ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδηταΣυζήτηση στην Περιφέρεια για τα περισσότερα λεφτά, όχι όμως για τη φτώχεια μας…

Συζήτηση στην Περιφέρεια για τα περισσότερα λεφτά, όχι όμως για τη φτώχεια μας…

Συζήτηση στην Περιφέρεια για τα περισσότερα λεφτά, όχι όμως για τη φτώχεια μας…

Συζήτηση στην Περιφέρεια για τα περισσότερα λεφτά, όχι όμως για τη φτώχεια μας…

Παρ’ ολίγον να αρχίσουν κάποιοι στο Περιφερειακό Συμβούλιο να κάνουν μικροπολιτική με τα 137 περισσότερα εκατομμύρια του νέου ΕΣΠΑ σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Η αύξηση του προγράμματος για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από κάποιους χαρακτηρίστηκε «πολιτική απόφαση» και υπό αυτή την έννοια ζήτησαν να υπάρξουν και άλλες «πολιτικές αποφάσεις» για το καλό της περιοχής. Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς. Δεν υπήρξε καμία εν Ελλάδι πολιτική, που να πολλαπλασίασε τους… άρτους.

Τα περισσότερα χρήματα του νέου ΕΣΠΑ εξηγούνται από το γεγονός ότι η Δυτική Ελλάδα παραμένει στις φτωχότερες Περιφέρειες της χώρας και της Ευρώπης.

Η κατανομή των κοινοτικών πόρων για τις 13 Περιφέρειες της χώρας αυτή τη φορά επεφύλασσε διαφοροποιήσεις. Διαφοροποιήσεις που οφείλονται στο γεγονός ότι δύο Περιφέρειες (Αττική και Νότιο Αιγαίο) έχουν «υποβιβαστεί» από την κατηγορία των «αναπτυγμένων» (με ΑΕΠ άνω του 100% του μέσου ευρωπαϊκού όρου), στην κατηγορία των προς «μετάβαση» περιφερειών (με ΑΕΠ 75-100%) και έτσι θα λάβουν περισσότερα κονδύλια.

Επίσης έξι ακόμη Περιφέρειες (Ιόνια Νησιά, Δυτ. Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη) «υποβιβάστηκαν» από την κατηγορία των προς «μετάβαση» στην κατηγορία των «λιγότερων αναπτυγμένων» (με ΑΕΠ κάτω του 75% του μέσου όρου της Ε.Ε.) και θα λάβουν επίσης περισσότερα κονδύλια.

Η Δυτική Ελλάδα ήταν και παραμένει στις «λιγότερο αναπτυγμένες» Περιφέρειες καθώς την περίοδο 2014-2016, που χρησιμοποιήθηκε ως βάση παρέμεινε κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Σε απόλυτους αριθμούς το 2016 το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ διαμορφώθηκε στη Δυτική Ελλάδα σε μόλις 12.058 ευρώ.

Εντελώς ενδεικτικά αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει των στοιχείων της Eurostat, η Δυτική Ελλάδα βρίσκονταν το 2015 στο 50% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ και το 2017, υποχωρώντας ακόμη περισσότερο, στο 49%.

Για τη φτώχεια όμως θα βρεθεί κανείς να κοκορευτεί…;

Εφημερίδα “Συνείδηση”

Φαρμάκης: Είναι πολύ νωρίς για πολιτική προεκλογικής περιόδου, θα κουραστείτε…

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr