Τ. Μπαλτάκος στο «Δυτικά FM»: «Η οπαδική βία είναι η βία της κοινωνία μας, όπως στα σχολεία και στα πανεπιστήμια»

Απαισιόδοξος ο πρόεδρος της ΕΠΟ Τάκης Μπαλτάκος ότι θα εκλείψει το φαινόμενο της αποκαλούμενης οπαδική βίας.

mpaltakos-4

Απαισιόδοξος ο πρόεδρος της ΕΠΟ Τάκης Μπαλτάκος ότι θα εκλείψει το φαινόμενο της αποκαλούμενης οπαδική βίας.

Η σημαντική ημερίδα για την οπαδική βία που πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο, το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2024, με πρωτοβουλία της Ένωσης Αστυνομικών υπαλλήλων Ακαρνανίας
και της Ένωσης Δικαστικών Υπαλλήλων Αιτωλοακαρνανίας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας δεν μας έκανε και πολύ σοφότερους και πώς θα μπορούσε άλλωστε.
Μακάρι να λυνόταν αυτά τα θέματα με ημερίδες.

Σίγουρα όμως, με ομιλητές τον πρώην Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, Πάνο Σόμπολο, τον Πρόεδρο της ΕΠΟ, Τάκη Μπαλτάκο, τον Υπαστυνόμο Α’ Λάμπρο Καψάλη από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας και την Αντιεισαγγελέα Πρωτ/κών Αγρινίου Μυροφόρα Τουμανίδου, υπήρξε μια παρουσίαση του φαινομένου από πολλές πλευρές, σχεδόν όλες των ελληνικών αρχών, όχι πάντως από την πλευρά των οπαδών, κάτι που από μόνο του είναι αρκετά προβληματικό.


Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρμόδιος αξιωματικός της Αστυνομίας για το θέμα τόνισε ότι είμαστε ακόμη στην αρχή της αντιμετώπισής του, μια και μόλις τώρα γίνονται οι πρώτες συστηματικές καταγραφές και κοινωνιολογικές αναγωγές. «Η οπαδική βία είναι φλέγον ζήτημα για την κοινωνία μας και αποτελεί πρόκληση για την κοινωνική συνοχή. Η οικογένεια και οι συνθήκες του πώς γίνεται η ανατροφή ενός παιδιού, το αίσθημα της αδικίας, τα κοινωνικά συμφέροντα, καθώς και στις μέρες μας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι βασικές αιτίες. Η γκάμα τον αντικειμένων που χρησιμοποιούν οι οπαδοί για τις επιθέσεις τους, πάνω κάτω σε όλους είναι γνωστή με μαχαίρια, ρόπαλα, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, πλέον και σε άλλα αθλήματα, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι καταγράφονται και περιστατικά βιασμών. Ένας από εμάς τους αστυνομικούς πήγε να κάνει το καθήκον του και τελικά αυτό του στοίχισε την ζωή και μιλάω για τον Γιώργο Λυγγερίδη που θα μείνει αθάνατος στην μνήμη μας», ήταν η εισήγηση του υπαστυνόμου Α’ Π. Καψάλη.

Μεγαλύτερη εντύπωση όμως προκάλεσε η εισήγηση του προέδρου της ΕΠΟ κ. Μπαλτάκου ο οποίος δεν έκρυψε την απαισιοδοξία του γνωρίζοντας , όπως είπε, πολύ καλά πως κινούνται τα οπαδικά κινήματα. «Βρέθηκα από πολύ μικρή ηλικία ανάμεσα σε οργανωμένους, προέρχομαι από τη Θύρα 13. Αλλά το θέμα είναι ότι τότε τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά, πλέον δεν υπάρχει όριο. Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσουν να δούμε μια διαφορετική εικόνα από δω και πέρα, αλλά επειδή τυχαίνει να γνωρίζω πολύ καλά το ποδόσφαιρο τόσα χρόνια που το υπηρετώ είναι ότι σίγουρα δεν λύνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Όσο και αν γίνονται προσπάθειες, δεν θα υπάρξει άμεση αποτελεσματικότητα. Ακόμη και με την αποχή του κόσμου από τα γήπεδα για διάστημα δυο μηνών λίγα πράγματα άλλαξαν άμεσα», τόνισε.

Με βάση, λοιπόν, αυτά τα ενδιαφέροντα που επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Τάκης Μπαλτάκος στο Αγρίνιο έδωσε συνέντευξη στον ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8 και την Δ. Λαοπόδη, εξηγώντας τη σκοπιά του ίδιου και της Ομοσπονδίας πάνω στο ζήτημα της οπαδικής βίας και όχι μόνο. «Αυτό που είπα στην ημερίδα, για την οποία πρέπει να δώσω συγχαρητήρια στους διοργανωτές, είναι πως η οπαδική βία δεν είναι κάτι άλλο από έναν δημοσιογραφικό όρο, μια περιγραφή, ενός τμήματος της κοινωνικής βίας. Στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους δρόμους. Για την ακρίβεια, μάλιστα, μέσα στα γήπεδα δεν έχουμε σχεδόν καθόλου φαινόμενα βίας εδώ και κάποια χρόνια. Κλείνοντας τα γήπεδα για επεισόδια που καταγράφονται μακριά από αυτά, είναι σαν να κλείνεις τα σχολεία για να μην δέρνονται οι μαθητές ή να κλείνεις τα Πανεπιστήμια γιατί προχθές έγιναν επεισόδια στην Γεωπονική. Ούτε ισχύει ότι οι ΠΑΕ ελέγχουν τους οπαδούς και τους κατευθύνουν ανάλογα, αυτά τα λένε όσοι είναι έξω από τον χώρο και δεν έχουν επαφή», επεσήμανε.

Ολόκληρη η συνέντευξη του προέδρου της ΕΠΟ στο Δυτικά FM 92,8:

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλτάκο, για να χτυπηθεί στην ρίζα του το φαινόμενο θα έπρεπε το κράτος αντί να ξεκινήσει από τις ΠΑΕ να ασχοληθεί με τους συνδέσμους. «Είναι εύκολο να βάζεις μέτρα στις εταιρείες αλλά όχι στους συνδέσμους και μάλιστα με κλείσιμο αυτών. Τι θα πει κλείσιμο; Θα ανοίξουν ως σωματεία ή ως λέσχες αλλού. Η αντιμετώπισή μας είναι παιδαριώδης λόγω ελλείμματος Παιδείας, όπως το βλέπουμε και από τους αστυνομικούς που χάνουν την ζωή τους για να βάζουν τάξη σε ένα κοινωνικό φαινόμενο για το οποίο η Πολιτεία δεν έχει λύσεις ούτε στα σχολεία. Θα το ξαναπώ, κάθε μέρα ακούμε ότι δέκα μαθητές χτύπησαν έναν, συλλήψεις εδώ κι εκεί κι όμως μόλις τώρα φτιάχτηκε μια επιτροπή που θα μελετήσει το θέμα της βίας στα σχολεία! Είναι ακριβώς η ίδια ιστορία απλά με διαφορετικούς πρωταγωνιστές αλλά πάντα με την ίδια αντιμετώπιση», κατέληξε.

Πάντως, σε ό, τι αφορά την εθνική ομάδα, ο κ. Μπαλτάκος παρουσιάστηκε μάλλον αισιόδοξος λέγοντας: «Ποτέ δεν είναι εύκολο, το ποδόσφαιρο δεν είναι μπάσκετ, δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος. Πιστεύω όμως ότι μπορούμε να περάσουμε το Καζακστάν και μετά τον νικητή του Γεωργία- Λουξεμβούργο. Ναι, μας βλέπω στο επόμενο μουντιάλ, ό, τι ισχύει για εμάς ισχύει και για τους αντιπάλους μας».

Γιάννης Συμψηρής