ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανια«Τα ακίνητα πιάσανε πάτο»

«Τα ακίνητα πιάσανε πάτο»

Στράτος Καλύβας, μεσίτης για την εικόνα της αγοράς:

«Κερδισμένοι μόνο όσοι προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα»

Στο χαμηλότερο δυνατό σημείο έχει φτάσει η αγορά και ενοικίαση ακινήτων στο Αγρίνιο, σύμφωνα με τον μεσίτη Στράτο Καλύβα, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Σ» καταγράφοντας την εικόνα της αγοράς σήμερα. Σύμφωνα με τον κ. Καλύβα, κερδισμένοι βρέθηκαν όσοι προσαρμόστηκαν στα νέα οικονομικά δεδομένα και ακολούθησαν τις τάσεις της αγοράς. Όσο δε αφορά στην άνοδο της αγοράς, ο ίδιος εκτιμά ότι σύντομα θα αρχίσουν να διαφαίνονται οι πρώτες τάσεις ανάκαμψης.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο κατώτατο σημείο, ένα σημείο ισορροπίας της αγοράς, κάτω από το οποίο δεν μπορεί να κινηθεί», αναφέρει ο ίδιος, καθώς η φορολόγηση και η πτώση των αξιών έχουν καταβαραθρώσει την αγορά. «Αυτοί οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στα νέα οικονομικά δεδομένα, δεν άφησαν ούτε μια μέρα ξενοίκιαστα τα καταστήματά τους», συνεχίζει ο ίδιος.

Πέρα όμως από τις περιπτώσεις που το ύψος των ενοικίων αναπροσαρμόστηκε προς τα κάτω κατόπιν κοινής συμφωνίας ανάμεσα σε ιδιοκτήτη και ενοικιαστή, έχουν καταγραφεί και αρκετές περιπτώσεις ενοικιαστών που πέτυχαν το ίδιο δια της δικαστικής οδού, αποδεικνύοντας την μεγάλη πτώση του τζίρου τους.
Ενδιαφέρον έχουν κάποια παραδείγματα που παρέχει ο κ. Καλύβας: έτσι, κατάστημα στο μέσο περίπου της Παπαστράτου, 35 τετραγωνικών μέτρων με άλλο τόσο υπόγειο και 20 τ.μ., ενοικιάστηκε προς 900 ευρώ, ενώ προ κρίσης στο ίδιο ακίνητο καταβάλλονταν το διπλάσιο μίσθωμα. Κατάστημα 35 τ.μ., παραπλεύρως της Παπαστράτου, ενοικιάστηκε προς 350 ευρώ μηνιαίως, ενώ έως πρόσφατα ήταν ξενοίκιαστο. Μάλιστα, ο κ. Καλύβας ανέδειξε και άλλη μια διάσταση που επέφερε στα ακίνητα η κρίση, το ότι δηλαδή «ελευθερώθηκαν» καταστήματα σε κεντρικούς, εμπορικούς δρόμους, κι έτσι δόθηκε η δυνατότητα σε μαγαζάτορες να ενοικιάσουν σε καλύτερα σημεία, μεταφέροντας τις επιχειρήσεις τους.
Το ύψος των ενοικίων έχει φτάσει σε ένα κατώτατο σημείο, και πλέον είναι δύσκολο να πέσει ακόμη χαμηλότερα. Εξαιτίας της υπερφορολόγησης των ακινήτων, των αλλαγών στη φορολόγηση των εισοδημάτων που προκύπτουν από την είσπραξη ενοικίων αλλά και την καθιέρωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, η κίνηση των μισθώσεων έχει φτάσει σε ένα σημείο κάτω του οποίου δεν μπορεί να κινηθεί ρεαλιστικά, εκτιμά ο ίδιος ο κ. Καλύβας.
Την ίδια εικόνα όμως καταγράφει και η αγοραπωλησία ακινήτων, καταστημάτων, σπιτιών και οικοπέδων. Με δεδομένη την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και την «δυσκολία» με την οποία πλέον δανείζουν οι τράπεζες, και αυτή η αγορά έχει «παγώσει». Εδώ και χρόνια οι αγοραπωλησίες βαίνουν μειούμενες, καθώς όσοι διέθεταν χρήματα να κάνουν κάποια αγορά το έχουν ήδη πράξει και πλέον πραγματικά οι σχετικές πράξεις είναι πλέον μηδαμινές.
Έτσι, τα καινούρια σπίτια στο Αγρίνιο, δηλαδή αυτά που έχουν κατασκευαστεί την τελευταία πενταετία, έχουν φτάσει να πωλούνται ακόμη και σε τιμή 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή σχεδόν χαμηλότερα από το πραγματικό κόστος κτίσης. Εξίσου χαμηλά κινούνται και τα ενοίκια, καθώς διαμέρισμα εμβαδού 100 τ.μ. το οποίο προ κρίσης ενοικιάζονταν προς 400-450 ευρώ το μήνα, τώρα διατίθεται προς 320-350 ευρώ.
Η «βουτιά» ωστόσο στην αγορά των καταστημάτων είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς εκεί είχε πραγματικά δημιουργηθεί μια «φούσκα», υπεύθυνοι για την οποία, σύμφωνα με τον μεσίτη κ. Καλύβα, ήταν οι αγοραστές και ενοικιαστές οι οποίοι ήταν διατεθειμένοι να προσφέρουν μεγάλα χρηματικό ποσά ως «αέρα» και ενοίκιο ή αγοραστικό τίμημα, προκειμένου να αποκτήσουν το ακίνητο που τους ενδιέφερε.
«Θα πρέπει οι αρμόδιοι να δουν πλέον θετικά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών», καταλήγει ο κ. Καλύβας, καθώς στην αγορά παρατηρείται έντονα το φαινόμενο να υπάρχει πολύ μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα σε πραγματική και αντικειμενική τιμή. Υπάρχουν μάλιστα παραδείγματα ακινήτων τα οποία έχουν φτάσει να πωληθούν ακόμα και στο μισό της αντικειμενικής τους αξίας.
Για την κατάσταση όμως που επικρατεί στην αγορά, μερίδιο ευθύνης φέρει και η πολιτική ηγεσία η οποία δεν καταφέρνει να προσαρμοστεί στα καινούρια δεδομένα και να πάρει μέτρα που θα ανακούφιζαν την κατάσταση, Έτσι, πέρα από τις εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες, χαμηλά αντανακλαστικά επέδειξε και στο ζήτημα που προέκυψε με την φορολόγηση της υπεραξίας.
«Η κτηματαγορά έμεινε για 3 ολόκληρους μήνες χωρίς πράξεις, δηλαδή όλο τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, εξαιτίας της απραξίας των πολιτικών του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, να νομοθετήσουν τον φόρο υπεραξίας. Είναι σα να λειτουργεί ένα κράτος χωρίς να έχει χρηματιστήριο! Η κτηματαγορά ήταν, είναι και θα είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας», μας μεταφέρει ο κ. Καλύβας, και το παράδειγμα που δίνει είναι χαρακτηριστικό: «ξένος υπήκοος έδωσε προκαταβολή για την αγορά εξοχικής κατοικίας στην Αιτωλοακαρνανία, βλέποντας όμως ότι πέρασαν δύο μήνες και ο σχετικό νόμος δεν είχε ψηφιστεί, ζήτησε τα λεφτά του πίσω και απέσυρε το ενδιαφέρον του απογοητευμένος»!
Όπως καταλήγει ο κ. Καλύβας, όταν προ λίγων ετών οι τράπεζες ελάμβαναν την μεγάλη οικονομική ενίσχυση ύψους 220 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπήρχε η υπόσχεση από την πλευρά της κυβέρνησης ότι τμήμα των χρημάτων αυτών θα επαναπροωθούνταν στην αγορά ώστε να πάρει τα πάνω της, κάτι όμως το οποίο δεν συνέβη ποτέ. Ο ρόλος των τραπεζών όμως είναι κομβικός ώστε να μπορέσει να επανακάμψει η αγορά, των ακινήτων και όχι μόνο, αφού είναι απαραίτητη η εισροή ξένου χρήματος από τη στιγμή που το ντόπιο έχει εξανεμιστεί σε φόρους και χαράτσια. Ίδωμεν.

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr