ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑιτωλοακαρνανία: Τα 10 εκατ. ευρώ αγγίζουν οι αποκαταστάσεις των πλημμυρών – Βαρύς ο «λογαριασμός»

Αιτωλοακαρνανία: Τα 10 εκατ. ευρώ αγγίζουν οι αποκαταστάσεις των πλημμυρών – Βαρύς ο «λογαριασμός»

Αιτωλοακαρνανία: Τα 10 εκατ. ευρώ αγγίζουν οι αποκαταστάσεις των πλημμυρών – Βαρύς ο «λογαριασμός»

Οι καταστροφές από τις πλημμύρες στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου ήταν σχετικά περιορισμένες σε σχέση με άλλες φορές, όμως ο λογαριασμός των αποκαταστάσεων είναι και πάλι μεγάλος

Το ύψος των 10 εκατ. ευρώ αγγίζει το τεχνικό δελτίο που συνέταξε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τις αποκαταστάσεις των ζημιών που σημειώθηκαν στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν σχεδόν το σύνολο της Αιτωλοακαρνανία.

Οι ζημιές που σημειώθηκαν αφορούν κατά κύριο λόγο το ορεινό οδικό δίκτυο της Αιτωλοακαρνανίας από την ορεινή Ναυπακτία έως τον ορεινό Βάλτο, αλλά και σε υφιστάμενα αντιπλημμυρικά έργα. Σε σχέση πάντως με την ένταση του φαινομένου οι ζημιές «περιορίστηκαν» κυρίως σε δημόσιες υποδομές, ενώ χάρις τον έγκαιρο καθαρισμό των ρεμάτων από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οι ζημιές σε ιδιωτικές περιουσίες ήταν ελάχιστες σε σχέση με το παρελθόν.

Μολαταύτα ο λογαριασμός… έφτασε στα 10 εκατ. ευρώ. Αυτό από μόνο αρκεί για να αναλογιστεί κανείς τις διαστάσεις της κλιματικής αλλαγής, τις σημαντικές της επιπτώσεις, αλλά και τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για μεγάλες προληπτικές παρεμβάσεις, με χαρακτήρα αντιπλημμυρικής θωράκισης και όχι αποκατάστασης των βλαβών, που κάθε φορά σημειώνονται.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πάντως αναμένει την οριστική απάντηση από το Υπουργείο στο τεχνικό δελτίο που κατέθεσε, υπάρχει η προφορική διαβεβαίωση σύμφωνα με το ρεπορτάζ ότι θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έτσι ώστε να ξεκινήσει τις παρεμβάσεις.

Συγκεκριμένα το τεχνικό δελτίο έχει προϋπολογισμό 9,8 εκατ. ευρώ, που επιμερίζονται σε έξι υποέργα:

1.     Αποκατάσταση  βλαβών επαρχιακής οδού στην Τ. Κ. Πόκιστας Ναυπακτίας 1.000.000€

2.      Αποκατάσταση  βλαβών επαρχιακής οδού στην Τ. Κ. Μπαμπαλιού Αμφιλοχίας 2.100.000€

3.     Αποκατάσταση  βλαβών επαρχιακής οδού στην Τ. Κ. Άνω Κερασόβου Αγρινίου 1.000.000€

4.     Αποκατάσταση  βλαβών επαρχιακού οδικού δικτύου των Δήμων Ναυπακτίας και Θέρμου 2.200.000€

5.     Αποκατάσταση  βλαβών επαρχιακού οδικού δικτύου των Δήμων Αμφιλοχίας και Αγρινίου 1.500.000€

6.     Αποκατάσταση  βλαβών αντιπλημμυρικών έργων από τη θεομηνία της 26ης/1/2021 2.000.000€

Από τα σημαντικότερα προβλήματα που προέκυψαν από τη συγκεκριμένη κακοκαιρία είναι η ζημιά στο Άνω Κεράσοβο του Δήμου Αγρινίου. Και αυτό γιατί ο δρόμος που συνδέει το Μεσολόγγι με τις τοπικές κοινότητες Ρετσίνων, Ελληνικών, Μουσούρων, Άνω και Κάτω Κερασόβου κόπηκε εντελώς δημιουργώντας πολύ μεγάλο πρόβλημα ιδίως στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής.  Σε άλλη περίπτωση στην ορεινή Ναυπακτία, στην Πόκιστα η κατολίσθηση συνοδεύτηκε από υποχώρηση του οδοστρώματος με αποτέλεσμα να υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας στην επαρχιακή οδό που συνδέει τη Ναύπακτο με τον Πλάτανο και κατ’επέκταση την Ευρυτανία.

Από εκεί και πέρα αξίζει να σημειωθεί ότι σε ό,τι αφορά το ορεινό δίκτυο μεγάλο μέρους του τεχνικού δελτίου που έχει συντάξει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αφορά :

Στο Δήμο Ναυπακτίας τον Επαρχιακό δρόμο Αμπελακιώτισσα προς Περδικόβρυση, τον Επαρχιακό δρόμο Κλεπάς προς Αράχωβα, την Επαρχιακή οδό Στράνωμα –Δορβιτσά με διασταύρωση με 23η Επαρχ. Οδό

Στο Δήμο Θέρμου την Επαρχιακή οδό Ευηνολίμνη-Διπλάτανος, τον Επαρχιακό Δρόμο Θέρμο-Κόνισκα, τον Επαρχιακό Δρόμο Ανάληψη-Κόφτρα-Αβαρίκος, τον Επαρχιακό Δρόμο Αμβρακιά-Αργυρό Πηγάδι,τον Επαρχιακό Δρόμο Δρυμώνας – Νεροχώρι -Αργυρό Πηγάδι και τον Επαρχιακό Δρόμο Τριανταφυλλέϊκα- Αμπέλια-Κοκκινόβρυση.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι στο τεχνικό δελτίο περιλαμβάνονται αποκαταστάσεις των βλαβών που σημειώθηκαν σε αντιπλημμυρικά έργα ρεμάτων όπως στα Κλεισορεύματα, την Καμαρούλα, τη Σκουτερά, την  Ερμίτσα, τη Μεγάλη Χώρα, το Πλατανόρεμα, την Παλιόβρυση, το  Καινούργιο, τα Σιτόμενα.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

 

Προκαταβολή 40% για τον παγετό της Άνοιξης στους πληγέντες παραγωγούς, μέχρι τα τέλη Ιουλίου

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr