ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΠολιτικα ΝεαΤι απάντησε ο Μητσοτάκης στη «Συνείδηση» για την Κτηνιατρική Σχολή στο Αγρίνιο

Τι απάντησε ο Μητσοτάκης στη «Συνείδηση» για την Κτηνιατρική Σχολή στο Αγρίνιο

Τι απάντησε ο Μητσοτάκης στη «Συνείδηση» για την Κτηνιατρική Σχολή στο Αγρίνιο

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα  ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα μέσα ενημέρωσης της Δυτικής Ελλάδας, ολοκληρώνοντας την διήμερη περιοδεία του στην Αχαΐα. Στην εισαγωγική τοποθέτηση ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευσή του για εκλογές στο τέλος της τετραετίας.

«Η τοξικότητα δεν επηρεάζει την απόφαση για εκλογές. Θα εξαντλήσουμε την τετραετία, η δέσμευσή μου ισχύει» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε σχολιάζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. «Η αξιωματική αντιπολίτευση δε δίνει καμία ουσιαστική πρόταση στον δημόσιο διάλογο. Όταν δε μπορείς να μιλήσεις για τα προβλήματα των πολιτών, καταφεύγεις στην τοξικότητα.  Οι πολίτες ενδιαφέρονται για τα δικά τους προβλήματα. Βλέπουν μια κυβέρνηση που προσπαθεί και διορθώνει τα λάθη της. Και από την άλλη, μία αντιπολίτευση που τι κάνει; Μόνο κατηγορεί». «Οι πολίτες θα συγκρίνουν 4 χρόνια με Τσίπρα και 4 χρόνια με μένα» είπε συμπερασματικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Από την «Συνείδηση» και την εκδότριά της, Νάντια Σαμαρά, ο Πρωθυπουργός δέχθηκε δύο ερωτήσεις.

 

 

Η πρώτη αναφορικά με το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την πρόταση του Δημάρχου Αγρινίου, για Κτηνιατρική Σχολή στο Αγρίνιο, που ήδη έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων με την Πρυτανεία, και αφορά εξάλλου μια περιοχή που την τελευταία δεκαετία δέχθηκε πολλαπλά χτυπήματα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Μάλιστα το συγκεκριμένο αντικείμενο με δεδομένο ότι μιλάμε για μια αγροτική περιοχή θα μπορούσε ιδανικά να αποτελέσει πεδίο για τη φοίτηση, την πρακτική ακόμη και την επαγγελματική απορρόφηση των νέων ανθρώπων στον τομέα αυτό. «Θα σεβαστούμε και θα στηρίξουμε οποιαδήποτε απόφαση σε αυτή την κατεύθυνση» απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας με νόημα ότι «βλέπουμε και στηρίζουμε την περιφερειακή διάσταση της ανάπτυξης. Και τη σημασία που αποδίδουμε στο να υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της αναπτυξιακής δυναμικής του κάθε τόπου».

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, έχει δώσει «πολύ περισσότερους δείκτες αυτονομίας στα πανεπιστήμιά μας να αποφασίζουν τα ίδια τα του οίκου τους. Τη διάταξη των δυνάμεών τους, τη γεωγραφική κατανομή των τμημάτων τους».

«Και το ίδιο έκανε και το Πανεπιστήμιο Πατρών – πρώτο στην Ελλάδα. Πήρε αποφάσεις τις οποίες σεβαστήκαμε και στηρίξαμε. Και δεν είναι, νομίζω, δουλειά της κυβέρνησης να παρεμβαίνει και να καπελώνει τα πανεπιστήμια ως προς τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τη γεωγραφική τους οργάνωση» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός δίνοντας έτσι και μια απάντηση σχετικά με την πρόσφατη αναδιάρθρωση Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η δεύτερη ερώτηση που δέχθηκε ο Πρωθυπουργός από τη «Συνείδηση έγινε με αφορμή  το πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» και τη νέα γενιά αρδευτικών έργων που θα γίνουν και στην Αιτωλοακαρνανία. Δεν είναι σαφές ακόμα ποιος φορέας θα αναλάβει και τη συντήρηση και τη λειτουργία των έργων αυτών, γιατί οι αγρότες γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα αρδευτικά έργα που υπήρχαν απαξιώθηκαν και κατέρρευσαν, επειδή οι παθογένειες στους οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων δεν ξεπεράστηκαν ποτέ. Ο φόβος ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επαναληφθεί είναι ορατός.

Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά παρέπεμψε την απάντηση στο πρόβλημα αυτό στη… δεύτερη τετραετία της ΝΔ. «Για το νερό χρειαζόμαστε έναν άλλον τρόπο διακυβέρνησης των ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τη διαχείρισή του. Έχουμε πολλές κατακερματισμένες αρμοδιότητες σε πολλά Υπουργεία, έχουμε μεγάλες εκκρεμότητες με οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων, αλλά και πάρα πολλές ευκαιρίες. Και χρηματοδοτικά εργαλεία και τεχνολογία, η οποία μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Θα είναι μια από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις της δεύτερης τετραετίας, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, το ζήτημα διακυβέρνησης των έργων που έχουν να κάνουν πρωτίστως με την άρδευση, γιατί το 85% του νερού μας πηγαίνει στην άρδευση, και δευτερευόντως με την ύδρευση» είπε ο Κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε μια συνολική προσέγγιση στα θέματα αυτά. Την μελετούμε και θα είμαστε έτοιμοι, στα πλαίσια αυτού που αποκαλώ «Επιτελικό Κράτος 2.0», εφόσον μας εμπιστευθεί και πάλι ο ελληνικός λαός, να μπορούμε να παρουσιάσουμε ένα διαφορετικό μοντέλο οργάνωσης της κυβέρνησης και στον κρίσιμο τομέα που έχει να κάνει με τα αιτήματα της διαχείρισης του νερού, ειδικά για σκοπούς άρδευσης».

Τι απάντησε ο Μητσοτάκης στη «Συνείδηση» για την Κτηνιατρική Σχολή στο Αγρίνιο

 

Δημήτρης Παπαδάκης 

Τι ζήτησε ο Νεκτάριος Φαρμάκης από τον πρωθυπουργό για τη Δυτική Ελλάδα

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ