτά στην αντλία, ενώ θα αυξηθεί το ποσό που δίνεται ως επιχορήγηση στα 350€(κάποιοι θα πάρουν και 500) ενώ θα διευρυνθεί και το πλαίσιο των δικαιούχων.

Αυτό δημιουργεί ανάγκες για επάνοδο σε καυστήρες πετρελαίου με επαναλειτουργία ή προσθήκη κάποιου μικρού καυστήρα κάτι που σε μια μονοκατοικία η μετατροπή φυσικού θα στοιχίσει από 2.500 έως 3.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη του σπιτιού, ενώ αντίστοιχα σε μια πολυκατοικία, με περίπου 15 διαμερίσματα θα στοιχίσει από 1.500 έως 2.500 ευρώ.

Τα διλήμματα για τη θέρμανση: «Γρίφος» η φθηνότερη ενέργεια
O πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας

Για το Αγρίνιο, για παράδειγμα, που δεν διαθέτει φυσικό αέριο (παρότι εξαγγέλθηκε πρόσφατα με τυμπανοκρουσίες) το ζητούμενο είναι κατά πόσον η επαναφορά στο πετρέλαιο συμφέρει για όσους επένδυσαν σε αντλία θερμότητας. «Και μόνο από τη σωστή συντήρηση οι πολίτες θα εξοικονομήσουν από 20% έως 25% από το κόστος της θέρμανσης, οπότε ως ΤΕΕ προτρέπουμε τους ιδιοκτήτες να προβούν άμεσα σε συντήρηση των καυστήρων τους», επισημαίνει ο κ. Λίνος Μπλέτσας, πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος κρατά «μικρό καλάθι» για το κατά πόσον τα οικονομικά όσων έχουν κλειστά τα καλοριφέρ εδώ και 10 χρόνια θα τους επιτρέψουν να τα ανοίξουν τώρα. «Δυστυχώς, πολλοί είναι θύματα των προηγούμενων κρίσεων και δεν θα ενεργοποιήσουν τώρα το πετρέλαιο, όποιος όμως το κάνει πρέπει να προσέξει να συντηρήσει και τα σώματα και τις σωληνώσεις κλπ», εξηγεί.

Το μεγάλο ερώτημα που αφορά στις αντλίες θερμότητας (επιδοτήθηκαν, σημειωτέον, από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ») ξεκινά από την στιγμή που οι πριμοδοτήσεις από τον Οκτώβριο θα σταματήσουν να είναι οριζόντιες. Θα χρειάζεται να δείξεις μείωση της κατανάλωσης, δηλαδή, για να έχεις τις μειώσεις που υπάρχουν σήμερα. «Δεν συνιστώ σπασμωδικές κινήσεις στους πολίτες και ειδικά σε ό, τι αφορά την αντλία θερμότητας. Αυτή αποδίδει πολύ περισσότερο από το πετρέλαιο, αν βέβαια φροντίσουμε να εκλογικεύσουμε την κατανάλωση.

Για κάθε μια κιλοβατώρα με την αντλία παίρνουμε 4 ή 5 κιλοβατώρες θέρμανσης, ενώ με το πετρέλαιο για κάθε μια κιλοβατώρα κατανάλωσης, για να το πούμε σχηματικά, παίρνουμε μόνο 0,8 της κιλοβατώρας θέρμανση! Αυτό που θα παρότρυνα τους καταναλωτές είναι να βάλουν τον θερμοστάτη στο σπίτι στους 19 βαθμούς, ώστε να εξοικονομήσουν ρεύμα και χρήματα. Δεν είναι κάτι που πρέπει να κρύβουμε, χρειάζεται και να μειώσουμε το φωτισμό και νυχτερινό ρεύμα για κάποιες δραστηριότητες, όπως το πλυντήριο αλλά και λιγότερη ζέστη ή ψύξη από όση έχουμε συνηθίσει. Όλα αυτά για να μην δοκιμάσουμε λύσεις, όπως αλλαγές σε χρήση θερμαντικού μέσου που δεν ξέρω αν αξίζουν από θέμα κόστους», λέει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας.

Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω ισχύουν, ασφαλώς, και για όσους χρησιμοποιούν air condition και συστήματα κεντρικού κλιματισμού ψύξης-θέρμανσης για τη θέρμανσή των σπιτιών τους, την ώρα που το δημοφιλές «Εξοικονομώ» (αν και έχει κλείσει ως εφαρμογή αυτό τον καιρό) συνεχίζει κι επιδοτεί την αντικατάσταση καυστήρων πετρελαίου σε φυσικό αέριο! Τα νέα κτίρια έχουν υποχρεωτική τη μελέτη για φυσικό αέριο και η ΔΕΗ επιδοτεί την αντλία θερμότητας και ο κόσμος αναμένεται να κάψει τα πάντα στα τζάκια, όχι μόνο καυσόξυλα και πέλετ!

Λύση εκτός καυσίμων

Σύμφωνα με τον κ. Μπλέτσα, ο φετινός χειμώνας είναι κρίσιμος, αλλά δεν πρέπει να καθορίσει μόνο αυτός την ενεργειακή απόδοση των σπιτιών μας ούτε τις προτεραιότητες που πρέπει να έχουμε στο μέλλον. Όπως τονίζει, «καθώς πρέπει να αποδεχθούμε ότι το μέλλον είναι οι ΑΠΕ και ότι ο εμπλουτισμός των συστημάτων ενέργειάς μας με αυτές είναι η μόνη βιώσιμη λύση σε βάθος χρόνου, έτσι πρέπει να κάνουμε οικονομία και να σκεφτούμε και για τα σπίτια μας μακροπρόθεσμα.

Κάποιοι στράφηκαν σε υγρό αέριο ή άλλες λύσεις, πρέπει να σταθεροποιηθούν οι τιμές παγκοσμίως για να δούμε τι είναι προτιμότερο. Αλλά μέχρι τότε, αν έχουμε κάποια χρήματα να επενδύσουμε, καλό είναι να αναζητούμε λύσεις εκτός των καυσίμων. Για παράδειγμα, συστήνω να δουν όλοι τα φωτοβολταϊκά για το σπίτι.

Για τις ανάγκες μιας μέσης κατανάλωσης ενός σπιτιού μια ταράτσα 60 τετραγωνικών κάνει τη δουλειά, το θέμα είναι να υπάρξουν κίνητρα και βοήθεια σε όσους θέλουν να στραφούν εκεί. Οι μικρές οικιακές λύσεις όμως πρέπει να μπουν στο μυαλό των καταναλωτών».

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Μεγάλωσε το επίδομα θέρμανσης, αλλά… Φτάνει; Αναλυτικά παραδείγματα για την Αιτωλοακαρνανία για το πώς διαμορφώνεται το επίδομα

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ